Lise ve üniversite öğrencileri Mehmet Koç ile Ömer Selman Durgut, güzel sesleriyle Kur’an-ı Kerîmtilavet ederken Selçuk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Tefsir Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Ersöz, Mevlid-i Nebî’nin temasının “gençlik” olarak ortaya konulmasından dolayı Peygamber Efendimizin doğumu, gençlik ve İnfitar suresi ile Tevbe suresinin son iki ayetini yorumladı. Tevbe suresi 128.âyeti kerimenin mealini “Andolsun, size içinizden öyle bir elçi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı rauf (çok şefkatli) ve rahimdir (çok merhametli).”şeklinde okuyarak “Bu âyether ne kadar kısa olsada içinde öyle anlamlar barındırıyor ki, peygamberimizi özetliyor. Peygamberimizin şahsiyetini özetliyor, peygamberimizin misyonunu özetliyor. Diyor ki, size gelmişti bir elçi ve sizden, sizin içinizden, sizin gibi, sizin ortamınızdan çıkmış birisi. Bizim gibi beşer bir peygamber geldi. Cenab-ı Hak, peygamberi örneklik olması için bizim içimizden indirdi.” dedi.

“O, DÜNYADA BİR YOLCU GİBİ YAŞADI”

Peygamberimiz hayatını, yaşadığı dönemdeki insanların standardından daha düşük bir hayat yaşadığını ifade eden Dr. Muhammet Ersöz, “Peygamberimiz dünyada bir yolcu gibi yaşadı. Bunu örneklik için yaptı” dedikten sonra biricik kızı Fatıma’nın, babasından, kuyudan devamlı su çekerken elleri çatladığı ve evin işlerini görmesi için yardımcı bir köle istemesi üzerine peygamberimizin;  ‘Burada sufha ashabı benden yiyecek beklerken, yardım beklerken sana hiçbir şey veremem. Sana bir şey vereyim. Onu ömür boyu yap, ahirette rahat edersin. Otuz üç kere suphanallah, otuz üç kere elhamdülillah, otuz üç kere AllahûEkber de’ diyor.” şeklindeki sözlerine yer vererek burada peygamberin,kendi ailesinin sıkıntıları yerine ümmetinin sıkıntılarını tercih ettiğini, peygamberimizin asıl derdinin ise; “ümmetiyle zihnini devamlı  yorması, devamlı gerçeği göstermesi, ölümden sonraki hayatı hazırlaması” olduğunu söyledi. 

“İSLÂM GENÇLİK HAREKETİDİR”

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi (AKKM)’nde gerçekleştirilen sohbette Ersöz, bizi hidayete kavuşturmak için peygamberimizin, bize çok düşkün olduğunu ve 23 yıllık görevi döneminde, ümmetine düşkünlüğünden dolayı çok sıkıntılı bir hayat geçirdiğini, “şefkatinin gereği olarak insanları delaletten hidayete çıkarmak için uğraştığını”,  “Mekke’de yeni bir toplum inşa ettiğini”,“Bunu da Allah’ın yardımıyla ve kan akıtmadan Mekke’de bir dönüşüm gerçekleştirdiğini” ve bu dönüşümü de devamlı Peygamberin yanında yer alan gençlerle gerçekleştirdiğini söyleyen Ersöz, “Aslında İslâm’ın gelişi, İslâm’ın yayılması, İslâm’ın yerleşmesi tam bir gençlik hareketidir. Gençlerin yaptığı bir devrimdir aslında. Bu gençler öyle Peygambere yardımcı oldular ki, Peygamberimiz onlara güvendi. Onlar da Peygamberimize de güvendiler.” dedi.

İNSANLIĞA GÜZEL AHLÂKLA ÖRNEK OLMALIYIZ

İman ve ibadetin Müslümanlara has bir sorumluluk olduğunu, ahlâkın ise evrensel olduğuna işaret eden Ersöz, Peygamber Efendimiz’in güzel ahlâkıyla insanları kendisine çektiğini, bunu da imanıyla ve İslâm’la başardığını belirtti. İnsanlığın kurtuluşunun da güzel ahlâka sahip imanlı Müslümanlar vasıtasıyla olacağını ifade eden Ersöz, sözlerini Peygamberimizin şu güzel duasıyla tamamladı: “Allah’ım! Benim yaratılışımı güzel kıldığın gibi ahlâkımı da güzelleştir”. 

Sohbetten sonra Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ersöz’e, Hikmet İlim ve Sanat Derneği adına teşekkür plaketini tarih öğretmeni Ahmet Sedef takdim etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim