Millî Eğitim Bakanlığınca 4 ilde bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde Türkiye'nin ilk mesleki ortaokulları açılıyor. Bu kapsamda ilklerin şehri Konya’da da Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) mesleki ortaokulu programına başlanıyor. Gazi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu için başvuru sürecinin devam ettiğini bildiren Okul Müdürü Nâfi Şahbaz, mesleki yeterlilik ve ‘aranan eleman’ noktasında geleceğe hazırlayan projeyle birlikte 5. sınıftan itibaren öğrencilerin meslek ortaokullarında kendilerini yetiştirebileceğine dikkat çekti. Proje Bursa, Sivas, Burdur ve Konya’daki 4 lisede pilot olarak bu dönem uygulamaya alındı. Selçuklu Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 27 Eylül’e kadar başvurular devam ediyor.

İŞ İMKANLARI NEDENİYLE TERCİH SEBEBİ

Kız öğrencilere yönelik eğitim veren Selçuklu Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 5 ana dalda öğrencilere mesleki eğitim vermekte. Fiziki durumu ve mesleki eğitimdeki başarılarıyla anılan Gazi MTAL bu kez de Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren okullardan biri olarak tarihe ismini yazdıracak. Okul; Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğraf, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri ve Yiyecek- İçecek Hizmetleri olmak üzere 5 farklı alanda kız öğrencilere lise mezuniyetinden hemen sonra bile istihdam alanı sağlıyor. Okulla ilgili bilgi veren Şahbaz, “Alanlarımız ve verdiğimiz eğitim dolayısıyla tüm kontenjanlarını dolduran ve tercih edilen bir okuluz. Mezun takip komisyonumuzla birlikte mezun olan öğrencilerimizin üniversite tercihi ve istihdamı noktasında çalışmalarımız var. Özel sektördeki güçlü istihdam alanı oluşturan alanlardan mezun olan öğrencilerimiz nedeniyle lisede ‘mesleki eğitim’ almak isteyenlerin aklına gelen ilk tercihlerden biriyiz.” diye konuştu.

Hayatı okuyarak anlam buluyor Hayatı okuyarak anlam buluyor

4 PİLOT İLDEN BİRİ OLAN KONYA’DA KAYITLAR DEVAM EDİYOR

Gazi MTAL bünyesinde Mesleki Eğitim Programı’nın da verildiğini ifade eden Şahbaz, mesleki ortaokulun açılmasıyla birlikte bu programın okullarında bu yıl itibarıyla bulunmadığına işaret etti. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında mesleki açık lise faaliyetlerinin hala devam ettiğini de aktaran Şahbaz, yeni açılan meslek ortaokulu hakkında şöyle konuştu: “4 pilot ilde uygulamaya konulan bu proje kapsamında okulun fiziki durumu ve şartları göz önünde bulundurularak bu okullardan birinin de bizim okulumuz olmasına karar verildi. Bu yıl 5. sınıf öğrencileriyle başlayacağımız bu serüven için 27 Eylül tarihine kadar kayıt alıyoruz. 30 Eylül’de de sınavımızı gerçekleştirerek 1 Ekim’de eğitim öğretim yılına ortaokulumuzda da başlamış olacağız. Kayıt yaptırarak bu ilke öncülük etmek isteyen kız öğrenci velilerini okulumuza bekliyoruz; internet sitemizden de başvuru yapabilirler.”  

YETENEK KEŞFİNDE DAHA ERKEN ADIM!

Mesleki ortaokulların pilot olarak bu yıl yalnızca bir sınıf olmak üzere 5. sınıf öğrencisi alacağını aktaran Şahbaz, mesleki eğitimlerin ise müfredata 8. sınıfta konulması planlandığını belirtti. Mesleki ortaokulların açılmasıyla birlikte hem ortaokul öğrencilerinin hem de kendi liselerinin daha avantajlı hale geleceğini ifade eden Şahbaz, “Okulumuz ortaokullar düzeyinde bir proje okulu olacak. Bu sayede öğrenci ve öğretmenlerimizi seçme imkânımız olacak. Bu da çocuklarımızın mesleki alanlardaki niteliklerini artırmasının yanında aynı zamanda akademik yönden de gelişmelerine katkı sağlayacak. Mesleki eğitimin öneminin anlaşılması ve öğrencilerin henüz ortaokul çağında meslek planlamasına başlaması açısından güzel bir uygulamaya ve ilke imza atmış olacağız. Bazen lise 3. sınıfa geçmesine rağmen dal seçiminde kararsız olan öğrencilerimiz oluyor. Bu projeyle öğrenciler becerileri ve ilgi alanlarını daha erken yaşta keşfedebilecek.” şeklinde konuştu.  

‘BU YIL KAYIT YAPTIRANLAR ŞANSLI’

Bir lise içerisinde ortaokul düzeyinde eğitim alacak öğrenciler için gerekli altyapının oluşturulduğuna da dikkat çeken Okul Müdürü Şahbaz, binanın bir katının yalnızca ortaokul öğrencilerine ait olacağını belirtti. Şahbaz, ortaokul öğrencilerinin kendi yaş grubundaki öğrencilerle ilişkilerini geliştirirken aynı zamanda bir meslek lisesi içerisinde yer almasıyla da imkân ve becerilerini de görebileceğini dile getirdi. Ortaokul öğrencileri için yapılan hazırlıklardan bahseden Şahbaz, “Zemin katımız tamamen ortaokul öğrencilerine ait bir alan olmakla birlikte bahçeleri bile farklı! Bu yıl kayıt yaptıranlar çok şanslı olacak çünkü seneye yapılan kayıtlarda daha seçici olunacak.” ifadelerini kullandı.

‘BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE GÜZEL BİR İVME YAKALANACAK!’

Şahbaz, Türkiye’de pilot olan bir uygulamaya öncülük etmenin zor bir süreç olduğunu ancak ilklere öncülük etmenin de mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Mesleki ortaokullarda yetişen öğrencilerin meslek lisesi tercihinde daha bilinçli ve ne istediğini bilen kişiler olacağını umut ettiklerini aktaran Şahbaz, meslek liseleriyle ilgili de yorumda bulundu. Şahbaz, konuyla ilgili, “Meslek liselerine karşı geçmiş yıllarda var olan kötü bakış açısı, ara eleman sorunun büyüyerek ‘aranan eleman’ olmasıyla birlikte kırıldı. Meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimiz kalfa olarak işyeri açma belgesine de sahip oluyor; farklı alanlarda kolayca iş bulabiliyorlar. Mesleki eğitimin liselere entegre edilmesiyle birlikte özellikle sanayideki beklenen işgücü karşılanmaya başlandı. İnşallah bu şekilde devam ederse birkaç yıl sonra güzel bir ivme yakalayacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu. 

Muhabir: HACER CEYLAN