Konya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün, Hisder’de katıldığı programda hem belediye başkanlığı dönemi hem de siyasi hayatıyla ilgili hatıralarını anlattı.
“Mevlana, Şems, Konevi gibi önemli şahsiyetlerin yaşadığı bugünkü siyasal yapıya damga vurmuş bir şehirde 10 yıl süreyle başkanlık yapmanın gurur ve onurunu taşıdım” diyen Ürün, halka hizmetin Hakk’a hizmet olduğunu hiçbir zaman unutmadıklarını Erbakan Hoca’nın bağımsız adaylığını Konya’dan yaptığını,1969 yılındaki düğününde sofradaki ekmek kırıntılarını Hoca’nın tek tek toplayarak halka örnek olduğunu söyledi.
“RAYLI SİSTEMİN ÖNCÜSÜYÜZ”
Türkiye’de raylı sistem konusunda öncülük yaptıklarını belirten Ürün, “Nürnberg’ten gelecek tramvaylar eski olduğu için Köln’den ikinci el tramvayları aldık. Bu tramvayları 20 yıl kullandık. Raylı sistemin birinci etabı olan Alaaddin-Otogar arasını Siemens firmasına yaptırdık. Alman mühendislere aylık 30 bin Mark ödüyorduk. Kendi mühendislerimizi yanlarına yerleştirerek ikinci etap Otogar-Kampüs arasını kendi mühendislerimiz yaptı. Onlara bin Mark para verdik. Elemanlarımız birinci etapta işi öğrenmişlerdi. Birinci kısım tamamlanınca elemanlarını istemediğimiz söyleyip sözleşmeyi feshettik. Böylece fazladan döviz ödemekten kurtulduk. Yeni hat tamamlandığında Almanlar bizim yaptığımızın kendi yaptıklarından iyi olduğunu belirttiler” dedi.
YERLİ TRAMVAY HAMLESİNE TAŞ KOYDULAR
Yerli tramvay üretim hamlesinin engellenişi üzerinde duran Ürün, “Yerli tramvay kullanmak için Adapazarı’ndaki TÜVASAŞ ve Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ ile temasa geçtik. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak tramvay yaptırmak istediğimizi söylediğimizde çok heyecanlandılar, ‘yaparız’ dediler. 15 gün sonra Adapazarı’ndaki fabrikayı aradığımızda genel müdür yukarıdan gelen talimatla tramvayı yapamayacaklarını ifade etti. 30 sene önce kendi imkanlarımızla tramvayı yapabilecekken dışarıdan almak zorunda kaldık. Şimdi hem rayları hem de tramvayları kendimiz yapabiliyoruz” diye konuştu.
BİRBİRİMİZLE ET İLE TIRNAK GİBİ OLACAĞIZ
Halkla iç içe olmanın önemi üzerinde duran Ürün, hafta içi 50 ev ziyareti yaptıklarını hafta sonu bu rakamın 150’ye kadar çıktığını belirterek, “Hac ziyaretleri için baba ve oğlunun adresleri vardı. Oğlunun evine gittiğimizde baba da oradaydı. Ziyaretimizden çok memnun oldular. Babaya seni burada gördüğümüz için senin evine gitmemize gerek kalmadı, evine geldiğimizi kabul et, sözümüze baba ‘olmaz’ diyerek karşı çıkı. Bizden önce evine gitti. İşte Konya böyle güzel insanların bulunduğu bir şehirdir. İnsanımızın ruhuna inmemiz gerekir. Bu ziyaretlerimizde hiç siyaset konuşmadık. Konya gibi bir şehirde yaşamak bir bahtiyarlıktır. Kötü olan örneklere takılmamamız gerekir” şeklinde konuştu.
BANDO TAKIMINDAN MEHTER TAKIMINA GEÇİŞ
Ürün, Türkiye’ye öncülük yaptıkları hizmetler hakkında bilgi vererek Türkiye’de ilk hayvan barınağının Konya’da yapıldığını, Hasan Kundakçı başkanlığındaki 35 kişilik bando takımının sadece milli bayramlarda görev aldığını, 360 günü boşta olmasından dolayı bando takımından mehter takımı çıkardıklarını anlattı. Ürün, oluşturdukları mehteran ile hem yurt içi hem de yurt dışında görev aldıklarını aynı zamanda elde ettikleri gelirle belediye bütçesine yük olmadıklarını, Kundakçı’nın Avustralya’da iki mehter takımı kurduğunu, 65 yaş üstü olanların ulaşımdan ücretsiz yararlanmasını, bayramlarda halkın ücretsiz taşınmasını Türkiye’de ilk defa Konya’da başlatarak öncü olduklarını zaman içerisinde diğer belediyelerinde bu uygulamaya katıldıklarını ifade etti.