Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya başkentlik unvanını gerektiği gibi taşıya biliyor mu? Kadim şehir Konya asırlara meydan okuyan Anadolu Selçuklu medeniyetine ait ecdat yadigârı eserler, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önemli bir rol oynuyor. Selçuklu sultanlarının türbesinin yer aldığı tarihî Alaeddin Camisi başta olmak üzere şehrin muhtelif yerlerinde çok sayıda tarihî cami, han, hamam, medrese, külliye ve türbe halen geçmişi aydınlatıyor. Selçuklu dönemine ait bu eserler çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alıyor. Ancak Konya olarak Selçuklu başkenti olma özelliğimizin yeteri kadar farkında olmadığımız düşünüyorum.

Konya’nın Selçuklu başkenti olduğuna dair şehrin giriş ve çıkışlarına Anadolu Selçuklu Devleti Bayrağı, Türk Bayrağı assak güzel olmaz mı? Konya yol güzergâhlarına Anadolu Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen güzel eserlerin fotoğraf ve bilgilerinin yer alan panolar yerleştirsek iyi olmaz mı? Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan şehir merkezindeki led ekranlara Anadolu Selçuklu Devleti Bayrağı ve Selçuklu Başkenti Konya ibareleri koyulsa ne kadar güzel olur. Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Caddesi’ndeki elektrik direklerine asılan Konya’nın Selçuklu Başkenti olduğuna dikkat çekmek adına yapılan çalışma Konya geneline de yayılsa oldukça güzel olur. Bu konuda Vali Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’a ve Konya milletvekillerine büyük görevler düşüyor. Şehrimizin yöneticilerinin de bu konuda çalışma yapacağına inancım oldukça tam… Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehrimize kazandıran Millet Bahçesi’nin ortasına Selçuklu Başkenti Konya’ya yakışan büyük bir Selçuklu bayrağı çok yakışır. Yine Konya’daki YHT istasyonlarına ve Konya’ya gelen YHT trenlerine Türk bayrağının yanına Selçuklu bayrağı asılabilir.

UBERE KARŞI KONYA TAKSİ

Konya Şoförler Odası tarafından Türkiye’deki odalar içinde bir ilki gerçekleştirerek taksi kullanan müşterilerin yaşadıkları mağduriyetleri giderebilmek adına Konya Taksi Mobil Uygulamasının geliştirildiğini geçtiğimiz günlerde öğrendim. Konya gibi düz ovada taksi kullanımını artırmak ve haksız rekabetin önüne geçmek adına yapılan bu çalışma oldukça önemli. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaygın olan taksi kullanımı ne yazık ki Konya’da yeterince yaygın değil. Konya’da da taksi kültürünü artırmak ve taksici esnafı arasında haksız rekabeti kaldırmak adına yapılan bu çalışmayı oldukça önemsiyorum. Pandemi döneminde toplu taşıma araçlarından kaçtığımız bu dönemde Konya olarak taksici esnafımıza destek olmamız gerekiyor. Göreve geldiği günden bu yana oda üyelerinin sorunları ile dertlenen ve çözüm arayışları içerisinde olan Konya Şoförler Odası Başkanı Ahmet Şen ve ekibini kutluyorum. Konyalıların taksi bulmanın kolay yolu olan Konya Taksi uygulamasını cep telefonlarına indirmelerinin ulaşımda kolaylıklar sağlayacağını inanıyorum.

ŞİVLİLİK GELENEĞİ ANLAMLI ŞEKİLDE YAŞATILDI

Üç ayların başlaması, yüzyıllardır Konya'da çok farklı bir gelenekle kutlanırdı. Çocuklar günün ilk ışıklarıyla sokağa çıkar, ev ev dolaşıp şeker toplardı. Ancak virüs tehdidi bu yıl geleneğin yaşatılmasına izin vermedi. Etkinlik, İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararla yapılmadı. Konya’da şivlilik geleneğini yaşatmak adına Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi,  uluslararası öğrencilere yönelik çalışma yapan İki Doğu İki Batı Öğrenci Derneği, Büyükşehir Hastanesi gerçekleştirdiği etkinlikler ile şivlilik geleneğini yaşatmaya çalıştı.

Bu çalışmalar içerisinde Hen Group ve Yıldızhan Turizm sahiplerinden Halime Altay Hanımın yaptığı etkinlik dikkatimi çekti. Halime Hanım özenle hazırlattığı şivlilik paketlerini Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ve Konya Şehir Hastanesi’nde tedavi altında olan çocuklara ulaştırdı. Halime Hanım yaptığı bu güzel çalışma ile hastane köşesinde şifa bekleyen çocuklara neşe kaynağı oldu. Konya her alanda olduğu gibi gelenekleri ve görenekleri yaşatma konusunda da diğer illere göre farkını açıkça ortaya koyuyor. Günümüzde çocukların yüzlerini güldürecek güzel çalışmalara imza atan herkesin Rabbim yar ve yardımcısı olsun. Çocukların yüzlerini güldüren isimlere Yüce Rabbim helalinden bol kazançlar versin.