Bir arada geçirebileceğiniz nice güzel bayramlara. Bu bayram fazlaca yemek yediğimiz bayramlardan. Bayram da beslenmenize dikkat edin.

Bayram da yemek yemeye fazla bir eğilim gerçekleşebilir. Alışkanlıklar tamamıyla değiştiği için dikkat edilmesi gerekiyor.  Yeme düzenine ve yenen besinlere dikkat edilip aşırıya kaçınılmamalıdır.

Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmek için doğru besin seçimi, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekiyor.

Kurban bayramı yılda bir kez diye, fazlaca et ve bunun yanında tatlıyı aşırı tüketiyor olabiliriz.  Ancak bu dönemde kronik hastalığı olanların özellikle dikkat etmesi gerekiyor.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.

Kesilen kurban etleri sağlık açısından hemen tüketilmemeliyken, 1-2 saat içerisinde malesef tüketiliyor.

Sofralarda birbirinden çeşitli et yemekleriyle şenlenecekken sağlığınıza dikkat edin. Uyulması gereken önemli birkaç nokta var.

Bu dönem de en önemli kronik rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli ki, tüketilen etler de doymuş yağ oranı yüksekken, kolestrolü olanlar dikkat etmesi gerekiyor.

Yeni kesilmiş kurban eti bekletilmeksizin 1-2 saat içinde tüketiliyor. Dayanamayıp beklemeden her birey tüketse de taze etin sindirimi oldukça zor olduğundan pişmesi zor iken, hazımsızlık da oldukça güçtür. En doğru yöntem 1-2 gün eti beklettikten sonra tüketmek olsa da maalesef bunu başaramıyoruz. Kronik rahatsızlığı olanlar ve mide rahatsızlıkları olanlar dolapta 1-2 gün etleri beklettikten sonra tüketmeliler.

Saklama yöntemine dikkat edin.

Sonrasında doğru saklama yöntemleriyle kıyma, kuşbaşı şeklinde küçük paketlemeler yaparak kullanıma hazır hale getirilerek derin dondurucu da saklanabilir. Doğru saklanan etler hem besin öğelerinin kayıpları aza indirilir, hem de mikroorganizmaların çoğalmasını engellemiş olur. Süre zarfı içinde dondurulmuş etler buzdolabında çözündürülerek kullanılmalıdır.

Et hazırlanırken dikkat edin.

Et hazırlama da kullanılan tahtalar ve bıçaklar, sebze hazırlığında kullanılmamalıdır.

Sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Porsiyon kontrolüne dikkat edin.

Bugün yiyelim harman üzeri diyip fazla yediğiniz taze et size hazımsızlık, kabızlık yaratacağı gibi uykusuzluk da yapacaktır.

Bayramda kahvaltıya dikkat edin.

Bayram sabahı büyük çaplı aile kahvaltılarında çeşitler ve porsiyonlar oldukça fazladır. Kızartma, kavurma, hamur işleri, tatlıları da içeren kahvaltı sofraları; özellikle sağlık sorunu olan, sindirim sorunları yaşayan ve yaşlı bireyler için sakıncalıdır. Sağlıklı bir bayram geçirmek her şeyden önemlidir. Bunun için, bayramlarda kahvaltı düzeni bozulmamalı. Tam buğday unundan ekmekler, sebzeler, haşlanmış yumurta, peynir çeşitlerinin olduğu bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Öğle yemeğinde eti tercih ederken, akşam yemeğini sebze veya kurubaklağil olarak tercih edin.

Etin pişirme yöntemlerine dikkat edin.

Haşlama, fırın ya da ızgara yöntemlerini tercih edin.

Kavurma yapılacaksa artı bir yağ ilave etmeden, kendi suyunda kısık ateşte pişirin.

Mangal yapılacaksa pişen et ve ateş arasında mesafe 15-20 cm olmasına dikkat edin.

Etin pişirme yöntemi doğru yapılırsa kalitesi düşmez ve besin zehirlenmelerine yol açmaz. Onun için iyi pişmesi çok önemlidir.

Eti tek başına tüketmeyin.

Tabağınızın bir yanı gerekli posa, vitamin ve minerallerin alınması için yeşilliklerinizi, sebze grubunu ekleyin.

Asitli içecekler yerine cacık, ayran tercih edin. Pilav makarna gibi besinleri değil, bulgur, esmer pirinç tüketin.

Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

Su tüketmeyi unutmayın

Su tüketiminize gün içinde özen gösterin. Hele ki bu yaz sıcaklarında en az 2,5 litre su tüketin.

Öğünlere dikkat edin

Abur cubura kendinizi çok vermeden, öğünlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı yemek yeme sağlığınızı olumsuz etkiyebilir. Yağlı besinleri ve hamur işlerini tercih etmemeye, posalı besinlere yer vermeniz metabolizmanızın düzene girmesini sağlayacaktır.

Şekerli besinlerden uzak durmak meyve ve kuruyemişlerle veya kuru meyvelerle ara öğünler yapmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır. İlla ki Tatlı tercihleriniz olacaktır. Bunlar meyveli, sütlü olarak tercih edebilirsiniz.

Beslenme yanında fiziksel aktiviteler de ihmal edilmemelidir.

Bayram ve sonrası doğru beslenme alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin.

Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sağlıcakla kalın, iyi bayramlar…