Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, alanında uzman mühendislerin de içinde bulunduğu bir tarım komisyonu oluşturarak tarımın sorunlarını bir rapor haline getirip bunu MHP Konya Milletvekilleri Mustafa kalaycı ve Esin Kara aracılığıyla Meclis’in gündemine taşıdıklarını, neticesinde üretimin temel direği olan çiftçilerin çıkarlarına ve faydasına olacak gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Yoğun kar yağışıyla birlikte kar gündemiyle toplanan komisyonun bir rapor daha hazırladığını dile getiren Başkan Remzi Karaarslan, “Bitkisel üretimde yıllık yağışın verimliliğe etkisi olmakla birlikte, en fazla etkili olan husus yağışın bitki yetişme dönemindeki yıllık dağılımıdır. Uzun yıllar dikkate alındığında özellikle yıllık yağış oranının yüksekliği gerekli yetişme dönemindeki dağılımın düzenli olması verimlilik ve kalite açısından önemlidir. Son yıllarda yağışları miktar ve dağılım olarak alamadık.

Kar örtüsü, hububatın altında faaliyeti sürdürebildiği soğuklama isteğini üşümeden karşılayabildiği vejetasyon döneminde önemli ihtiyaçlardandır. Karın erimesi ile tamamının toprağa infiltre olması yüzey akışı ile kaybı olmayacak tamamı etkili yağış olarak toprağa girecektir. Yeterli kar örtüsünün oluşması zirai mücadele açısından olumlu sonuçları oluşturacaktır. Bazı hastalık ve zararlılar kar altında etkisini kaybedecektir.

Kar yağışının anlık ve mevsimlik etkisi yanında yıllık yüzey su alanlarını oluşturan baraj ve göllerde su birikmesine etkisi ve uzun yılları kapsayan yeraltı sularının beslenmesi ve yükselmesi açısından önemi paha biçilmezdir. Ülkemizde bulunan birçok doğal tatlı su gölü bırakın sulama için su tedarikini, geleceği açısından endişeli çekilmeleri yaşarken yağışlarla geleceğini kurtarabilecek duruma gelecektir. Bizlerde geçen yıldan ders alarak baraj ve göllerimizden kullanmadan önce geleceğini garanti altına alma zorunluluğumuzu hatırlamalıyız.

Topraklarımızın organik maddece fakir olması ve bitki besleme için mecbur olduğumuz gübre kullanımını yağışlı geçen üretim sezonunda, yağışların daha anlamlı olması için yapmalıyız.  2021-2022 yılında üreticilerin kullanması gereken gübrenin yarısı desteklenmelidir. Ekonomik şartlar yoluna girince tekrar gözden geçirilmeli o döneme göre başka hedefler belirlenmelidir. 

Kasım-Aralık ayında düşen yağmurlar, Ocak ayında etkili ve yoğun kar yağışları araziyi tamamen öreterek yaşanan -8 ve üzeri don olaylarında bitkilerin soğuktan etkilenme tehlikesini de ortadan kaldırdı.  Tedirginliğimizi alarak umudumuzu bahar yağışlarına taşıdı.

Kar örtüsü imdada yetişti diyebiliriz. Arazinin karla kaplanması örtü altında toprağın ve bitkinin çalışacağını gösteriyor ki, kök gelişimi açısından önemli bir kazanç oluşturuyor. Üstü açık fabrikalar olan tarım alanlarında üretimin ne kadar risk ve zorluklarla yapıldığını görmekteyiz. Geleceğe umutla bakabilmek için üreticimizin temel girdilerinde desteklenmesi ve üretimde kalmaları için sebepler oluşturmalıyız.

2016 yılından sonra yaşanan etkili ve bereketli kar yağışları kıraç alanlarda kuraklık tehlikesini bu yıl için gündemden çıkardı. Sulu alanlarda üreticilerimizin 2-3 sulamasını telafi etti diyebiliriz.

Devlet tarafından yarısı sübvanse edilen TARSİM sigortalarını üreticilerimiz mutlaka yaptırmalıdır. Kuraklık, sel, dolu, yangın gibi afetlere karşı tedbirler alınmalıdır. İçinde bulunduğumuz yıllarda iklim değişikliği sebebi ile doğal afetlere maruz kalma durumumuz yüksek ihtimal.

2022 üretim yılının Devletimize, Milletimize, Üreticilerimize afetsiz yağışlı bir yılın devamı ve bereketli bir yıl olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim