29 Mayıs 2022 İstanbul’un Fethinin 569. Yıldönümü bu yıl başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel başkanı Dr. Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin ve bakanlar İstanbulluların çok büyük ilgi gösterdiği Atatürk Havaalanındaki kutlamalardan gurur duydum.

Çağ açıp çağ kapatan İstanbul’un fetih yıldönümü kutlu olsun!

İstanbul’un fethinden bu yana 569 yıl geçmiş bu zaman içinde Fetih Kutlamaları olmuş ilki Sultan Abdulhamit zamanında Türkçüler tarafından yapılır. İkinci yıl ise İstanbul’da yaşayan Rum ve Ermeni vatandaşlar rencide olur diye Abdulahamid tarafından yasaklanır.

Fethin 500. Yıldönümü Nihal Atsız ve arkadaşları tarafından yapılır. Başbakan Menderes tarafından Yunanistan’a ayıp olur diye kutlamalar yasaklanır.

Öyle ki Yunanistan’a “ Biz İstanbul’u fethetmekle yanlış kusura bakmayın demedikleri kaldı.

İstanbul’daki kitabelerde Osmanlı arşivlerindeki yazışmalarda İstanbul’un resmi adı “Konstantinopolis’tir. 1930 Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1930 yılında Konstantinopolis adı yürürlükten kaldırılarak İSTANBUL olmuştur.

İstanbul’un iki Fatihi vardır.

Birincisi FATİH SULTAN MEHMET’TİR. Bizans’tan almıştır.

İkincisi de; İstanbul, 5 yıl İngiliz işgalinde kaldıktan sonra onu kurtaran fetheden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Bu yıl muhteşem kutlamalara sahne olan İstanbul’un Fethinin 569. Yıldönümü kutlu olsun!

**

  Konstantinopolis adını İstanbul olarak değiştirilirken bugün her biri tarihi değer taşıyan sokak adları yerine numara verilmesi kabullenememişken Çumra’da inşaat sektöründe yapmış oldukları toplu konutlara vermiş oldukları adları görünce yadırgamamak elde değildir.

Bilemem bunların kılavuzu edindikleri danışmanları kim bilemiyorum.

Öyle ki, Türk-İslam Kültüründe yeri yatağı olmayan kelimeleri Toplu Konut Sitelerine ad olarak koyuyorlar. Sonra da İslam’ı ve Türklüğü sana bana bırakmıyorlar.

Sahi bu amcalarına akıl daneleri yani danışmanları, kılavuzları kim, bilen var mı?

Bu akıl daneler nedense Türkçe bir ad kullanmamayı marifet sayıyorlar.

Miraca mana veremeyenler gidip Hinduların Nirvana’sına sarılmasına anlam veremiyorum.

“NİRVANA SİTELERİ”  Ne demek Nirvana?

Sözlük anlamı, dışarıya üflenmiş, dışarıya esmiş şeklinde tanımlanabilir. Sanskritçe bir kelime olan Nirvana, Hint teolojisinde, mistisizminde doğu dinlerinde manevi bir kurtuluş anlamına gelir.

Nirvana Yapmak Ve Nirvana’ya Ulaşmak Ne Demektir?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde ise Budizm’e ait bir terim olarak tanımlanır. Sözlük anlamı ise kurtuluş olarak açıklanmaktadır. Nirvana her türlü duygudan, istek ve tutkudan kurtulmak ve benliğin tamamen ortadan kaldığı en yüksek ruh halidir.

Nirvana ölümden sonra değil dünyada yaşarken gerçekleştirilebilecek ruhsal bir aşama olmaktadır. Arzuların ve isteklerin tamamen bitmesi ile rahatlatıcı bir iç dinginliğine ulaşmak olarak tanımlanabilir. Olan ve gelenle yetinmek Nirvana durumu için gerekli özelliklerdir. Nirvana duygusuna ulaşan kişinin yaşantısında beğenilmek ya da beğenilmemek gibi içgüdüler bulunmaz.

Tamam bu yetmezmiş gibi “NİLAN TOPLU KONUTLARI” adı verilmiş. Dam başında saksağan vur beline kazmayı mı demeliyiz?

Peki, LİNA ne demek mi?

Eski Yunan’da olimpiyat oyunlarını kazananlara verilen zeytin ağacı dallarından ve yapraklarından yapılan taca verilen addır.

Hani Batı hayranlığımız yoktu, Yunanların tacını Toplu konut sitenize ad olarak veriyorsunuz?

Bunun yanında GÜNDÜZLE İNŞAAT’I Ahmet Gündüz’ü kutluyorum. Bugüne değin yapmış oldukları Toplu Konutlara vermiş olduğu ÇEMRE-EYVAN-HANAY VE GÜNDÜZLER adları hem Türkçe hem yöresel olarak yadırgamadığımız adlar.

BUĞDAYLAR İNŞAAT, AVDANLI HACI ÖMER İNŞAAT, DÜNDARLAR’DA, DEMİRCİ, ORTAKÖY, BOYACIOĞLU, ÇATALLAR İNŞAAT gibi böylesi adlarda yadırganacak bir durum yok.

İnşallah hiç art niyet taşımadan yaptığımız uyarıları bundan sonrası için dikkate alırlar!