Kısa bir süre önce Aydınlar Ocağı’nda “Dr. Ahmet BALTACI 85.Yaşında” programının hazırlıkları ile meşguldük.

Söz sırası bize gelince şöyle dedik: “Program biterken dinleyicilere 20 sahife de olsa bir bülten dağıtılsın… Söz gider, yazı kalır denilmiş… O küçük bülten belki yıllar sonra bile hayırlara vesile olabilir…” Kıymetli okuyucular, kabul edilen ve uygulanan bu teklif aslında bize ait değildi. Tamamen Hasan ÖZÖNDER hocamın tavsiyesi ve uygulaması idi.

Kendileriyle görüştüğümüz uzun yıllar zarfında, ne zaman bir toplantı veya program söz konusu olsa, hocam söz alır ve kendisine mahsus “Kavl-i Leyyin” üslubu ile “Çıkışta mutlaka 20 sahife de olsa bir bülten dağıtılmalı… Kalıcı olan o dur.” der ve bir hatırasını anlatırdı:

“Bir tarih KOMMA yani “Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi” var idi. Oradan gelen bir topluluk “Hocam, Mimar Sinan’ı anacağız, ne yapmamız lazım?” diye sordular.

Cevabım şöyle olmuştu: Konuşmalar, haritalar, fotoğraflar her şey olmalı ama çıkışta mutlaka 20 sahife de olsa bir bülten dağıtılmalı. Kalıcı olan o dur…”

Nitekim şimdi KOMMA yok. Hatta bilenler bile sayılı… Ama yıllar evvel hazırlanan “Mimar Sinan’ı Anıyoruz” bülteni arşivlerde…

Hasan ÖZÖNDER hocam, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in (1898 – 1986) Konya şubesi gibiydi. Konya’mıza, kültürümüze ait 6000 slayt, 1200 fotoğraf ve dosyanın bir intizam içinde olması ancak merhum Süheyl ÜNVER hocadan el almakla olabilir.

Büyük masraflarla kabrini Paris’den Konya’ya getirdiğimiz Eva De Vitray’ın Konya ziyaretiyle ilgili fotoğrafları ararsanız gideceğiniz adres Hasan ÖZÖNDER hocanın arşividir.

Yine İKBAL’İ Urduca’dan Türkçeye çeviren Alman Mevlevi ilim insanı Annemarie SCHİMMEL ve Konya konusunda çalışmak isterseniz yine ÖZÖNDER hocamın arşivine gideceksiniz.

Başımızdan geçtiği için biliyoruz. Selçuklu uzmanı Prof. Dr. Faruk SÜMER hocayı vefatının 20. Senesinde anarken hocamın arşivindeki fotoğrafları kullanmış idik. Hocamın kütüphanesi, arşivi, dosyaları, fotoğrafları ve slaytları ne olacak? Bu sorunun cevabı Büyükşehir Belediyesi’ndedir.

Şöyle ki, bir süre önce “Vefatının 40. Yılında Bozkırlı Mustafa Efendi” programında yeğeni, emekli müftü Mehmed Emin PARLAKTÜRK hoca şöyle anlatmıştı:

“30 Eylül 1979’da amcam ve Konyalıların Bozkırlı Mustafa Efendi vefat edince, devrin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet KEÇECİLER şöyle bir irade gösterdi:

“Konya’mızın bu güzide hocasının kütüphanesi dağılmasın. Derhal satın alınıp Koyunoğlu Müzesi’ne intikal için ne lazımsa yapılsın…”

Şimdi yıl 2020, Konya artık BÜYÜKŞEHİR…

Kıymetli okuyucular, taziye yazıları “ZOR YAZILAR” sınıfına girer ama bir vazifedir.

Hasan ÖZÖNDER hocamıza Fatihâlar…

“İYİ BİLİRDİK”