Lisansını 2014 yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde tamamlayan, 2019 yılında ise yüksek lisansını KTO Karatay Üniversitesi’nde tamamlayan ve 2020 yılından itibaren kurduğu Arcturus Mimarlık firması ile mimarlık-iç mimarlık hizmetleri, dekorasyon-aksesuar hizmeti sunan Yüksek Mimar Ayşenur Betül Arslan mesleğinin hep hayali olduğuna dikkat çekti.  Arslan, “Bu renkli dünyada mesleki ve şahsi vizyonla işinizi birleştirdiğiniz zaman fark yaratıyorsunuz ve işiniz keyifli hale geliyor.” İfadelerini kullandı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Adım Ayşenur Betül Arslan, 1992 Konya doğumluyum. Yüksek mimarım. Lisansımı 2014 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde, yüksek lisansımı ise 2019 KTO Karatay Üniversitesi’nde tamamladım. 2020 yılından itibaren Arcturus Mimarlık adı altında mimarlık-iç mimarlık hizmetleri, dekorasyon-aksesuar hizmeti vermekteyim.

Sosyal medya bu video ile çalkalanıyor Sosyal medya bu video ile çalkalanıyor

İş hayatınıza nasıl ve kaç yaşında başladınız?

Mezuniyet sonrası 2014 yılında Konya’da özel sektörde bir mimarlık ofisinde çalıştım. Daha sonra yüksek lisansa başladım. Bitirme tezim sağlık yapıları üzerine olduğu için Özel Akademi Hastanesi tadilat projesi, tüm iç mekan tasarımları ve uygulamasıyla ilgilendim. Halen hastane mimarı olarak görev yapmaktayım. Bu süreçte mesleki anlamda farklı bir girişimim daha oldu. Anahtar teslim hizmet verebileceğim aksesuar, dekorasyon, sofra grubu ve destekleyici gruplardan oluşan bir mağaza faaliyete geçirdim. İki sektörü bir araya getirerek hizmet vermeye devam ediyorum.

 İşiniz hayaliniz miydi; sektöre başlangıcınızın bir hikayesi var mı?

Mesleğim hayalimdi evet hep mimar olmak istemiştim. Hatta Üniversiteye başlamadan önce restorasyona ilgim vardı gerçi hala da var:) Fakat şartlar bambaşka bir noktaya getirdi beni. Sektörde mimarlık yapmak çizim ve kısıtlayıcı yönetmeliklere bağlı tasarım yapmak demek oluyor maalesef. İç mekana yöneldiğinizdeyse biraz daha özgür oluyorsunuz. Bütün bunların dışında mimar demek sanat demek, sanatçı demek, farklı bakış açısı, farklı deneyimler vs demek. Bu yüzden daha özgür olabileceğim, ayrı keyif alabileceğim bambaşka bir dünyaya giriş yaptım. Arcturus Mimarlık bünyesinde hem mimari proje tasarım, uygulama, iç mekan tasarımı hem de aksesuar dekorasyon hizmeti veriyorum. Bu renkli dünyada mesleki ve şahsi vizyonla işinizi birleştirdiğiniz zaman fark yaratıyorsunuz ve işiniz keyifli hale geliyor.

İş  dünyasına giriş yaptığınız dönemlerde hangi zorlukları yaşadınız? bu zorlukları aşmak için neler yaptınız?

Öncelikle mimarlık faaliyetleri için konuşacak olursak proje tasarım esnasında müşteri-belediye- bakanlık istekleri doğrultusunda hareket etmemiz gerekiyor. İstenen revizyonlar ve uygulama esnasında çıkan aksilikler bizleri her daim zorlar. Mağazacılık kısmındaysa işler biraz daha farklı ilerliyor. Versace- Rosenthal-Rogaska-Smeg gibi birçok ithal özel markaların Konya satış noktasıyım. Bu markalar İç Anadolu Bölgesi’ne ilk defa Arcturus Mimarlık’la giriş yapan markalar. Kullanıcıya bu markaları tanıtmak, tercih etmeye teşvik etmek noktasında biraz zorlandım tabiki. Zamanla bu durumu aşıp epey yol kat ettik. Artık herkes kendini daha özel hissedeceği sofralar kurmaya, parçalar kullanmaya özen gösteriyor.

 Kendinizi geliştirmek için hangi faaliyetleri yürütüyorsunuz- yürüttünüz?

Malzeme bilginizi güncel tutmak durumundasınız. Bu yüzden hem mimari hem de aksesuar için düzenlenen yurt içi, yurt dışı fuarlara katılmaya özen gösteriyorum. Farklı ürün tasarımları için üreticilerle iş birliği içinde oluyoruz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çalışıyorum.

İş dünyasında kadın erkek arasında koşulların eşit olduğunu düşünüyor musunuz?

Bu sektöre göre biraz farklılık gösteren bir durum. Eğer biraz kibar bir şantiye şefiyseniz sözünüzü dinletmek noktasında zorlanırsınız ama profesyonel firmalarla çalışıyorsanız pozitif ya da negatif ayrımcılık olduğunu düşünmüyorum. Aksesuar hizmetine gelecek olursak ağırlık olarak kadınların yer aldığı bir alan olduğu için herhangi bir problem söz konusu olmuyor.

 Kendinizi iş dünyasında ve çalışma prensibi olarak nasıl tarif edersiniz?

Her şeyden önce müşterinin bütçesi ve istekleri doğrultusunda hareket ediyorum. Ben sadece kendi bilgi, birikim, deneyimlerimle onlara seçenek sunuyorum. Günün sonunda ortak bir paydada buluşuyoruz. Her şeyin içlerine sinmesi, mutlu ayrılmaları çok önemli.

 İş hayatınızda gelecek ile ilgili hedefleriniz neler?

Firma kurulalı 4 sene oluyor. Baştaki hedefime tam olarak ulaşmış durumda sayılmam. Bu konseptin hala tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum ama zamanla oturacağına inanıyorum zira şimdiden çok yol kat ettik. Hedefim ürünlerin ve hizmetin hak ettiği değeri görmesini sağlamak.

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA