Resulullah (s.a.v)mübarek hanımlarından.Babası Ömer Bin Hattap, annesi Zeyneb binti Mad’un dur.Mekke’de 605 yılında doğmuştur.Mekke de babasından sonra müslüman oldu.Medine’ye  hicret edenlerden.İlk eşi Huneys bin Huzafe Bedir ,Uhud gazvelerine katılıp Uhud’da yaralanıp ,Medine ‘de şehit oldu.Genç  yaşta dul kaldı.

Hz.Ömer Efendimiz  hicretin üçüncü yılında kızı dul kalınca önce Hz .Ebu Bekir’e, daha sonrasında Hz.Osman’a kızıyla evlenmeleri için teklifte bulundu.Düşüneceklerini söylediler.

Hz.Peygamber her üçünün ve başka sahabelerinde olduğu bir sohbetlerinde “Ya Ömer seni üzüntülü görüyorum sebebi nedir?” dedi.

Resulullah efendimiz herkesin düşüncesini bir bakışta anlar, suyun içindeki mürekkebin renginin kolay görülmesi gibi görürdü.

Hz.Ömer ;”Ya Resulallah kızımı Hz Ebu Bekir ve Hz.Osman’a teklif ettim evlenmeleri için almadılar”dedi.

Resulullah (aleyhisselamda);”Ya Ömer Hz Ebu Bekir ve Hz Osman dan daha hayırlı birisine kızını vermez misin?” dedi.

Hz Ömer de sevinçle ;”Evet Ya Resulallah “ dedi. “Ya Ömer öyleyse kızını bana ver “buyurdu.Böylelikle müminlerin annelerinden oldu.400 dirhem karşılığında mehir ile evlendiler.Dördüncü eşi olma şerefine nail oldular.

Hz .Hafsa iradesi kuvvetli,bilgili,özü

sözü bir, dürüst hanımdı.

Hz Aişe annemiz ;”Hafsa tam manasıyla babasının kızıydı”buyurdu.

Gündüz oruçlu,gece ibadetle geçirirdi.

Senenin çoğunda oruçlu olurdu.

Kur’an-ı Kerim  hafızı idi.Risalette pek çok talebe yetiştirmiştir.Talebeleride pek çok hususları rivayet edip haber vermişlerdir.

Hz Peygamber’imiz vefat edince Beyt’ül Mal’dan tahsisat aldı.Hz.Ömer şehit olurken Hz.EbuBekir’in toplatmış olduğu Kur’an-ı Kerim’i  muhafaza etmesi için Hz .Hafsa’ya verdi.Hz.Osman efendimizin halifeliği döneminde Kur’an-ı Kerim’in çoğaltılması için halifeye teslim etti.

Altmış hadis-i şerif rivayet etmiştir.

Buhari,Müslim,Tirmizi,Ebu Dâvud,Nesai ve İbn-i Mâce  hadis nakletmişlerdir.Rivayet ettiği Hadis-Şerif ‘lerden birisi şöyledir;

““Peygamber efendimiz ( aleyhisselâm ) yataklarına yattıkları zaman mübârek sağ ellerini başlarının altına koyar ve şöyle duâ ederdi: “Rabbi kınî azâbeke yevme teb’asü bâdeke”“Yâ Rabbi insanların ba’s olunacakları günde beni azâbdan koru” (3 defa). Peygamber efendimiz sağ eliyle yer, sağ eliyle içer, abdeste, giyinmeye, almaya ve vermeye sağdan başlardı. Bundan başka işlere soldan başlardı.”

Hz.Hafsa annemiz m.655 yılında Medine-i Münevvere’de vefat ettiler.Bakî Kabristanlığında yakınları ve sahabe efendilerimiz tarafından defn edildi.Cenaze namazını Mervan Âmil medine valisi kıldırdı.Ebu Hureyre (radiyallahu anh)da cenazesini Bureyrenin evinden kabristana kadar tabutunu omuzlarında taşıdı.

Bakî kabristanında peygamberimizin eşleriyle ebedi istirahatgâhında yatmaktalar.Şefaatleri hak eden mümin, müminat,müslîm ,müslîmâtın üzerine olsun.