Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Konya Karbon Sertifikasyon Proje Geliştirme Şirketi tarafından düzenlenen 'İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı' programı gerçekleştirildi. KTO Karatay Üniversitesi'nde yapılan çalıştaya, önceki dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Erol Turan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rıfat Ortaç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Can Başaran ve çok sayıda akademisyen katıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GİBİ ÖNEMLİ SORUNLARIMIZ VAR

İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı programında konuşan önceki dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, iklim sorunlarının çözüme kavuşması gerektiğini belirterek bilimsel araştırmaların hayatı kolaylaştırdığını ancak bazı hususların iklime zarar verdiğini ifade etti. Dönmez, “İklim değişikliğinin hayatımızın nasıl etkileneceğini ele alıyoruz. Değişim kaçınılmaz, bunun için tedbir almamız gerekiyor. Doğa kanunlarına kafa tutmamızın anlamı yok. Özellikle son yüzyılda bilimsel araştırmalar hayatımızı kolaylaştırdı. Bazı hususlar ise bu konuda tehdit ediyor. Bu eşsiz dünyamızı bazen güzelliklere bazen ise kendi ellerimizle kötüye itiyoruz. Çevrenin her olumsuz şartlarda etkilenmesi herkesin gündemine yeniden girdi. Havada durum çok daha hızlı gelişiyor. Özellikle küreselleşmeye paralel olarak düşündüğümüzde kavramlar sıkça tartışıldı. Şimdi önümüzde iklim değişikliği gibi önemli sorunlar var. Bilim insanları bir buçuk derece olarak yola çıktılar ama daha bir sonuç alamadılar” şeklinde konuştu.

TEMİZ KAYNAKLARI KULLANMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

İklimlerin değişmesiyle kuraklık, sel ve taşkınların yaşanabileceğini vurgulayan Dönmez, “Asrın sonunda aşırı sorunlarla karşılaşacağız. İklimlerin değişmesiyle kuraklık, sel ve taşkınlar gibi olumsuzluklar olabilir. Biz enerji tarafından baktığımızda, 1950 yılından sonra veriler daha net. Periyodik bir şekilde bulunuyor. İklim değişikliği meselesi son yüzyılda konuşulmaya başlandı. Bu yüzyılla iklim sorununa insanlar ‘evet bu doğruymuş’ diye söylediler. Farkındalık yaratarak insanlar burada aktif rol oynuyor. Bazı yaptırımlar ile karşı karşıya kalınmalıdır. Enerji Bakanlığı'nın burada işi daha fazla. Emisyonların yüzde 70'inden itibaren ise bizim sektörle ilgili. Birçok enerji üretiminde kendimiz temiz kaynakları kullanmak için çalışıyoruz. İklime zarar vermeyen tüm enerji kaynaklarına odaklıyız” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM DEVRİMİNİ YAŞIYORUZ!

Hasan Kılca: Şehrimizin güzelliğine yeni güzellikler katıyoruz Hasan Kılca: Şehrimizin güzelliğine yeni güzellikler katıyoruz

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Can Başaran, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün üretim teknolojilerinde sağlanan gelişmelerin ilerlediğini söyleyerek ülkelerin büyük bir hızla mevcut üretim kapasitesini yeni düşük karbonlu teknolojilerle yenilemeye çalıştığını kaydetti. Başaran, “Deyim yerindeyse bir dönüşüm devrimini yaşıyoruz. Merkezimiz, Konya’da imalat sanayisinin enerji verimliliğini artırarak, karbon ayak izini azaltacak ve sınırda karbon vergisini düşürerek uluslararası sektörel rekabetçiliğini artırmaya yönelik faaliyetler yürütecektir” dedi. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, “Ülkemizdeki sıcaklık değerleri yükseldi. İklim değişikliğini konuşulan önemli ülkeler arasındayız. Deniz seviyelerinde buzulların erimesiyle okyanuslardaki yaşamın bitmesi çok kötü bir durum. Önlem alınmaz ise 2100 yılında dünyada ölüm sayıları artacaktır” diye kaydetti. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, “Bizler Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla, Türkiye’nin küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek şehirlerinden olan Konya’mızda, birbirinden önemli proje ve çalışmalarla hem şehrimizi hem de ülkemizi bu krizin etkilerinden kurtarmak için yoğun gayret gösteriyoruz” diye konuştu. KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rıfat Ortaç ise şunları söyledi: “İklim değişikliği konusu günümüzün en önemli konulardan bir tanesi olmuştur. Yıllar önce doçentlik tezini hazırlarken çevre problemi ile karşılaşmıştık. Hangi mecrada olursu olsun yaptığınız kirlilik herkesi etkiliyor. Çin ve Hindistan çevreyi en fazla kirletti ve tarımda en fazla zararı onlar aldı. Artık çevrenin ötesine geçtik. Bu sorunu çözmek için çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor. Dünyanın en önemli konuları arasında çevre ve iklim bulunuyor. Elektro manyetik kirlilik de çok önemli konulardan. 16. yüzyılda çevre algısı pek bulunmuyor. 19. yüzyılda bilimsel dünya dediğimiz kavram ortaya çıkıyor. Bilimi geliştirirken ekolojik sistemi yok ettik. Ekolojik dengeyi anlayabilirsek dünyayı yaşanabilir kılarız.”

TUBA KAYA

Editör: Tuba Kaya