Konya her alanda olduğu gibi kütüphaneler yönünden de zengin bir geçmişe sahiptir. Konya’da Türk devrindeki ilk kütüphane Anadolu Selçuklu döneminde Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi’nde açılmış, bundan sonra Nizamiye Hangahı’nda ve Sadreddin-i Konevî Medresesi’in de, Kutlu Melek Hatun tarafından ise Atabekiye Medresesi civarında kütüphane kurulmuştur. Osmanlı Devleti döneminde ise hâlâ hizmete devam etmekte olan Mevlâna Dergâhı Kütüphanesi ile 1795 yılında yapılan Yusuf Ağa Kütüphaneleri kurulmuştur.

Halk kütüphanesi ilk defa “Millî Kütüphane” adı ile 1910 yılında Konya Valisi Muammer Bey’in öncülüğü ile eski Rehberi Hürriyet Okulu içinde bir binada kurulmuştur. Kütüphanenin 1919 yılında 1 memur, 1 odacı kadroları Özel İdarece temin edilmiş ve Özel İdare’ye bağlı olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Kütüphane sırayla Maarif Evlerine, Şerafettin Camii yakınında bir binaya, Vali İzzet Bey zamanında da Hacı Hasan Camii’ne taşınmıştır. Uzun yıllar Hacı Hasan Camii’nde kalan kütüphane kuruluş hazırlıklarını burada tamamlamıştır. 1947 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü emrinde “Konya Umumi Kütüphanesi” adıyla çalışmaya başlamıştır. 1950 yılında, daha sonra yıkılmış olan Alaeddin Tepesi’ndeki Halkevi binasının bir katına taşınmış, 1955 yılında da Anıt alanındaki Halkevi Kütüphanesini de içine alarak hizmete girmiştir. Bu bina halen Devlet Tiyatrosu olarak kullanılmaktadır.

1978 yılında Mevlâna Tetkikleri Enstitüsü olarak yapılan Mevlâna alanındaki binaya taşınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 17.04.2009 tarihinde bir protokol yapılmıştır. Bu protokole göre; Mevlâna alanındaki İl Halk Kütüphanesi binası Konya Büyükşehir Belediyesine devredilerek Kültürpark içerisinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir kütüphane binası inşaatının yapılması ve mevcut kütüphane binası ile yeni binanın karşılıklı olarak tahsissen teslim edilmesi kararlaştırılmıştır. Binanın temeli 02.03.2010 tarihinde atılmıştır. Bir yıl gibi kısa bir sürede binanın inşaatı tamamlanmıştır. Kütüphane, 01.11.2011 tarihinde Valilik Makamının onayı ile yeni yapılan bu binaya taşınmıştır. 28.11.2011 tarihinden itibaren de okuyucuya hizmet vermeye başlamıştır.

Kütüphane binası bodrum kat ile birlikte 4 kat ve teras katından oluşmaktadır. Bodrum katta arşiv, cilt atölyesi, su deposu, makine dairesi, sığınak ve jeneratör bulunmaktadır. Zemin katta internet salonu ile görsel ve işitsel materyal kullanma salonu, okul öncesi ve çocuk bölümü, gençlik bölümü, ödünç verme ünitesi ve konferans salonu bulunmaktadır. Birinci katta okuma salonu A, okuma salonu B, süreli yayın bölümü, teknik hizmetler birimi bulunmaktadır. İkinci katta serbest çalışma salonu ve içerisinde grup çalışma odaları (4 adet olup her biri 16 m²), Konya ihtisas kitaplığı, yemekhane ve yönetim birimi bulunmaktadır. Teras katta ise yazlık ve kışlık olarak iki bölüm bulunmaktadır.

Türkiye’nin hem tarihî hem modern hem de büyük illerinden biri olan şehrimizin kültürel kalkınmada önemli bir yeri olan kütüphane hizmetlerinin sayı ve nitelik bakımından daha iyi bir şekilde yürütülmesine gayret edilmektedir. Konya il merkezinde bakanlığımıza bağlı iki halk kütüphanesi bir de yeni açılan Gar Kütüphanesi bulunmaktadır. İl Halk Kütüphanesi ile Akşehir, Çumra, Ereğli. Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Seydişehir kütüphaneleri müdürlüktür. Kütüphane Müdürlüğümüz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir. İller İdaresi Kanunu’na göre de Konya Valiliği’ne bağlıdır.

Türkiye’nin en çok ziyaretçi sayısına sahip olan Konya İl Halk Kütüphanesi’nde günün her saatinde kitap okumak mümkün. Türkiye’de geçen yıl kullanıcı sayısında liderliği elinde bulunduran ve okurlarına 7 gün 24 saat hizmet veren Konya İl Halk Kütüphanesi’nde okurlar, günün her saatini okuyarak değerlendirebiliyor. Konya İl Halk Kütüphanesi 2018 Ağustos ayından itibaren 7 gün 24 saat hizmet vermeye başladı. Bankacısından emeklisine, çocuklardan üniversite öğrencisine kadar çok sayıda kullanıcıyı ağırlayan Konya İl Halk Kütüphanesi’nde ziyaretçiler, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kitap okuma fırsatı buluyor. Ancak üniversiteler şehri olan Konya’da İl Halk Kütüphanesi mekân olarak yetersiz kalıyor.

İl Halk Kütüphanesi’ni hem üniversite öğrencileri kullanıyor, hem de çeşitli sınavlara hazırlanan öğrenciler kullanıyor. İl Halk Kütüphanesi’nde ders çalışmak için sabahın erken saatlerinde sıraya girmek gerekiyor. Konyalı gençler Konya İl Halk Kütüphanesi’ne yoğun ilgi gösteriyor. Bu konuda şehrimizi yöneten belediye başkanlarımdan bir talebim var. Gelin Konya şehir merkezinde ya da öğrencilerin rahat ulaşım sağlayacağı mekânlara yeni kütüphaneler inşa edelim. Gençliğe yatırım geleceğe yapılan en güzel yatırımdır. Şehrimizi yöneten belediye başkanlarımız da bu konunun bilincinde.  Konya Atatürk Stadyumu’nun yeni yerine taşınmasının ardından stadyum alanına Millet Bahçesi inşa edilecek. Bu millet bahçesinin içerisine öğrencilerin ve vatandaşların rahatlıkla araştırma yapacağı bir mekân inşa edilerek Konya İl Halk Kütüphanesi’ne olan talebin dengeli bir şekilde karşılanabileceğini düşünüyorum. Diğer taraftan Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay seçimden önce Sadreddin Konevi Camii yakınına bir kütüphane binası yapacağını beyan etmişti. Bu proje gerçekleşirse şehrimiz merkezi bir yerde bir kütüphane daha kazanacak ve gençlerin kütüphane sorunu nispeten çözülmüş olacak.

Baki selamlar…