İnşaat malzemeleri sanayi yüksek maliyetler, yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı gibi ekonomik unsurlardan olumsuz etkileniyor.

Piyasanın durağan seyriyle birlikte bir gerileme sürecine girilerek, satışlardaki düşüşler halen devam ediyor.

İç ve dış talepte yaşanan yavaşlama, faaliyetlerdeki durağanlık ve ekonomik unsurlar endeksi zayıflatırken, resmi tatiller nedeniyle çalışma gün sayısının az olması endeksi sınırladı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayı sonuçları da bu olumsuz tabloyu gösteriyor.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Kasım ayında mevsimsellik ve pazarlardaki koşulların bozulması nedeniyle pandemi sonrası en düşük seviyelerine gerilemiş olması bir gelişme değildir.

Dış pazarlardaki ve ihracattaki daralma, artan durgunluğu işaret ederken, yaklaşan seçimlerde iç pazara yönelik sektörün destek beklentilerini arttırıyor.

Türkiye İMSAD'ın İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayı sonuçlarına göre, Bileşik Endeks’te Eylül ayında erken başlayan gerileme, mevsimsellik etkisiyle Kasım ayında da sürdü.

 Sektörün faaliyetlerde sınırlı düşüşler yaşanırken, güven ve beklentilerdeki zayıflama da devam etti.

 Bu dönemde iç ve özellikle dış talepteki daralma güveni ve beklentileri de sınırladı.

Bileşik Endeks Kasım ayında 0,26 puan gerileyerek 69,52 puanla pandemi sonrası en düşük seviyelerine geriledi.

Mevsimsellik ve pazarlardaki koşulların bozulması düşüşte haliyle etkili oldu. Küresel yavaşlama ve içerideki risklerde, yeni bir zayıflama dönemini birlikte başlattı.

Bu durumda yılın son ayı ve önümüzdeki aylarda da iç ve dış talepteki daralmaların süreceği anlamına geliyor.  Tabi ki Finansman sıkıntıları ile Yüksek maliyetler, faaliyetlerin yavaşlatılmasında en büyük etkendir.

Son üç aydır da faaliyetler giderek durağanlaşırken, mevsimsel etkilerde iç pazarda yavaşlama etkisiyle faaliyetleri sınırlıyor.

Öte yandan dış pazarlardaki yavaşlama etkisi daha fazla hissedilerek, Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oluyor.

Yine Kasım ayındaki ihracattaki düşüşle birim fiyatlarında da bir gerileme oldu. Üretimde ise Ekim ayının ardından, Kasım ayında artışta sınırlı kaldı.

İnşaat malzemeleri sanayindeki faaliyetlerin gittikçe durağanlaşmasıyla, iç pazarda yaşanan geri dönüşte oldukça dikkat çekiyor.   

Finansman sıkıntılarının sürmesiyle birlikte yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etkende güveni oldukça sınırlıyor.

Gelinen süreçte, son yedi ay boyunca Beklenti Endeksinin düşüşü devam ediyor. 

İç ve dış pazara ilişkin göstergelerdeki kayıplar da buna paralel devam ede geliyor.

Siparişlerdeki düşüşlere bağlı olarak üretim ve istihdam beklentileri de bu dönemde giderek zayıflıyor.

Gerek iç pazar gerekse dış pazardaki koşullarındaki zayıflaması etkili olurken, siparişlerdeki düşüşlerde sektörü olumsuz yönde etkilemesi halen sürüyor.

 Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana erişimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayıflatıyor.

Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler azalmaya devam ederken, ihracat siparişlerindeki Kasım ayındaki yaşanan gerilemenin devam ediyor olması sektörün endişelendiriyor.

Geldiğimiz noktada İnşaat Malzemeleri Sanayindeki yaşanan gerilemenin devam etmesi sektör temsilcilerini karamsarlığa itmektedir.

Sektörün bu karamsarlıktan kurtarılarak, desteklenmesi en büyük beklentisi olup, önünü görmek istiyor.

Umarım iktidar bu beklentileri en kısa zamanda gerçekleştirerek, sektörü gelecek endişesinden uzaklaştırarak rahatlamayı sağlar.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?