Hayatın her alanında yeni alışkanlıklara neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Ramazan Bayramı bu sene buruk geçti. Önceki bayramlarda sağlık ve mutluluk dolu bir bayram dilerdik. Sağlık kelimesini yazmaya o kadar alışmışız ki manasını düşünmeden yazar, geçerdik. Şimdi sağlık dilemenin kıymetini öğrendik.

Bayram pandemi yüzünden biraz buruk geçse de sonrasında daha güçlü ve daha sevgi dolu bir buluşma olacak özlediklerimiz ile... Ülkece Ramazan Bayramı'nı evde geçirmek zorunda kaldık ancak bayram coşkumuzdan hiçbir şey kaybettirmedik. Bayram sabahında camilerimizin minaresinden tekbir ve dualar yükseldi. Dualara hep birlikte âmin dedik. 81 ilde uygulanan sokağa çıma kısıtlaması ve koronavirüs sebebiyle bayramda sevdiklerimizle buluşamasak da ev halkı ile bayram sofralarında buluştuk. Teknolojinin verdiği güzel imkânlar ile sevdiklerimizle buluştuk. Sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde ahiret âlemine göçen sevdiklerimizin mezarlarına giderek onlara dualar ettik.

Koronavirüs sebebiyle yaşadığımız bu bayram hafızalarımızda anı olarak kaldı. Sosyal medya sitelerinde yer alan bayram paylaşımlarında “nerede o eski bayramlar” cümlesini sık sık duyduk. Bayram süresince anne, baba, kardeş, akraba, dost ve komşu kavramını daha güzel anladık. Bayramların tatil olmadığı, 5 yıldızlı otellerde geçmediği, gerçek bayramın sevdiklerimizle güzel olduğu gerçeğini bir kez daha anladık.

Bayram arifesinde Tarihi Konya Bedesten esnafında bulunan işletmelerdeki telaşı, evlerdeki telaşı, bayram sabahında evde bulunan dedelerimizin, babalarımızın, biz genç ve çocukların sabah ve bayram namazı telaşını özledik. Bayramda dünya telaşına kapılarak unuttuğumuz sevdiklerimizi, aile büyüklerimizi, komşularımızı ve akrabalarımızı ziyaret etmeyi özledik.

Umarım bayramda koronavirüs sebebiyle evde kalmak zorunda kaldığımız günlerde korovirüsün ciddiyetini anlar ve tedbirlere daha dikkatli bir şekilde Kurban Bayramı’na kadar uyar ve Kurban Bayramı’nda sevdiklerimizle buluşuruz.

Bayram sürecinde vefa örneği gösteren Konyalıların bayramını sosyal medya adreslerinden ve yayınladıkları mesajlar ile kutlayan başta Vali Cüneyit Orhan Toprak olma üzere Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile tüm kamu kurum ve kuruluş müdürlerine, milletvekillerine, STK başkanlarına, meslek örgütü başkanlarına teşekkür ederim.

Bayram vesilesiyle bir de özel teşekkür etmek istiyorum. Beni yazmaya teşvik eden kıymetli ağabeyim Ahmet Kuş’a, her hafta yazılarımı okuyan ve güzel dönüşler yapan kıymetli okuyucularıma ve sevdiklerime, en büyük servetim ve destekçim olan anneme, babama, kardeşime, bana inanan ve değer veren herkese çok teşekkür ederim. Allah hepinizden razı olsun.

Yazımı şu güzel dua ile bitirmek istiyorum. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) ashabına şu duayı öğretmişti: “Allah’ım! Bana seni sevmeyi ve seni sevenleri sevmeyi ve beni sana yakınlaştıran her şeyi sevmeyi nasip eyle. Yarabbi! Senin sevgini bana, susuz kalmış biri için soğuk suyun değeri ne ise ondan daha değerli kıl!”

Baki selamlar…