Gençlerin mesleki eğitime ilgisini artırmak amacıyla Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, KSO ve Konya OSB arasında imzalanan iş birliğinin insan kaynağı sorununa çözüm getirmesi bekleniyor. Mesleki eğitim farkındalığını ve gençlerin mesleki eğitime ilgisini artırmak amacıyla Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında ‘Konya Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme İş birliği Protokolü’ imzalandı. Konya Sanayi Odasında düzenlenen imza törenine Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ile Konya Organize Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü’nün yanı sıra basın mensupları katıldı.

‘REKABETİ ARTIRMANIN TEK YOLU, EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRMAK’

Konya Sanayi Odası ev sahipliğinde ve sanayi- eğitim iş birliğiyle düzenlenen protokolün hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Vahdettin Özkan, piyasada arzu edilen nitelikli iş gücü ve sektör şartlarına cevap veren eğitim modelinin inşa edilmesinin şehrin kalkınmasında da önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Sanayi, belediye ve milli eğitim olarak ortaya çıkan iş birliğinde yapılan protokol hakkında konuşan Özkan, “Hayat boyu eğitimde her sektörün ortak olarak yapması gerekenler var. Dünyadaki rekabeti artırmamızın tek yolu eğitim kalitesini artırarak bunu yaygınlaştırmak olmalı. Eğitim insanların ve sektörlerin ihtiyacını karşılarken gençlerin de bu noktada motivasyonu artırılmalı. Hayatta başarı için hedeflerin belirlenmesi oldukça önemli ve protokol neticesinde gençlere yönelik hedefler de belirlenmiş olacak. Mesleki eğitimin iyileştirilmesiyle ilgili hedeflerimiz var. Tüm bunların bereketini hep beraber yaşayacağız.” diye konuştu.

‘KONYA GÜÇLÜ ŞEHİR!’

Konya’da önemli bir protokole imza atıldığına dikkat çeken Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, bu protokolle birlikte sanayi ve mesleki eğitim adına önemli bir adım atıldığını ifade ederek projenin Türk sanayisi ve istihdamın en önemli sorunu olarak görülen mesleki eğitim konusunda gençlerin farkındalığını artırmak ve gençleri üretime daha nitelikli kazandırmak amacıyla başlatıldığını belirtti. Konya’nın sanayide güçlü şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Büyükeğen, makine, otomotiv, gıda, savunma sanayi ve ayakkabı gibi pek çok sektörde Konya’daki firmaların öncülük ettiğine işaret etti.

‘SEFERBERLİĞE DAVET EDİYORUM’

Büyükeğen, “Ülkenin geleceğini inşa eden gençler yetiştirmeliyiz. Bunun yolu da mesleki eğitime eski itibarını yeniden kazandırmaktan ve gençlerimizi meslek liselerine yönlendirmekten geçiyor. Bu proje ile Konya’da mesleki eğitim seferberliği ilan etmiş oluyoruz. Gençlerimizi, ailelerimizi, sanayicilerimizi, öğretmenlerimizi ve konunun tüm taraflarını bu seferberliğe destek olmaya, Türkiye’nin geleceğini birlikte inşa etmeye davet ediyorum.” dedi.

‘BÖLGEMİZ MESLEKİ EĞİTİM KAMPÜSÜ HALİNE GELDİ’

Yalıhüyük'te "Minik Eller Büyük Hayaller" etkinliği düzenlendi Yalıhüyük'te "Minik Eller Büyük Hayaller" etkinliği düzenlendi

Proje kapsamında ortaokul son sınıf öğrencilerinin fabrikaları ziyaret ederek üretimi yerinde görmüş olacaklarına dikkat çeken OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü de, mesleki eğitime özendirme amacıyla bu tür saha gezilerini önemsediklerini söyledi. Sanayinin kapılarının gençlere sonuna kadar açık olduğunu aktaran Kütükcü, “Konya OSB olarak, mesleki eğitim alt yapısına son 10 yılda yaklaşık 380 milyon liralık yatırım yaptık. Bölgemizi adeta bir mesleki eğitim kampüsü haline getirdik. Bölgemizdeki Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, eğitim kalitesi ile ülkemizin gözde meslek liseleri arasında yer alıyor.  Okulumuz gerek atölye binaları ve teknik ekipmanları ile, gerekse spor kompleksleri, sosyal alanları, ücretsiz yurt ve öğle yemeği gibi imkanları ile en çok tercih edilen meslek liseleri arasında. Ayrıca mesleki eğitim merkezimiz, kreşimiz, bu yıl bina inşaatına başladığımız ve önümüzdeki yıl tamamlamayı planladığımız meslek yüksek okulumuzla sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmek için azami gayret gösteriyoruz. Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme İş birliği Protokolü de, mesleki eğitim açısından şehrimizde yeni bir başlangıç olacak. Bu projenin mesleki eğitim ile üretim hayatımız arasında sağlam bir köprü olacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

‘ARA ELEMAN DEĞİL, ARANAN ELEMAN’

Kütükcü, Konya OSB olarak kapılarının gençlere sonuna kadar açık olduğu mesajını da vererek, “Gençlerimizi mesleki eğitime özendirmek, üretime eli değen gençler yetiştirmek amacıyla başlattığımız bu proje kapsamında, ortaokul son sınıf öğrencilerimiz Konya Organize Sanayi Bölgemizdeki fabrikaları yerinde görecekler. Biz bu konuya ara elaman olarak bakmıyoruz, aranan eleman olarak bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ’

Konya’nın turizm, tarım ve sanayi şehri olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, geleceğin sanayicisi olacak olan öğrencilere vizyonel bir eğitimle destek olunması gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak birim ve kurumlarla gençlere destek olduklarını belirten Uzbaş, “Mesleki eğitim alanında da belediye olarak mesleki eğitim programına kayıtlı yaklaşık 21 bin 400 öğrencimize, 6 milyon 500 bin lira eğitim desteği sağladık. İnşallah bunu da devam ettireceğiz. Bundaki amacımız, sanayimizin ileride bundan daha iyi yerlere gelmesini sağlamak, öğrencilerimizi en doğru şekilde yönlendirmek. Bu protokolde de üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.

ÖRNEK ŞEHİRDE ÖRNEK PROJE

Öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren kendilerini tanıyarak lise eğitimine geçiş yapmalarının oldukça önemli olduğuna vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise, yetişmiş insan gücünün mesleki eğitimle mümkün olacağını bildirdi. Hayata geçirilecek olan projeyle birlikte lise tercihi yaparken bilgi ve yeteneklerin göz önünde bulundurularak tesislerin daha yakından tanıtılacağına işaret etti. Örnek şehirde örnek bir projenin daha yapıldığını ifade eden Yiğit, “Yenilikçi, girişimci, üretken ve yetişmiş insan gücü ancak bugünün teknolojik imkanları ile desteklenen mesleki eğitim ile mümkündür. Konya Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yönlendirme İş birliği Protokolü ile orta okul son sınıf öğrencilerimizin lise tercihi yaparken, ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmaları, meslek liselerine bu noktada yaklaşmalarına katkı sunacaktır. Konya gibi büyük bir sanayi şehrindeki üretim tesislerine yapılacak ziyaretler ile öğrencilerimiz, ülkemizin ve ilimizin sanayi üretim tesislerinde geldikleri seviyeyi görecek, alanı daha yakından tanıyacaklardır. Konya eğitimin her aşamasında olduğu gibi, mesleki eğitim noktasında da ülkemizin örnek bir şehri olarak, bu iş birliğini hayata geçirmektedir” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Muhabir: HACER CEYLAN