Teknolojiye olan merakını projeye dönüştürenlerin buluşma noktası Kapsül Teknoloji Platformu, yeniliklerin de kuluçka merkezi oluyor. Geleceğin teknolojide olduğu inancıyla Türkiye’yi daha güzel yarınlara taşımak amacıyla kurulan Kapsül Teknoloji Platformu’nda projelerini geliştirme imkânı bulan takımlar ar-ge çalışmaları ve girişimcilik alanındaki projelerle yarışmalara katılırken hem kendilerini hem de projeleriyle Türkiye’yi gelişime hazırlıyor.
BU YIL 103 TAKIMA EV SAHİPLİĞİ YAPTI, 44 TAKIMI FİNALE YÜKSELTTİ!
Fiziki çalışma alanının yanı sıra sunduğu maddi ve manevi destekle birçok ödüle layık görülen Kapsül, yüzlerce projenin çıkış merkezi oldu. 2024 yılında 243 proje ile TEKNOFEST sürecine başlayan Kapsül Teknoloji Platformu, proje raporlamasını başarıyla tamamlayan 103 takıma çalışma alanı, atölye imkanı, üretim ve prototipleme desteği, raporlama ve projelendirme eğitimleri, mentorlük hizmetleri ve malzeme desteği sağlayıp, 44 takımın ismini finale taşımasında etkin rol oynadı. Süreci Kapsül’de yaşayanlar, projelerini anlatırken Platform’un kendileri için öneminden de bahsetti.
1 ARAÇ HAZIRLAMAK İÇİN 3 ARAÇ DAHA ÜRETTİLER
Kapsül bünyesinde 1 yılı aşan çalışmalar neticesinde mekanik ve elektronikte yeni teknolojilerin kullanıldığı eşsiz bir tarımsal insansız kara aracı hazırlayan Kapsül Kızılelma Teknoloji Takımı, 7 mühendislik öğrencisi tarafından üretilen projelerinden bahsetti. Ekip adına söz alan Mekanik Ekip Sorumlusu Can Ahmet Bal, bu aracı oluşturabilmek adına daha öncesinde 3 farklı araç üreterek araç içerisindeki aksamları daha iyi kavradıklarını ifade etti. Araç için gerekli tüm ihtiyaçların Kapsül bünyesinde tedarik edildiğini de vurgulayan Bal, bu noktada Kapsül Teknoloji Platformu’na teşekkür etti.
BAKAN KACIR’IN DİKKATİNDEN KAÇMADI!
İlk olarak insansız hava aracı üzerine teknoloji çalışmalarına başladıklarını ifade eden Bal, ürettikleri tarımsal insansız kara aracı hakkında da bilgi verdi. Bal, “Yaptığımız çapa makinesi, yarışma için değil; günlük kullanım için özenle ve mantıklı bir sistem üzerine kurularak üretildi. Ürünümüz henüz bir ödül almasa da hakem heyetinin dikkatini çekerek kullanılan ekipmanlar ve yapılan hesaplamalarla ilgili detaylı bilgi istenildi. Milli sermayeyle üretmeye çalışırken projemizde kendi akademisyenlerimizle birlikte ürettiğimiz tekerler havalı değil, dolma olarak üretildi ve toprak üstünde batmadan ilerleyebilen dişlere sahip. Bu özelliği Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’ın dikkatinden kaçmadı ve Bakanımız, ilerleyen yıllarda tekerlerin geliştirilerek üretilebileceğine işaret etti. Bu da bizi mutlu etti.” ifadelerini kullandı. Kapsül Kızılelma Teknoloji Takımı Üyesi Necip Fazıl Eren ise aracın teknik özelliklerinden bahsetti. Eren, tamamen otonom bir şekilde hareket edebilen çapa makinesiyle ilgili şunları söyledi: “Aracın ön ve arkasında bulunan sensörler sayesinde aracımız parkurdaki bitkileri tespit ederek çapa yapabiliyor; ayrıca tarladaki yabani otların da tespit edilerek konumunu size gönderiyor.”
HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK ARAÇ İÇİN 4 KADEMEDE PROJE!
Tarım ve sanayi sektörlerinde teknolojinin varlığını artırarak iş gücünü azaltmaya yönelik projeler hazırlayan Armas Teknoloji Takımı, sanayi iş kolu üzerine geliştirdikleri projeyi anlattı. 15 kişiden oluşan takım adına konuşan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik- Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Ali Emre Okur, 4 bölümle üzerinde çalıştıkları projeden bahsetti. Okur, proje ve ekiple ilgili şunları söyledi: “KTÜN, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nden arkadaşlarımızın olduğu ekibimiz 4 ana bölümde projeye çalıştı: Elektronik bölümü aracın elektrik aksamlarıyla meşgul olurken, yazılım ekibimiz projenin algoritma ve hareketi için ara yüzünü hazırladı. Mekanik bölümünde aracın çalışma sistemiyle meşgul olan bir ekibimiz vardı, ar-ge ve organizasyon alanında ise aracın gelişimi açısından fikir ve sponsor bulma yönünde çalışmalar gerçekleştirdi. Yük taşımaya yönelik geliştirdiğimiz proje, tamamen otonom bir şekilde hareket edebilen ve gerektiğinde şarj istasyonunu da bulabilen bir araç. Projemize güveniyoruz ancak güvenilirliği artırmak amacıyla taşınacak yükleri QR koduyla tanıyabilecek bir sistemi de projemize dahil ettik. Alandaki QR kod ile taşınacak ürünleri seçen ve bu sayede insan gücüne gerek kalmaksızın hayatı kolaylaştıran bir araç.”
BİLMEDİĞİNİZ BİR ŞEHİRDE, HER ŞEYİ BİLEN BİR UYGULAMA!
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencileri Selin Çiftçi, Nuh Uğur ve İclal Akpınar Kapsül Teknoloji Platformu’nda turizm teknolojileri alanında bir mobil uygulama geliştirdi. RouteAI ismini verdikleri uygulamayla tatile gidecek birinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren uygulamayı anlatan Selin Çiftçi, “Zaman ve bütçeden tasarruf etmek amacıyla tatil güzergahında konaklama, yeme, içme ve eğlence gibi tüm mekanları bulabileceğiniz bir uygulama geliştirdik.” diye konuştu. Projenin finans ve pazarlama kısmını üstlenen Nuh Uğur, uygulama sayesinde tatil rotası ve bütçesine göre tatilin daha rahat bir biçimde şekillendirilebileceğine işaret ederek şunları söyledi: “Nasıl bir tatil istediği, bütçe ve ayırdıkları zaman dilimi kişiye sorularak kişiye özgü bir tatil imkânı sunuyoruz. Yapay zekayla birlikte geliştirdiğimiz için en yüksek puanlı ve fiyatına göre en iyi seçenekleri kişiye buluyoruz. Hiç bilmediğiniz bir şehirde her şeyi bilen bir uygulamayla rotanızı oluşturabilirsiniz.”
KAPSÜL, BİZİM İÇİN YOL GÖSTERİCİ BİR PLATFORM OLDU’
Projeyi yaklaşık 1 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden İclal Akpınar, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Sosyal İnovasyon Ajansı’ndan aldıkları desteklerin yanı sıra projenin yürütücülüğünü Kapsül Teknoloji Platformu’nda gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kapsül’ün kendileri için yalnızca bir fiziki alandan ibaret olmadığına dikkat çeken Akpınar, “Kapsül, özellikle mentörlük desteği açısından farklı bir danışmana ihtiyaç duymadan yardımımıza koşan, yol gösterici bir platform oldu. Konum itibariyle teknolojiyle ilgili projeler yürüten kişilerin birleşim noktası olması ise ufkumuzu açan diğer bir nokta. Maddi ve manevi desteklerini eksik etmiyorlar, özellikle teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
‘AMACIMIZ, TEKNOLOJİ ÇAĞINI FAYDALI HALE GETİRMEK’
Çocukların teknolojiye olan bağımlılığını eğitici bilgilerle gelişime dönüştüren bir platform sunan KidLab Eğitici Çocuk Oyunu uygulamasından bahseden KidLab Kurucu Ortağı Kaan Yavuz, içeriğinde zekâ geliştirici aktivitelerin bulunduğu platformu Kapsül’de oluşturduklarını belirtti. Şu anda mobil uygulama olarak da faaliyette olan platformla ilgili bilgi veren Yavuz, “4 yaşındaki kuzenimden esinlenerek geliştirdiğimiz bu platform, teknoloji çağındaki çocukları teknolojiden uzak tutmak yerine faydaya dönüştürebilmek amacıyla oluşturuldu. Bu uygulamada amacımız mantık, muhakeme, sayısal ve mantık gibi zeka ve bilgisayar becerilerini geliştirebilmek.” diye konuştu.
‘SIFIRDAN BAŞLAYIP PROFESYONEL OLMAYA İTTİ!’
Projeleri sayesinde birçok eğitime de dahil olan KidLab ekibi, aynı zamanda geçtiğimiz günlerde T3 Vakfı’nın Deneyap kampına davet edilen 8 ekip arasında yerini aldı. Bu heyecana ortaklık eden Kapsül’ü proje sürecinde her zaman yanında hissettiklerine de dikkat çeken Yavuz, “İki yıl önce Kapsül’e geldiğimizde projemiz vardı ancak bunu hayata geçirmek adına girişimcilikle ilgili elimizde veri yoktu. Bu noktada Kapsül, ofis imkânı dışında mentörlük ve eğitimlerle profesyonel bir girişimci olmamızı sağladı.” ifadelerini kullandı.
‘YAPIYOR OLABİLMEMİZİN NEDENİ, KAPSÜL!’
Yalnızca üniversite düzeyinde değil, teknolojiyle ilgili bir projesi olan herkese destek veren Kapsül’de projelerini hazırlayan Selçuklu Anadolu Lisesi öğrencileri de projeleri hakkında bilgi verdi. Sağlam gövdesi ve korunaklı yapısı olan tanka kollar ekleyerek daha kullanışlı hale getirilen tankı anlatan lise öğrencileri, 3D yazıcı, yazılım ve kodlamasını da kendileri ürettiği ürün hakkında şunları söyledi: “TEKNOFEST’e katılmak istiyorduk ancak ne üreteceğimizi bilmediğimiz bir zamanda 3 kişi olarak robolink teknolojisinde bir ürün üretmeyi amaçladık; ortaya kolları olan bir tank çalışması çıktı. Projemizde Kapsül’deki abi ve ablalarımızdan destekler aldık. Manevi desteğin yanı sıra malzeme temini noktasında da kendilerine minnettarız. Projeyi yapıyor olabilmemizin nedeni, burada bize verilen destek!”