İçeri Çumra Konya- Karaman karayolu üzerinde eski yerleşim yerlerinden birisidir. Köy, kasaba ve Büyükşehir yasasından sonra da Çumra ilçesine bağlı mahalle olmuştur. Çumra ilçesine Çumra adını veren Selçuklu, Karaman Oğulları ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olan bu yerleşim yeri 26 Haziran 1926 yılında Çumra ilçe olduktan sonra da 1,5 yıla yakın ilçe merkezliği yapmıştır. 1927 yılında İçeri Çumra’nın nüfusu 3.510 kişi iken ilçe olan Çumra merkezdeki nüfus 1927 yılında nüfus 2.579 ve 1935 yılında 2.685 kişidir. İleriki yıllarda yurt dışı ve yurt içi göçlerle nüfusu artmıştır.
Çumra sulama tesisi için konaklama yapılarının olması ve Tren yolunun ulaşımda öne çıktığı o yıllarda Çumra ilçelik özellikleri ile gelişmeye başlamış ve eski yerleşim yeri olan bugünkü İçeri Çumra ilçenin iç mahallesi olmuştur. 1957 yılında belediyelik olan bu İç Mahalle kasaba olarak İçeri Çumra adını almıştır.
İçeri Çumra’ yeri, kültürü, gelenekleri ve yaşayışı anlatmaya çalıştık. Çumra’nın 9000 yılı aşkın bir tarihi vardır. Bu tarihi yerleşim yeri önceden Çumra olarak bilinen bu günkü İçeri Çumra’dır. Cumhuriyet döneminde de üretim ve idarede önemli şahsiyetler yetiştiren İçeri Çumra hizmetin en güzeline layık olan önemli bir yerleşim yeridir. 
İçeri Çumra, Konya ovası düzlüğü içerisinde 16.294 ha (162.940 dekar) arazi varlığı ile yörede en geniş alana sahip mahallesi olup bitkisel üretimde sebze ve tarla ziraatı ile uğraşmaktadır. Rakımı (ortalama deniz seviyesine göre) 1024 metredir. Konya’nın en geniş mahallesidir. İçeri Çumra arazilerinin büyük bir kısmında sulu tarım yapılması, Konya-Mersin karayolu üzerinde bulunması ve Konya il merkezine 35 km uzaklıkta olması ve arazilerin parçalı olması gibi sebeplerden dolayı sebze yetiştiriciliği giderek artış göstermektedir. 
2018-2020 yıllarında arazi toplulaştırılması yapılmıştır. Son yıllarda hayvancılık da önemli bir uğraş alanı olmuştur. Bölgede hububat tarımı yanında fasulye, tarla domatesi, kavun, karpuz, lahana, havuç, şeker pancarı, yemlik mısır, haşlamalık şeker mısır, sofralık ve çekirdeklik kabak ve meşhur Çumra kavunu yetiştiriciliği yapılmaktadır. İçeri Çumra tarımla uğraşması nedeniyle her ne kadar nüfusunda azalma görülse de nüfus hareketliliği birçok yerleşim yerine göre daha azdır.
Geçtiğimiz cuma günü (03.06.2021) İçeri Çumra’da “Doğal Gaz” tesisleri için ilk kazma vurulmuş ve en eski ve ilçenin en büyük mahallesine gaz getirilmesi için ilk kazı ve boru döşeme işlemi başlatılmıştır. Cuma namazı sonrası yapılan törene Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Başkanı Hasan Angı, il başkan yardımcıları, Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan ve yardımcıları, Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi İlçe başkanları, Meclis üyeleri, Ziraat Odası Başkanı, İlçe Karakol Komutanı, Çumra ve İçeri Çumra Sulama Kooperatifi Başkanları, Konya ve Karaman Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı, mahallenin eski ve yeni Muhtarları İçeri Çumra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği eski ve yeni Başkanları, Daire Müdürleri, misafirler ve çok sayıda mahalle sakinleri törene katılmıştır. Düzenlenen törende İçeri Çumra sakinleri adına Prof. Dr. Mevlüt Mülayim protokol ve misafirlere hoş geldiniz konuşmasında mahallenin taleplerini dile getirmiştir. Belediye Başkanı Av. Recep Candan yol, alt yapı, Organize Sanayi, Soğuk Hava deposu, kabak çekirdeği eleme tesisi  ve diğer çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir. Ak Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı yapılan hizmetlerin hayırlı olmasını ve ülke bütünlüğünün önemini vurgulayan konuşmasından sonra dua ve kurban kesimi ile İçeri Çumra Mahallesi'nde doğalgaz altyapı çalışmaları ilk kazı ve gaz borusu döşeme işlemi başlatılmıştır. 
Doğal gaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak ham petrolden sonra ikinci sırayı alan önemli bir yakıttır. Doğal gazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan(C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum (He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. 
Doğal gazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri, yeraltındaki petrolün de bileşeni olup günümüzde evlerde ve endüstride kullanılan değerli ve stratejik bir enerji kaynağıdır.
İnşallah bu ve diğer planlanan yatırımlar kısa sürede tamamlanarak bu temiz enerji kaynağından ve gelecek hizmetlerden İçeri Çumra faydalanmaya başlar.  
Tören sonrası sohbette İçeri Çumra için ihtiyaç duyulan soğuk hava deposu, toplu konut, Konya- Karaman yolu üzerine alt- üst geçit ve kültür evi gibi talepler dile getirilmiştir.  
Modern bir dünyada modern yerleşim yerlerinin olması ve her yerleşim yerinin de teknolojik gelişmelerden faydalandırılması istenilmektedir. Ülke kaynaklarının boşa harcanmaması için tabii ki yatırımlarda öncelik ve rantabilite her faaliyette dikkate alınmaktadır. İçeri Çumra bu yönden şanslı olduğunu bu yatırımın kısa zamanda tamamlanarak ev ve iş yerlerinde doğal gazın kullanılması başlatılmalıdır.   
İçeri Çumra için başlatılan “Doğal Gaz Kazı ve Boru Döşeme” işlerinin başlatılmasında emeği geçen, törene katılan Sayın Başkanlara, diğer katılımcılara, misafirlere ve mahalle halkına çok teşekkür eder İçeri Çumra’ya hayırlı olmasını dilerim.