Hafızlık yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, şüphesiz "Kuranı Kerimin tazim ve hürmetine riayet etmek"tir. Bizler, Yüce Allahımızın bize konuştuğu bu kutsal kitabımızı ezberlerken ona karşı olan saygımızı her daim muhafazaetmek, ve onun öğrettikleriyle amel etmek gayesi güderiz. Mukaddes kitabımızın sadece metnini ezberlemeyi asla gaye edinmedik, talebelerimizden de asl bu yönde bir çaba istemedik. Bize göre ezberlenen Kuranı Kerim, ezberleyende günden güne hayır ve bereket kapılarını açar, talebeyi günden güne Hazreti Allah cc a yakınlaştırır.

Peygamberimiz döneminde hafızlık bu metod üzerine yapılırdı. Sahabeyi Kiram efendilerimiz, önce 10 ayetikerimeyiezberler, hayatında onu tatbik eder, onun huzuruna erer, kalbini onda mutmain eder, sonra bir sonraki 10 ayeti kerimeye geçerlerdi. Bizim önderlerimiz olan Sahabeyi Kiram hazeratının metodu, bizim de örnek almamız, şiar edinmemiz gereken altın bir yoldur. bu yolda nur soznuz, Cenabı Hakkın rızası yakındır.

Ezberi kolaylaştırmak adına verebileceğimiz bir kaç tavsiye, Kuranı Kerim öğrencilerinin bu yöndeki işini kolaylaştırır. Rabbim, önce ezberlemeyi, sonra da manasıyla amel edip hakkın rızasına kavuşmayı nasip eylesin.

1.Ezberleyeceğiniz sayfayı yüzünden seri şekilde okuyun. (Seri okuyun)

2.Ayetleri tek tek ezbere okumaya çalışın. (Her ayeti yanlışsız okumaya çalışın.)

3.Peşpeşe ezbere okuduğunuz ayetin sadece ilk kelimesine veya ilk kelimenin ilk harflerine bakarak okumaya çalışın. (Her ayeti kuvvetli ve yanlışsız ezberleyin.)

4.Ayetlerin peşpeşe sırasını gözeterek ve yüzüne bakmadan ezberleyin. (Ayetler arasındaki bağlantıyı pekiştirin.)

5.Bazı ayetlerin ve bazı ayetlerdeki kelimelerin değişik sayfa ve surelerde tekrar edildiğinden dolayı manalarına dikkat etmeden, hafızanın aşina olacağı akıcılıkta ezberleyin ki unutulmaması kolay olsun. Manaya bağlı kalarak yapılan ezber usulü zor, karışık ve şaşırtıcıdır. (Ezberleri sayfanın ve ayetlerin tabîi akışına göre yapın.)

6.Hafızlık için hazırlanmış özel bir Kur’anı Kerim var ondan ezberlemeniz kolay olur . Sûre ve ayetlerdeki tekrarları ve birbirine yakın ayet ve deyimleri belirgin bir şekilde gösteriyor, kolay bağlantı kurmaya ve hatırlamaya yardımcı oluyor (Ezberleri hafızlık için özel Kur’an’dan yapın.)

7.Ezberi ilk cüzün son sayfasından başlayarak sırasıyla ikinci, üçüncü, … otuzuncu cüzün son sayfalarını ezberleyin. Sonra, birinci cüzün 29’uncu sayfasının ezberiyle beraber 30’uncu sayfasının ezberini de tekrarlayarak okuyun ve her cüz için bunu uygulayın. Böylelikle her yeni sayfayla beraber eski sayfaları da pekiştirmiş olursunuz. (Ezberde her yeni sayfayla beraber eski sayfaları takrarlayın.) [Böyle ezberlemenin bir sebebi -ilmi çalışmalarda- hangi sayfanın hangi cüzde, kaçıncı sayfa oduğu, hangi ayetin hangi cüzün hangi sayfasında olduğu hemen hatırlanabilsin, bulunsun.]

8.Ezberi mütemadiyen, araklısız hergün yapın. Zihnin intibakını sürekli canlı tutun. (Ezbere ara vermeyin.)

9.Ezber için belli bir vakti zamanın içine, günün içine sıkıştırın. Boş vakit veya uygun bir zaman beklemeyin, bekleyerek uygun vakit asla gelmez, vakti kendiniz bulun. Acil bir işinize veya bir arkadşınız, yakınınız çağırdığında nasıl vakit bulabiliyorsanız, ayırabiliyorsanız ezber vaktine de aynı aciliyeti gösterin. (Ezberi her vakitte yapın.)

10.Ezberi her yerde yapabilirsiniz. Evde, camide, işte, trende, otobüste, namaz vakitlerinde, iş arasında, yolda yürürken gibi her durumda yapın. (Ezber için özel bir yer ve mekan aramayın.)

11.Ezberlerinizi yüzünden dinleyecek birisine lütufla izin isteyerek okuyun, takip ettirin. Ezber yapan iki kişi birbirlerini dinleyerk çok fayda sağlarlar. (Ezberlerinizi, lütfen dinletin.)

12.Ezberlerinizi vakit namazlarda zammı sûre olarak okuyun. (Ezberlerinizi namazlarda tatbik edin.)

13.Her ezbere başlarken Kur’an okumaya başlama duasını da okuyun. (Ezbere duayla başlayın.)

14.Meal ve tefsirini okuyun, üzerinde çalışın.

Hazreti Allah Muvaffak Eylesin.