Yine yeni bir haftada siz kıymetli okurlarımızla köşe yazısı ile buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu hafta da birbirinden kıymetli konular ile düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım. Yazımızın konusuna gelecek olursak Selçuklu başkenti Konya’mızda son 20 yılda hem ekonomimizi geliştirmek hem de şehrimizin imar ve inşası, kültürü, turizmini ve ekonomisini geliştirmek adına ciddi çalışmalara imza atılıyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında Konya’nın evladı; hizmeti ile şehrimizi gururlandıran Murat Kurum’un göreve gelmesi ile Konya’da hayata geçirilen çevre ve şehircilik projeleri ile Konya adından söz ettirir duruma geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un özel ilgisi ile Mevlana bölgesinde bulunan Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümleri ile Konya’ya ayrı bir güzellik gelecek inşallah. Konya’ya Hz. Mevlana’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler güzel bir mekanda karşılanmış olacak.

Ayrıca Karatay Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlana Türbesi arkasında gerçekleştireceği çalışmalar ile Mevlana civarında huzur artacak. Yapılan bu çalışmaların taçlanması adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’dan bir isteğim olacak. Bir asırdır canlılığını koruyan, Selçuklu başkenti Konya'da, şehrin en kalabalık ve merkezi yerinde bulunan, halk arasında "Kadınlar Pazarı" olarak bilinen Tarihi Melike Hatun Çarşısı’na vefa göstererek yenilenmesi talebimi iletiyorum. Tarihi Melike Hatun Çarşısının yenilenmesi ile çarşıya özellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin artması ile birlikte çarşıda bulunan esnafların gelirlerinin artması sağlanacak. Konya’nın güzelliklerinin Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlere daha güzel aktarılması sağlanacak.  Yine yapılacak çalışmanın ardından Kadınlar Pazarında Kadın satıcıların artmasının sağlanması veya bir bölüm oluşturulması da çarşıya renk katacak. Kadınlar Pazarı denince Konya’nın gastronomideki çeşitliliği öne çıkıyor, küflü peynirinden Toros balına, bozkır tahininden Konya’ya özgü kıl biberine kadar daha birçok ürünün Konya’ya gelen ziyaretçilerle buluştuğu yerdir Kadınlar Pazarı. Umarım Tarihi Melike Hatun Çarşısı’na gereken ilgi gösterilir…

KUBBE-İ HADRA TÜM DÜNYA İÇİN HOŞGÖRÜNÜN SEMBOLÜDÜR

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi'nde "Yeşil Kubbe" olarak bilinen Kubbe-i Hadra'daki en kapsamlı restorasyon tamamlandı. Yaklaşık bir buçuk yıl süren çalışmanın ardından Kubbe-i Hadra yeni görünümü ile Konya’mızı selamlıyor. "Yeşil Kubbe" restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin sökülmesinin ardından Anadolu Selçuklu döneminde yapılan tuğla kubbeye ulaşıldı. Kubbe-i Hadra'nın çinileri ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton temizlendi. Mevlana Müzesi’nin yeşil kubbesi Kubbei Hadra’da restorasyon çalışmalarına verdiği desteklerden ötürü Konyalı işadamı Ali Akkanat’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza, Valiliğimize, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze teşekkürlerimle…