Konya, 6 Şubat’taki asrın felaketinden sonra Hatay’ın yardımına ilk koşan olmuş, süreçte hiç yalnız bırakmadığı bölge halkının yaralarını sarmıştı. Uzun süre bölgeden ayrılmayan ve ekipleri bizzat koordine eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a Mustafa Kemal Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. İlginin yoğun olduğu törene; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Konya Valisi İbrahim Akın, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Veysel Eren, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Mehmet Baykan, Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer, AK Parti Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildağ , Abdülkadir Özel, k, Konya ve Hatay protokol üyeleri , STK Başkanları katıldı.

KONYA, ŞEHRİMİZE CAN OLDU

Programın açılış konuşmasını yapan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Hatay'ın kadim bir şehir olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda, Hatay'ın dört bir tarafının tarih koktuğunu dile getiren Rektör Eren, "Yapılan kazılarda elde edilen kazılarda neolitik ve Tunç çağlarda dahi hareketli bir şehir olduğunu gösteriyor. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı bir şehir. Bu şehrin ruhuna sirayet etmiş izlere Habib-i Neccar camiinde okullu Mehmet Paşa Külliyesinde, Saray ve Atatürk caddesinde ve daha birçok yerde rastlamak mümkündür. Hatay Hemen her alanda marka bir şehirdir. Hatay kendi kendine yeter bir ekonomisi olmasının yanında, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır" dedi. Rektör Eren, asırlık felaketin ardından büyük bir yıkım oluştuğunu anımsatarak şunları söyledi; "Dediğimiz depremde bölgede 100 milyar doları almıştır. Buna rağmen şehrimizin her yerinde yükselmiş adet konutları, hastaneler, okullar, öğrenci yurtları ve daha nice eserler zorlu süreçte Devletimizin tecrübesinin göstergesi olmuştur. Deprem sonrasında bu şehirden göçe izin vermeyen Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, Valimize ve tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Depremlerde 55 bin 537 kişi can vermiş 100 binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Acılarımız hala taze. Kaybettiklerimizin hasreti yüreklerimizi dağlıyor. Bu vesileyle; depremlerde hayatını kaybettiğimiz Vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet, tedavileri süren Vatandaşlarımıza Acil şifalar diliyorum. Depremlerden sonra ülkemizin her yerinde gelen yardımlar geldi. Özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla Konyalı halkımız şehrimize can oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay liderliğinde, su ve gıda ihtiyacının giderilmesine tüm Hataylı vatandaşımız şahittir. Akademik ve idari personelimiz, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin geçici konutlarıyla yuva buldu. Başınızı nereye çevirseniz Konya Büyükşehir Belediyesi'nin araçlarını görüyorduk. Sayın Başkanımıza vereceğimiz bu unvan, geçmişte yaptıkları hizmetler için olduğu kadar, gelecekteki işbirliği izin de güçlü sembolü olacaktır."

‘KONYA'NIN MEDAR- I İFTİHARIDIR’

Hatay Valisi Mustafa Masatlı da Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Konya'nın medar- ı iftiharı olduğuna dikkat çekerek, “ 100 bin yıldan fazla bir medeniyetin hüküm sürdüğü bir coğrafyada, 6 Şubat ve sonrasındaki depremlerle şehrimiz alt üst oldu ve binlerce vatandaşımız kaybettik. Depremle birlikte, hayatın her yanı ve yönüyle dünyanın en büyük iyileştirme Operasyonu Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, başladı. Yorucu bir süreç geçti. Depremin ilk anından itibaren bölgede bulunmaktan Şeref duyduğum bu şehirde pek çok insanla karşılaştık. Bu insanlardan bir tanesi de Uğur İbrahim Altay Başkanımızdı. Bölgede pek çok konuda dünyanın imreneceği işler yaptık. Bu yapılanlara dünyanın çeşitli ülkelerinden gelenler hayretle baktı. Bunu nasıl yaptınız diye soranlar da oldu. Ben şu cevabı verdim: Dünyanın hiç bit yerinde olağanüstü durumlarda böyle refleks gösteren millet ve devlet yoktur. Uğur Başkanımız bu Fahri doktordan daha fazlasını hakkeder. Konya'nın medar- ı iftiharıdır. Bu doktorunun kendisine, ailesine ve şehrine hayırlar getirmesini dilerim.”

‘ÖZLEDİĞİMİZ HATAY'A EN KISA SÜREDE KAVUŞACAĞIZ’

Konya Valisi İbrahim Akın da törene katılanlar arasında yerini aldı ve bir konuşma yaptı. Vali Akın, " Tarih, Kültür ve medeniyet şehri Hatay'da olmaktan mutluyum. 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemiz tarihinde tartılamadığı bir afetle karşılaştı. Birçok ilimiz bu depremden etkilendi. Hayatını kaybeden Vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet diliyorum. Hatay’ımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu afet sonrası Şehirlerimiz yerle bir oldu. Hatay çok zor günlerden geçti. Ama şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde Hatay hızlı bir şekilde ayağa kalkıyor. Canlarımız geri gelmez ama en kısa sürede özlediğimiz Hatay'a birlikte kavuşacağız. Bugün değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza Fahri doktora verilecek. Ben Konya'da göreve yeni başladım. Ancak Konya’mız o gün, tüm gücüyle Hataya destek verdi. Konya'mızın Hatay'a olan desteği devam ediyor. Bundan sonra da devam edecektir. Bu anlamda, bugünkü doktora programının oldukça anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu unvan, Belediye Başkanımız nezdinde Konya’mıza tevdi edilen bir unvandır. Hatay, 6 Şubat depreminde büyük acıyı yaşayan illerimizden biri oldu. Ama bugün Hatay hızlı bir şekilde ayağa kalkıyor. Canları geri getiremeyiz ama özlediğimiz Hatay'a en kısa sürede kavuşacağımıza inanıyorum. Sayın Uğur İbrahim Altay'ın depremin ilk saatlerinden itibaren Hatay halkımızın yardımına koştuğunu biliyorum. Tüm Konya'nın Hatay'da olduğunu gördük. Bugün de hala belediyemizin Hatay'a destekleri devam ediyor. Bugün Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a verilen fahri doktorayı çok anlamlı buluyorum." ifadelerini kullandı.

Konya'da pancar sökümü sırasında tarlada obruk oluştu Konya'da pancar sökümü sırasında tarlada obruk oluştu

‘BU ÜNVANI KONYA ADINA ALIYORUM’

Daha sonra özgeçmişi okunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay alkışlar arasında kürsüye geldi ve Fahri Doktorası takdim edildi. Başkan Altay daha sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi: Burada her ne kadar benim fotoğrafım olsa da ben bu ünvanı tüm Konyalılar adına alıyorum. Yapılan bir iyiliğin unutulmadığı gösterdiği için bize fahri doktora ünvanını uygun gören tüm ilgililere teşekkür ediyorum. İnsan hayatında çok onurlu, gururlu ama aynı zamanlar duygusal zamanlar vardır. Bugün de ben bunu yaşıyorum. Başta Hatay da ve depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan Rahmet diliyorum. Zor günleri birlikte yaşadık. Özellikle 6 Şubat günü yaşadıklarımız kalbimizde en derin izler bırakan r gün oldu. Deprem günü bir telefon aldım, çok büyük bir deprem olduğuna dair ve hızlı bir şekilde afet Koordinasyon merkezi kurduk. Başkanvekilimiz Başkanlığında, merkez ilçe Belediye Başkanlarımızın da katkılarıyla bu merkez çalışmaya başladı. Biz de Hataya yola çıkacakken, Konya’dan yardım etme talepleri oluşmaya başladı. O dönemin Konya Valisi Vahdettin Özkan Valimiz buraya görevlendirilince biz de yardımları Hataya yönlendirdik. Ben de zannediyorum gece 01.00 gibi yola çıktım. Ancak hava şartları çok kötüydü. Belen'e gelince çok büyük bir felakete doğru gittiğimizi anladım. Ertesi günün sabahı temiz su olmadığını fark ettim ve Hatay da temiz suyu nasıl verebiliriz diye düşündük ve çalışmaya başladık. İlk bir hafta adeta bir kıyamet yaşandı. Allah kapılar açtı ve Konya başarı hikayesi yazdığı bir çalışmaya girildi. Habibi Neccar Camiinin de restorasyonu da biz üstlendik ve çalışmalar sürüyor. Ben yapılanları uzun uzun anlatmayacağım. Hataylı halkımız zaten biliyor. Biz Hatay'ı unutmadık, sağ olsun Hatay da bizi unutmadı. Bu kardeşlik sonsuza kadar sürecek. Hatay’ın  bize ne zaman ihtiyacı olursa tüm gücümüzle ve özümüzle yine geleceğimizi belirtmek istiyorum. ” dedi.

Kaynak: ABDULLAH AKİF SOLAK