Üzülmez, “1868’de "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın girişimleriyle kurulan Kızılay 9 Bölge, 23 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Kızılay, hiçbir ayrım gözetmeksizin doğal yıkımlara uğrayanlara, savaş yaralılarına, düşkünlere, salgın hastalıklara yakalananlara, din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardım elini uzatır. Sultan Abdülaziz’in Kızılay’ın kuruluşunda verdiği altınların bir kısmı Millî Mücadele’de kullanılmıştır.” dedi.
Kızılhaç’ın kuruluşundan sonra 1868’de "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın girişimleriyle kurulan Kızılay’ın tarihçesinden bahseden Hüseyin Üzülmez, “1859 yılında Avrupalı devlet adamları, İsviçre’nin başkenti Cenevre’ de toplanarak uluslararası bir yardım kurumu olan İlk Yardım Derneğini kurdular. Bu dernek daha sonra Kızılhaç adını aldı. Ülkemizde bu anlamda kurulan ilk dernek 1868 yılında yaralı askerlere yardım amacıyla kuruldu. Bu dernek 1877 yılında Hilal-i Ahmer adını aldı.
Sultan Abdülaziz’in Kızılay’ın kuruluşunda verdiği altınların bir kısmının Milli Mücadele’de kullanıldığına vurgu yapan Üzülmez, Merkez Bankasında artan altınların koruma altında olduğunu, temel ilkeleri olan; insaniyetçilik, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkelerine bağlı olarak faaliyet gösterdiğine değinerek ,” Kızılay, tüzel kişiliğe sahip ve özel hukuk hükümlerine tabi bir kurumdur. Uluslararası Kızılay-Kızılhaç, 12 Ağustos 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleriyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf bulunduğu uluslararası anlaşmaların kendisine yüklediği hizmetleri görmek, bunların yerine getirilmesine yardımcı olmaktır.” dedi.
HİZMET DÜNYA ÇAPINDA DEVAM EDİYOR
Gazze başta olmak üzere 11 ülkede temsilcilikleri bulunduğunu ifade eden ÜZÜLMEZ, Kızılay ekiplerinin şu anda kar yağışı yüzünden yolda kalan yolculara kumanya dağıttığını, görevlerinin yurtiçi ve dışında sürdüğünü, Kızılay’ın açtığı aşevlerinde, yoksul, kimsesiz ve düşkün vatandaşlara yaptığı yardımlar hakkında bilgi verdi: “Karatay Belediyesinin desteği yapılan aşevinde günde bin kişiye iki öğün sıcak yemek çıkmaktadır. Mobil ekipler aracılığıyla bunlar sahiplerine ulaştırılmaktadır. Toplum Merkezleri, toplumun ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda çeşitli konularda katkı sunmaktadır. Bu birimde 50 kişi çalışmaktadır. 250 metrekarelik giyim mağazasından yaz ve kış olmak üzere yılda iki defa giyim yardımı yapılmaktadır. Kızılay Konya Şubesi ihtiyaç sahibi ailelere acil gıda yardımları, gıda kartı dağıtımı, öğrencilere burs yardımı, gençlik faaliyetleri ve eğitimleri, sosyal hizmete dayalı çalışmalarla 28 Ağustos 2023 tarihinde açılışı yapılan yeni hizmet binasında faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Hizmetlerimizi yakından görmek için sizi yeni binamıza bekliyoruz.”
YARDIMLAR TİTİZLE ARAŞTIRILIYOR
Sosyal medyada çıkan haberlere ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini belirten ÜZÜLMEZ, bunların araştırıldığı zaman insanların duygularının sömürüldüğünü örneklerle anlattı. Kendilerine yardım için başvuran kişilerin titizlikle incelendiğini, bilgilerin SOYBİS üzerinden araştırılarak ihtiyaç sahibi olup olmadığına karara verildiğine vurgu yaparak , ” Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS), esas itibarıyla sosyal yardım başvurusu yapan vatandaşlarımızın kişisel verilerinin ilgili kamu kurumlarından temin edilmesi esasına dayanmaktadır. Yardım kararı, yapılan araştırmalar sonunda oluşturulan raporlar sonucu yapılıyor. Yurtdışından Kızılhaç veya Kiliseler Birliği tarafından gönderilen yardımlar Kızılay tarafından ülkemizdeki sığınmacılara Kızılay Kart aracılığıyla ulaştırılmaktadır.
Üzülmez, Türkiye’de özel statüsü olan tek kuruluş olduğunu belirterek Kızılay’a yapılan ayni ve nakdi yardımların hepsinin vergiden düşürüldüğünü, gelir kaynakları arasında Kızılay Maden Suyu, çadır imalatı ve gayrimenkullerden elde edilen gelirlerin oluşturduğunu söyledikten sonra acil durumlarda yakından hissettiğimiz kan ihtiyacımız üzerinde durdu: “Ülke genelinde 18 Bölge Kan Merkezi, 68 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağış araçlarıyla 300’den fazla noktada hizmet verir. Ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılanmaktadır.” dedi.
Hüseyin Üzülmez konuşmasının sonunda Kızılay’ın Konya’da 680 gayrimenkulünden elde edilen gelirlerin son yıllarda önemli ölçüde artırıldığını, büyük şirketlerden önemli yardımlar aldıklarını söyledi. Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar tarafından 24. Dönem Milletvekili ve Kızılay Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez’e günün anısına dernek plaketi takdim edildi. Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.