Dünyanın neresinde olursa olsun, şehirlerde yaşayan herkes, her yıl belirli bir oranda büyüyen ekonomik yapıda, büyük açmazların olduğunu bilir. Kutsal kültürden bütünüyle arındırılan, ekonomik hayatın odak noktasına, her gün israfa yeni boyutlar kazandıran, tüketim çılgınlığı yerleştirilmiştir. Bir bulaşıcı hastalık gibi bütün dünyaya yayılan tüketim çılgınlığıyla, dünyanın doğal kaynaklarıyla birlikte insan kaynaklar da sorumsuzca tüketilmektedir. 

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte düğün, nişan, kına, çocuk doğumu gibi yapacağımız her etkinlik bir takım akımlara uyarak israfa yol açıyor. Bu organizasyonları gerçekleştirmeden önce “Toplum ne der?”, “Toplum ayıplar mı?” diye düşünerek milyonlarca parayı sokağa atıyoruz. Lütfen nişanlanırken, evlenirken,  çocuklarınızın doğumunda, sünnet törenlerinde toplumun israf furyasına uyup “'desinler”' diye, “'gösteriş olsun”' diye abartılı davranışlarda bulunmayın. Bu parayı infak edin, bir mazlumu güldürün, bir fakiri sevindirin… İnfak olmadı mı, yiyin için, ihtiyacınız olan bir şeyi alın. Ama bu kadar abartılı olmayın. Şimdilerde moda olan bu tarz abartılı kutlamalara destek olarak, yayılmasını sağlamayın. Daha çocuk doğmadan isim partisi, lohusa partisi, dişi çıktı partisi, çişini yaptı partisi gibi fuzuli masraflar gerektiren kutlamalardan uzak durun. 

Bazı erkek anneleri yanlış anlaşılmamak adına mecburen talepleri yerine getiriyorlar. Ama kız annesi olanlar kızınızı bu konuda uyarıp dizginleyebilirsiniz. İnsanlar açlıkla, yoklukla savaşırken, özellikle de israfın haram olduğunu bildiren bir dinin mensubu olduğumuz halde toplum olarak bu çılgınlığa hep birlikte dur diyemiyorsak yazıklar olsun bize...  Yine Konya’mızın düğün adetlerinden olan Konya pilav geleneği Konya’da yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak Konya düğünlerinin çoğunda ekmekler, yemekler çöpe gidiyor. Yine düğün hazırlıkları sırasında her iki aile ve evlenecek genç çiftler etraftan gelecek laflara karşı çıkmak adına bir sürü gereksiz harcamaya giriyor.  Zamanında kıymet bilmediğimiz ve çok kolay harcadığımız paraları ilerleyen dönemlerde arayacağımızı unutmayalım. İSRAFA SON VERELİM, TASARRUF EDELİM.

TÜRSAB BAŞKANINDAN SİTEM

Geçtiğimiz hafta Konya turizmindeki birliktelik ile ilgili bir yazı yazmıştık. Bu yazıda Konya turizm sektöründeki birlikteliği ve yapılan çalışmalardaki güzelliği dile getirmeye çalışmıştık. Gazetemizde yayımlanan yazımız turizm işi ile ilgili STK’ların destekleri ile geniş kitlere yayıldı. Yazımızı okuyan TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, Konya turizminin gelişmesi için maddî ve manevî destek veren TÜRSAB’dan bahsetmediğimiz için sitemlerini etti. Kendilerinin Konya turizmi için birçok çalışma yaptıklarını ifade etti. Yapılan bu çalışmaları biz basın mensuplarına yeterince iletemediklerine dikkat çekti. Sayın başkanımızı dinledikten sonra kendisine bir haber yapalım ve bu çalışmaları kamuoyu ile paylaşalım dedim. Kendisi de hay hay dedi. Başkanımızın göreve gelmesi ile birlikte başkan ve ekibi ile tanışmak nasip olmadı. Ama kendisi birkaç haber konusu talebi ilettiğimizde bizleri kırmayarak destek oldu. 

Konya’nın tanıtılması, turlar ile yerli ve yabancı turistlerin şehrimize gelmesi için Konya’da yaşayan herkesin elinden geleni yapması gerektiği inancındayım. TÜRSAB olarak Konya turizmine büyük katkılarınız mevcut. Özellikle Konya’da kaçak turlara geçit vermiyorsunuz. Konya turizmini, kültür ve sanatını kalkındırmak için yaptığınız maddî ve manevî destekleri tüm Konya kamuoyu biliyor ve takdir ediyor. Sizlerden bir ricam olacak. Konya’da turizm sektöründe faaliyet gösteren STK’lar ile bir araya gelerek, Konya turizmindeki dayanışma ile birlikte “Konya misafirlerini bekliyor” mesajını güçlü bir şekilde vermenizi istiyorum.

Baki selamlar…