İndirimli kurumlar vergisi...

Abone Ol

İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ YATIRIM DIŞI KAZANÇLARA DA UYGULANABİLİR.

Ekonominin en önemli aktörlerinden biri de devlettir. Kamu uyguladığı para ve maliye politikaları ile yatırımları belli alanlara yönlendirir, üretim ve istihdamı artırıp azaltabilir. Eskiden devlet teşvikleri denen hususlar artık teknik olarak devlet yardımları olarak adlandırılmaktadır. Devlet yardımları önemli bir maliye politikası aracıdır.  Gelişmiş veya gelişmekte olan tüm devletlerce uygulanan devlet yardımlarının ana amacı ülkedeki ekonomik sorunlar ile işsizlik, bölgeler arası gelir dağılım dengesizlikleri, göç ve doğal afetler gibi sosyal sorunların giderilmesine yardımcı olmaktır. Esas itibariyle devlet yardımları serbest piyasa ekonomisinin işleyişinde yönlendirici olma niteliği taşımaktadır. Bu yönlendirmenin ana amacının ekonomik istikrarın sağlanması ve devletlerin uluslar arası rekabette var olabilmesi olduğu göz önüne alındığında devlet yardımlarının piyasayı düzenleyen elzem araçlardan biri olduğu anlaşılmaktadır. 

İndirimli Kurumlar vergisi KVK'nın 32/A maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre temel mantık teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlar, bu yatırımlar için hesaplanan yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli oranla vergilendirilerek yapılan yatırımın bir kısmını vergi almayarak devlete ödetme üzerine kuruludur. Başlangıçta indirimli vergi uygulaması yatırımların işletme dönemine geçmesi yani yapılan yatırımdan gelir elde edilmesi ve elde edilen o gelire indirimli Kurumlar vergisi uygulanması şeklinde iken 15 Haziran 2012 tarih ve 28324 sayılı resmi gazetede yayımlanan 63222 sayılı Kanun ile yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanması hususunda Bakanlar Kurulu yetkili tayin edilmiş ve Bakanlar Kurulu da bu yetkisini 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kullanarak yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanması imkân dâhiline girmiştir.

19/6/2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (BKK) "Vergi indirimi" başlıklı 15 inci maddesinde indirimli kurumlar vergisine ilişkin hükümlere yer verilmiş olup bu maddenin beşinci fıkrası uyarınca toplam yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak üzere yatırımların gerçekleştirildiği bölgelere göre farklı oranlarda olmak üzere, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara da indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.

2012/3305 sayılı BKK'ya göre yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan ise henüz kazanç elde edilmemiş olsa dahi "yatırım döneminde" belirli oranlarda ve 01.01.2013 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün bulunmaktadır.

İndirimli kurumlar vergisi uygulanacak kazanç sınırsız olmayıp yatırımın başlangıcında hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben uygulanacaktır. Diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına uygulanacak indirimli kurumlar vergisi oranı toplam yatırıma katkı tutarının %50'sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere uygulanabilir. Eski uygulamada yapılan yatırımın işletme dönemine geçip kar elde edilmesi ve bu kara indirimli kurumlar vergisi uygulanmakta ve işletmelerin yatırımdan destek sağlamaları uzun yıllar alabilmekteydi Yeni uygulama ile yukarıda belirtilen sınırlar içinde kalmak kaydıyla yatırım döneminde de indirimli oran uygulanabilmektedir.