Medeniyetlere beşiklik etmiş olan Anadolu'nun orta yerinde bulunan Konya, Anadolu Selçuklu Devleti'ne payitaht olmuş bir şehirdir...

Haçlı zihniyetine dur diyen, Anadolu'nun bir Türk İslam yurdu olduğunu tüm dünyaya haykıran, bu topraklarda dalgalanan İslam sancağının inmemesi için mücadele eden bir şehirdir Konya...

Konya, geçmişteki değerlerin bugünde vücut bulduğu ve bu vücudun yarınlara emin adımlarla ilerlediği bir merkezdir. 

Konya'yı Konya yapan değerleri hiç şüphesiz ki, toprağın üzerindekilerden ziyade altındakilerdir... Birçok Peygamber'in bu topraklarda merhum bulunduğu bilinmektedir. 

Bu değerleri ile Konya aynı zamanda ilim ve irfan mektebi olmuş, Konya'daki bu değerlerin sunduğu öğretiler, tüm insanlığa adeta ışık tutmuştur. 

Yüz yıllar öncesinde Horasan'dan göç ederek Konya'da ilim ve irfan faaliyetlerinde bulunan Hz. Mevlana da, Konya'nın en önemli değerlerinden, Konya'yı Konya yapan ögelerindendir. Bugün Konya denilince akla Mevlana; Mevlana denilince akla Konya gelmektedir. 

Hz. Mevlana, etrafını aydınlatan bir ışık gibidir. Bu ışık Konya'da yanmış ve insanlığı aydınlatmıştır. 

'Gel' demiştir Hz. Mevlana, birlikte yanalım...

'Işığa gel ki, bu ışıktaki ateş yüreklerimizi ilahi aşk ile yaksın. Yandıkça Allah'a dönelim, zikredelim, şükredelim' demiştir...

Onun gel çağrısı, İslam'a çağrıdır. Gayrimüslimleri, tek doğru yol olan İslam'a davet etmiştir hayatı boyunca. 

İnsanlığa seslenmiştir... Ve bu öyle bir sesleniş olmuştur ki, Hz. Mevlana'nın sesi, tüm dünyada duyulur olmuştur. 

Bu yıl, Konya'mızın uluslararası bir değeri olan Hz. Mevlana'nın, yüce yaratıcıya kavuşmasının 742. yıldönümü... Hz. Mevlana, Allah'a olan aşkını dile getirebilmek için, 'Benim ölüm günüm, yaradana kavuştuğum gündür. Bugün benim düğün günümdür' demiştir.

Bu nedenle her yıl, Hz. Mevlana'nın ilahi aşkına kavuştuğu günü Şeb-i Arus yani düğün günü olarak kutluyoruz...

Hz. Mevlana bundan 742 yıl önce vuslata ermişti. Ama üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen, onun söylemleri, öğretileri ve felsefesi bugün halen değerini korumakta, tüm dünyada kabul görmektedir. 

Bu etkinliklerde dünyanın Konya'ya akın etmesinin nedeni de Hz. Mevlana'ya duyulan sevgi, onun Allah aşkına hayranlık, 'gel' davetine bir icabettir...

Bu manada bu özel ve önemli günde Konyamız'ın evrensel bir değeri olan Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu davete icabet eden tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz.