ABD Başkanı Donald Trump’ın boğazın tamamen açılması şartıyla kabul ettiği ateşkes sonrası, bölgedeki ilk hareketlilik dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

ATEŞKES SONRASI İLK GEMİLER BOĞAZI GEÇTİ

Anlık gemi takip verilerine göre, ateşkes kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte Hürmüz Boğazı’ndan ilk geçişler kaydedildi. Liberya bayraklı "Dayonata Beach" adlı yük gemisi, Türkiye saatiyle 08.28’de İran’ın Bender Abbas limanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra boğazı geçerek Umman Körfezi’ne ulaştı. Hemen ardından Yunan sahipli "NJ Earth" isimli gemi de saat 11.44 sularında geçişini tamamladı. Gemilerin rotalarının Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer bölge limanları olduğu belirtiliyor.

TRUMP'IN ŞARTI: HÜRMÜZ BOĞAZI AÇILACAK

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Şubat’tan bu yana devam eden ve İsrail’i de kapsayan çatışma sürecini dindirmek adına 8 Nisan saat 01.30’da ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Trump, bu kararın en temel şartının Hürmüz Boğazı’nın koşulsuz şekilde tüm trafiğe açılması olduğunu vurguladı. İran tarafınca sunulan 10 maddelik teklifin müzakereler için uygulanabilir bir temel oluşturduğunu ifade eden Trump, iki haftalık bu sürecin kalıcı bir çözüm için fırsat olduğunu dile getirdi.

MÜZAKERELER İÇİN İSLAMABAD İŞARET EDİLDİ

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, savaşta belirlenen hedeflere ulaşıldığını savunarak ateşkes sürecine yeşil ışık yaktı. Yapılan açıklamada, nihai barış müzakerelerinin Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gerçekleştirileceği bildirildi. Müzakerelerin en geç 15 gün içinde sonuçlandırılmasının hedeflendiği bu süreç, bölgedeki gerilimin düşürülmesi ve enerji koridorunun güvenliği açısından hayati önem taşıyor.

BÖLGESEL SAVAŞTAN DİPLOMASİ MASASINA

Şubat sonunda başlayan ve karşılıklı misillemelerle geniş bir coğrafyaya yayılan çatışmaların ardından gelen bu geçici ateşkes, küresel piyasalarda da yankı buldu. Hürmüz Boğazı’nın yeniden işlerlik kazanması, enerji arz güvenliği üzerindeki baskıyı hafifletirken, gözler şimdi İslamabad’da yapılacak olan ve bölgenin geleceğini şekillendirecek kritik görüşmelere çevrildi.

Orta Doğu'da 6 günlük cehennem sona erdi! ABD'den kritik 'saldırı' açıklaması
Orta Doğu'da 6 günlük cehennem sona erdi! ABD'den kritik 'saldırı' açıklaması
İçeriği Görüntüle

Kaynak: HABER MERKEZİ