İKİ İLÇE YATIRIM BEKLİYOR

Abone Ol

“Hububat ambarı Konya'da refah ve zenginlik yaygınlaşmalı” Bu bana, Haber Yunak gazetesini çıkardığımız Yunak ve Çeltik'te en çok kurulan cümlelerin başında geliyor. Esnafı, işadamı ve çiftçisi aynı şeyi konuşuyor.

Potansiyeli olan bu iki ilçedeki halk yatırımcı bekliyor. Belki girişimcilik kültürünün yeterince gelişememesinden belki de büyük yatırımlar için yetecek düzeyde sermaye birikiminin olmayışından üretimi yapılan ya da yapılabilecek hububatın dışındaki sebze ve sanayi bitkilerini mercek altına alan Ziraat Mühendisi bir ağabeyim ile potansiyel hakkında bir sohbetimiz oldu.

'Yunak ve Çeltik bölgesindeki tarım potansiyelini değerlendirmek için o bölgelerde sanayi tesisleri yapılmalı' diyerek gerekçelerini şöyle sıraladı: “Mevcut tesisler genellikle hububat üzerine. Bunun yanında bölgede sözleşmeli olarak yetiştirilen önemli sebze potansiyeli var. Başta patates olmak üzere, kabak, salatalık, domates ve biber gibi bitkiler sözleşmeli olarak ektiriliyor.

Aslında Yunak ve Çeltik'te sulanabilen arazi oldukça fazla! Akşehir ve Sultandağı havzasındaki kırmızı meyvenin tamamına yakının bu bölgenin dışında Bursa ve diğer bazı bölgelerde değerlendirildiği gibi Konya'nın ilçelerindeki potansiyel de yerli ve yabancı Konya dışındaki firmalara yarıyor. Konya ilçelerindeki potansiyelin bu yörede yaşan halkın refahına de katkı sağlaması bölgesine katma değer olması için Konya merkezinden yatırımcılara ihtiyaç var.

 Tarım alanında devletin sağladığı bir çok hibe ve fırsat politikası olmasına rağmen bunların tanıtımlarının yapılamaması ya da iş adamlarımızın bunlara ilgi göstermemesi yüzünden atıl vaziyette yatırımcısını bekliyor. Konya Şeker AŞ ve iştirakleri bu konuda çok başarılı örnekler ortaya koydular. Ama sadece bir firmaya bu misyonu yüklemek çok büyük eksiklik olacaktır.

İlçelerin yerel zenginlerinden ya da Konya'daki diğer büyük firmalardan bu bölgelerde Yunak ve Çeltik'te yatırım yapabilecekleri alanlarla ilgili ilçelerin yöneticilerinden faydalanabilirler.

 Tarım Bakanlığı ve İPARD hibeleri kullanılmadığı için geriye gidiyor. Zaten kendileri ile görüştüğümüzde bu konuyu iletmelerine rağmen tartışılan ve konuşulan bazı yatırımlarda hayata geçirilme sırasında meydana çıkan pürüzler nedeniyle hep yarım kalıyor”

Sohbetimizin özeti kısaca böyleydi. Ben bir gazeteci olarak halkın talebini Konyalı yatırımcılara aktardım. İnşallah geri kalmışlık ilçelerimizin kaderi olmaktan çıkar diyorum.

Saygılarımla!