Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Eyüp Akbal, “Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te yapılan değişikliği değerlendirdi. “Finansal Kurumlar Birliği uhdesine dahil olan Tasarruf Finansman sektörü son yıllarda kurumsallaşmasını hızla sürdürmektedir” diyen Akbal, şu bilgileri verdi; “Tasarruf finansman faaliyeti altında lisans alan altı şirket iç denetim sistemlerinin kurulması, kurumsal yönetişim ilkelerinin uygulanması, iç denetim, risk yönetimi, finansal raporlama alt yapısının oluşturulması gibi pek çok alanda önemli kazanımlar sağlanmıştır. Aralık 2022 itibarıyla 428 şube, 4800’e yakın personel, 356 bin müşteri ve 14,3 milyar TL aktif büyüklüğü bulunan sektör ilk 11 ayda banka ve banka dışı sektörlerden daha hızlı büyümüştür. Kasım 2023 dönemi itibarıyla, sektörün aktif büyüklüğü %70 oranında artarak 24 milyar TL’ye yükselirken sektörün 417 şubesi, 4230 personeli ve 370 bin müşterisi bulunmaktadır. Benzer şekilde toplam sözleşme tutarı Aralık 2022 dönemine göre %96 oranında büyüyerek 154 milyar TL hacme ulaşmıştır. Sektörün aktif karlılığı ve özkaynak karlılığı iyi seviyelerde olup tasarruf finansman sektörüne yeni oyuncuların dahil olması beklenmektedir.

2-12-24

Tasarruf finansman iş modelinde tasarruf sahipleri için sadece ev, araba ve çatılı iş yeri finansmanını gerçekleştirilmektedir. Tasarruf Finansman Sektörüne İlişkin Yönetmelik değişikliği yakalanan bu ivmenin daha da hızlanmasına katkı sunacaktır. Yapılan yönetmelik değişikliğinde müşteri haklarının daha şeffaf bir şekilde korunması, konut ve taşıt sözleşmelerindeki üst sınırın farklılaştırılması, risk grubu tanımının getirilmesi ve mali rasyoların güncellenmesi gibi radikal değişikliklerin tasarruf finansman sektörüne pozitif yansıması beklenmektedir.”

2-13-14

OLUMLU YANSIYACAK

Yapılan değişiklikle müşterilerin önemli imkanlara kavuşacağını bu durumun da sektöre katkı sağlayacağını belirten Akbal; “Yapılan düzenlemeyle birlikte müşterilerin uzaktan sözleşme yapabilmesi, sözleşme değişikliğine imkân tanınması ve sözleşme üst sınırının 1 milyon TL’den konut için 5 milyon TL’ye ve taşıt için ise 2 milyon TL’ye yükseltilmiştir. Söz konusu üst limitlerin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında arttırılması neticesinde 2024 yılı için konutta 7 milyon 200 bin TL’ye ve taşıt için ise 2 milyon 880 bin TL’ye yükseltilmiştir. Diğer taraftan, ürün çeşitliliğinin arttırılması, BES benzeri devlet katkısının sağlanması ve Tasarruf finansman sektörünün Devlet Katkılı Konut Hesapları sistemine dahil olması durumunda tasarruf sahiplerinin daha düşük maliyetle ev, araba ve iş yerleri edinimleri mümkün hale gelecektir.

2-14-8

Satılan her iki elektrikli  otomobilden biri TOGG Satılan her iki elektrikli otomobilden biri TOGG

Öte yandan, tasarruf finansman şirketlerinin topladıkları fonlar katılım bankalarının topladığı katılım fonuna benzemektedir. Bu sebeple, söz konusu şirketlerin müşterilerden topladıkları fonların 650.000 TL’ye kadar olan kısmı için TMSF bünyesinde Güvence Fonu’nun oluşturulması sektörün itibarının artmasına ve daha da büyümesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: Birkan Bakay