1984 yılında kurulan HİLALSAN, manuel sac makasları ile başladığı üretime, bugün Hidrolik Kombine Makaslar, Hidrolik Presler, Redüktörlü Giyotin Makaslar, CNC Hidrolik Giyotin Makaslar ve CNC Hidrolik Abkant Presler ile devam ediyor. Müşterilerine performansı yüksek makinalar sunabilmek için bilgisayar destekli tasarım programları sayesinde ileri teknoloji ile donatılmış üretim hatlarında, kaliteli ve yüksek hassasiyetli olarak imalatımızı gerçekleştiriyor. HİLALSAN firmasının ikinci kuşak yöneticisi Mustafa Coplan, global bir şirket olma yolunda ilerlediklerini belirtti

Mustafa Coplan kimdir?

24 Haziran 1994 Konya doğumluyum, ailemin dördüncü çocuğuyum. İlk ve orta öğrenimimi Konya TÜRMAK okullarında tamamladım. Lise öğrenimimi Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi’nde Endüstriyel Otomasyon bölümünde, Üniversite eğitimini ise KTO Karatay Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde tamamladım. Okul hayatımda sürekli bir hareketlilik vardı, lisede sürekli ürettiğim robotlar ile robot yarışmalarına katılırdım. Aslında üretmenin verdiği heyecanı ve hazzı lisede yaşamaya başladım Bu anlamda okul hayatımda hiçbir zaman, evden okula okuldan eve bir yaşamım olmadı. ODTÜ, İTÜ, MEB Uluslararası Robot yarışmalarında önemli dereceler kazandım. Bu yüzden Üniversitede okurken, Gaziantep’te yapılan uluslararası robot yarışmasına hakem olarak çağırıldım ve mühendislik dışında oraya hakem olarak çağırılan ilk ve tek kişiydim. Üniversite bölümümde aldığım eğitimler sayesinde daha eğitim hayatım devam ederken dış ticaret istihbaratı ve masa başı dış ticaret analizleri yapmaya başladım. Lise bölümümün devamı olan mühendisliği kendi isteğimle seçmedim. Herkes bir şeyler üretebilir fakat herkes satamaz, artık arz kendi talebini doğurmuyor bu talebi kendimiz oluşturmalı veya talebe ulaşmanın yollarını bilmeliyiz diyerek bu bölümü seçmiştim. Üniversitede okurken başkanlığını yaptığım Karatay Üniversitesi Akademik Kültür Topluluğu olarak 123 adet çalışma gerçekleştirdik. Çalışmalarımız içerisine Türkiye de Gençlik ve Spor Bakanlığı onaylı ilk 4 projeden birisi olan ‘’Elimden Tutar Mısın?’’ projesini de eklemeyi başarmıştık. Üniversiteden 2019 yılında mezun oldum.  Mezun olduktan sonra şirkette yoğun bir tempo içerisinde günümüz şartlarını göz önünde bulundurarak yaptığım değişimlerle çalışmaya başladım. Şuan Konya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren fabrikamızın 2. Nesil yöneticiliğini yapmaktayım.  Makine imalatı haricinde kendi köyümüz olan Sarayönü/Karabıyık ta aktif olarak çiftçilik yapıyoruz. Tabi çiftçiliğimiz profesyonel değil, ama biz toprağa çok önem veririz. Toprağı işleyen ekmeği dişler düşüncesi ile babamdan bana kalan topraklarımızı işlemeye, üretimi sağlamaya devam ediyorum. Bunun yanı sıra aktif olarak başkanlığını yaptığım Şükrü COPLAN Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma adında bir derneğimiz var. Bu dernek altında bir camii ve camii den bağımsız bir Kur’an kursumuz bulunuyor. Milli ve manevi değerlerini öğrenen örnek bir nesil yetiştirdiğine inandığımız Kur’an kursumuzda geçtiğimiz dönem sadece 4-6 yaş aralığında 114 öğrencimizi mezun ettik. Bunun yanı sıra ASKON Konya Şubesi yönetim kurulu üyeliğini aktif olarak sürdürmekteyim.

Hilalsan’ı tanıtır mısınız?

1984 yılında kurulan HİLALSAN,60 Metre karelik atölyede manuel sac makasları ile başladığı üretime, bugün 20.000 Metre kare içinde 10.000 metre kare aktif kullanım alanı ile Hidrolik Kombine Makaslar, Hidrolik Sıvama Presler, Redüktörlü Giyotin Makaslar, CNC Hidrolik Açı Ayarlı Giyotin Makaslar ve CNC Hidrolik Abkant Presler ile devam etmektedir. Sektör ve HİLALSAN hakkında önemli bilgiler veren Mustafa Coplan, “Kuruluşumuzun temelinde yer alan en önemli varlığımız olan hayal gücü ve bu hayallere hayat veren yüksek özgüvenimiz ile Türkiye için çalışıyor, katma değer üretiyor, global bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu bilinç ile şu an 40’a yakın ülkede aktif bayilik ağımız ile üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Hilalsan’ın başarısının ardında, her kademeden çalışanımızın emeği yer alıyor. Bu büyük emek, yöneticilerimizin belirlediği stratejiyle şekilleniyor ve güçleniyor.” diye konuştu

Hilalsan hangi ülkelere ihracat yapıyor?

HİLALSAN 1984 yılında babam Seyit Ali Coplan tarafından kuruldu. Demir kesme makaslarıyla başlayan üretim serüvenimiz bugün bizi bir dünya markası olma yoluna getirdi. Babam sanat okulu mezunu olduğu için teknik anlamda çok iyiydi. Bunun sayesinde de ürün alanımız çok hızlı genişledi. İnşaat makaslarından boru bükme makinelerine hidrolik preslere de yöneldik. Firmamız 20 bin metrekare içerisinde 10 bin metrekarelik aktif üretim alanı bulunan bir fabrikaya sahip. Şu anda 40’a yakın ülkede aktif bayilik şeklinde çalışıyoruz. Firmamız Konya’nın ilk ihracatçılarından birisidir.  Bizim başlıca pazarımız Avrupa ve Amerika fakat ülke ülke sıralamak gerekirse, Almanya, Amerika, Portekiz, Macaristan, İtalya, Rusya ve Çevresi, Güney Afrika ve Güney Kore, Tayland, Vietnam gibi doğu ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor.

Son dönemlerde teknolojinin de gelişmesiyle firmalar daha az maliyetle daha fazla ürün üretme arayışına girdiler. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

İçinde bulunduğumuz zamanda Endüstri 4.0 sanayi devrimi gerçekleşiyor. Bunun başlıca sebebi sorduğunuz sorudur. Bunun başlıca sebepleri arasında kısıtlı insan kaynağında gelmektedir. Bizde şu anda hem üretimimizde Avrupa menşeili 5 eksen CNC makineleri ile üretim metodumuzu ve ürettiğimiz makineleri bu anlayışla üretiyoruz. Dünyanın bazı bölgelerinde ışıksız fabrika diye tanımlanan fabrikalar mevcut. Bu fabrikalar içinde makine üreten insanlar değil makine üreten makineler var. Ülkemiz içinde bu fazla uzak olmayan yakın bir zamanda yaygınlaşacaktır.

Hilalsan’ı rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir?

Biz hiçbir zaman hızlı büyüyelim ve sadece maddi kazanç odaklı çalışalım düşüncesinde olmadık. Şirketimizde yatay yönetim tarzı sayesinde şirket içi iletişimimizi maksimize ederek değişimlere ve beklentilere çok hızlı karşılık verebiliyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim önceliğimiz. Üretici firma olarak bürokrasiyi pek sevmeyiz. Devletimizden beklentilerimiz çok ama ihracat yapacak firmalara dış ticaret istihbaratını genişletmesini tavsiye ediyorum. İnanılmaz bir rekabet ortamındayız. Artık bir dünya pazarı var ve hepimiz bu pazarın oyuncularıyız.

Son dönemde geliştirmiş olduğunuz yeni ürün ve sistemlerden bizlere bahseder misiniz?

Küresel piyasadaki enerji fiyatlarının yükselmesiyle birlikte düşük enerji tüketimli makinelerin tercih edilirliği artmaktadır. Tüketiciler, işletme kârlarını korumanın yanında; çevreye duyarlılık, enerji kaynaklarını etkili kullanma gibi sosyal sorumluluk bilinciyle de üretimlerini şekillendirmektedirler. HİLALSAN, yakın zamanda bu bilinç ile Endüstri 4.0 Uyumlu makinesini ve şimdide enerji tasarrufu ile şimdiye kadar üretilmiş en çevreci yeni nesil HİBRİT CNC ABKANT PRESİ, kullanıcılarının hizmetine sunuyor.

Firma olarak yurt içi ve yurt dışında düzenlenen hangi fuarlara katılıyorsunuz?

Uluslararası fuarlar bizim için her zaman büyük önem arz etmektedir. Numune göndererek pazarlama yapılamayacak bir sektördeyiz, bu nedenle potansiyel müşteri ve bayilerimizin üretmiş olduğumuz makinelerimizi direk inceleme fırsatı bulmalarını istiyoruz. Bundan dolayı merkezi fuarlar olan Almanya EuroBlech, Amerika Fabtech, İstanbul Maktek fuarları başta olmak üzere direk katılım sağlayıp, bayilerimizin bulunduğu ülkelerde ise düzenlenen birçok fuara bayilerimiz aracılığı ile katılım sağlıyoruz.  

Önemli bir sektör olan sac işleme makineleri üretiminde Türkiye'nin konumu nedir?

Ülkemiz sac işleme makineleri sektöründe özellikle Avrupa pazarında güçlü bir konumda fakat bazı ülkelerde gerçekleşen kalitesiz ve ucuz üretimden dolayı gerçek potansiyeline ulaşamıyor maalesef.

Şirketinizin hedefleri nelerdir?

Müşterilerimiz için değer oluşturmak, beklentilerine kalite ve istikrarla karşılık vermek ilk önceliğimizdir. Tüm paydaşların katılımı ile sektöründe yenilikçi, sürekli gelişimi en temel ilke olarak benimseyerek ülkemizi temsil eden global bir şirket olmaktır.

Üretimde zorlandığınız konular nelerdir?

Birçok zorlandığımız konu mevcut fakat başlıca konular, Üretimini yapmış olduğumuz makineler insan gücü temelli değil teknoloji temelli CNC makineleridir. Bundan dolayı Üretimde en büyük sorunumuz kalifiye personelimizin yeterli olmayışı. Bu sebepten dolayı üretimimizin hacmini istediğimiz seviyede arttıramıyoruz. Onun dışında enflasyon ve dünya çapında gerçekleşen çip krizinden dolayı tedarik sorunları yaşamaktayız.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Hilalsan, sac işleme makineleri sektöründe fark yaratarak, rekabet gücünü her geçen gün arttırıp, ürünlerinin kalitesi ve güvenirliliği sayesinde edindiği marka değerini daha da yükseklere taşıyacağı fikrine güçlü bir şekilde inanıyorum. Bu değerli röportaj için hem kendim hem de şirketimiz adına sizlere teşekkür ederim.

MUSTAFA ARSLAN

Editör: TE Bilişim