Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 yıllık iktidarlığı boyunca 11 yıl Başbakanlık yaptı, 3 dönemdir de Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürüyor. Siyasete ilk atıldığı andan itibaren dikkatleri üzerine çeken Erdoğan, üst üste seçim kazanmasıyla dünyada adından söz ettiriyor.

2-3-21

GÜVEN KAZANMAYA BAŞLAMIŞTI

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, siyasî yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve malî konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle; çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözümlendi. Hava kirliliği sorunu Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle son bulurken, kentin trafik ve ulaşım açmazına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi; sonraki dönemlere ışık tutacak birçok proje geliştirildi. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve bu arada 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Böylece, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir çığır açan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, bir yandan da halk nezdinde büyük bir güven kazandı.

TEK BAŞINA İKTİDARA TAŞINDI

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkûm edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi. Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Milletin teveccüh ve güveni AK Parti'yi daha kuruluşunun ilk yılında Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasî hareketi hâline getirdi ve 2002 yılı genel seçimlerinde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla (363 milletvekili) tek başına iktidara taşıdı.

Hayeesani: Etliekmeğe bayıldım Hayeesani: Etliekmeğe bayıldım

2-11-3

‘’SESSİZ DEVRİM!’’

15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye idealiyle, hayatî öneme sahip birçok reform paketini kısa süre içinde uygulamaya koydu. Demokratikleşme, şeffaflaşma ve yolsuzlukların engellenmesi yolunda büyük mesafeler katedildi. Buna paralel olarak ülke ekonomisi ve toplum psikolojisini olumsuz yönde etkileyen ve on yıllardır çözülemeyen enflasyon kontrol altına alındı, itibarını yeniden kazanan Türk Lirası'ndan 6 sıfır atıldı. Devletin borçlanma faiz oranları aşağı çekildi, kişi başına düşen millî gelirde büyük artış gerçekleştirildi. Ülke tarihinde daha önce görülmemiş hız ve sayıda baraj, konut, okul, yol, hastane ve enerji santrali hizmete girdi. Bütün bu olumlu gelişmeler, bazı yabancı gözlemciler ve Batılı liderler tarafından "Sessiz Devrim" olarak adlandırıldı.

2-1-20

YİNE YENİ YENİDEN!

Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 46,6 oy alarak büyük bir zafer kazanan AK Parti’nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 60. Hükümeti’ni kurdu ve tekrar güvenoyu aldı. Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçimlerinden de daha büyük bir zaferle çıktı ve yüzde 49,8 oy alarak 61. Hükümeti kurdu. 10 Ağustos 2014 Pazar günü, Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçildi. 16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Büyük Kongrede, kurucusu olduğu AK Parti'nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. 16 Nisan 2017’de kabul edilen Anayasa değişikliği ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı. Erdoğan, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde, karşıt partileri açık ara fark ile geçti. Ama kimse barajı geçemediği için seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçiminde ise aldığı yüzde 52.18 oy ile Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniden Cumhurbaşkanı oldu.

2-2-22

15 TEMMUZ’DA TÜRKİYE GEÇİT VERMEDİ!

Birkaç yıl kadar geriye gidecek olursak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başından geçmiş olan 15 Temmuz darbesi karşımıza çıkıyor. O gece FETÖ’nün giriştiği hain darbe girişiminde bulunanlara, hem devletimiz hem de vatan aşkıyla yanıp tutuşan Türk halkı geçit vermedi. Erdoğan’ın, “Sokağa çıkın’’ çağrısı ve Türk halkının vatan sevdası, cesur yürekliliği sayesinde o darbe gecesi hainlere istedikleri verilmedi.

2-7-18

CUMHUR İTTİFAKI’NIN TEMELİ OLDU

15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi, Türkiye’nin önemli bir beka sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Siyasi hayatında Milli hassasiyetleriyle ve ülke sevdasıyla bilinen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu sorunu ilk dile getiren isim olarak tarih sahnesine çıktı. Beka mücadelesini birlik ve beraberlikle kazanılacağı düşünen Bahçeli ve Erdoğan, 15 Temmuz sonrasında biraraya gelerek Cumhur İttifakı’nın temelleri atılmış oldu. Bu sürecin ardından Türkiye’nin milli hedeflerine yürürken çıkarılmak istenen zorluklara da birlikte göğüs geren Bahçeli ve Erdoğan’ın bu azimli yürüyüşü, Türkiye Yüzyılı hedefiyle devam ediyor.

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!

Tarih 6 Şubat 2023. Saat 04.17. Türkiye’yi sarsacak olan o deprem felaketi işte tam bu tarih ve saatte meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremler 11 ilimizi derinden yaraladı. Sadece orada yaşayan insanlar değil, Türkiye hatta bütün dünya yasa büründü. Dünyanın dört bir yanından insanlar, deprem bölgesindeki vatandaşlar için adeta seferber oldu. Bu durumda hayvanlar da unutulmadı. Onlar da kurtarıldı.

İLK ANDAN İTİBAREN EL UZATILDI

Depremin ilk anlarından itibaren gerek vatandaş gerek hükümet hemen yardım etmek için sahaya indi. Deprem bölgesine birçok yardım ekibi gönderilirken başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere herkes seferber oldu. Arama kurtarma ekipleri, yemek-barınma-giyinme ihtiyaçları ve daha birçok yardım malzemesi Türkiye’nin 4 bir yanındaki insanların yardımıyla deprem bölgesindeki insanlar için tedarik edildi.

2-6-20

TÜRKİYE GÜÇLENDİ!
15 Temmuz sonrasında atılan milli ve yerli hamleler, Cumhur İttifakı’nın güçlü iradesiyle daha da somut hale geldi. Erdoğan’ın attığı cesur adımlarla Türkiye yerli ve milli elektrikli otomobilini yani TOGG’u üretmeyi başardı. Savunma sanayinde yerlilik oranlarını yüzde 80’lere kadar çıkaran Türkiye, bu süreçte helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları, TCG Anadolu Gemisi, güdümlü füzeler, tanklar gibi savunmada etkin rol alan savunma sistemlerini de üretmeyi başardı. Bunun yanında Türkiye’nin cari açığının en büyük nedeni olan enerji konusunda da dikkat çeken adımlar atan Erdoğan liderliğindeki Türkiye, yenilenebilir enerji hamleleriyle GES ve RES projelerini artırırken, oluşturulan doğalgaz ve petrol arama filosuyla Doğu Karadeniz’de, Akdeniz’de arama faaliyetlerine başladı. Aramaların netice vermesiyle Türkiye’nin ihtiyacını yaklaşık 30 yıl karşılayacak doğalgaz rezervi keşfedilerek çıkarılmaya ve sisteme verilmeye başlandı. Bunun yanında petrol keşifleriyle de Türkiye günlük petrol üretimini 70 bin varilin üstüne çıkardı.

2-4-23

BÖLGESEL GÜÇ ADIMLARI VE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

2009 yılında temelleri atılan ancak uzun süre çok aktif olarak öne çıkmayan Türk Devletleri Teşkilatı, Türkiye’nin liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na damga vurmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin “bölgesel güç” ideali doğrultusunda attığı adımlarla Türk Devletleri Teşkilatı son birkaç yıldır siyasi, ekonomik işbirliklerini artırırken, küresel güç dengelerini de değiştirecek potansiyelle yoluna devam ediyor.

2-5-18

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay