İş, eş, dost, komşu ararken; borç verirken, yola çıkarken kısaca ailede, ekonomide, sosyal yaşamda, devlet yönetiminde, uluslar arası ilişkilerde GÜVENİLİRLİK karşımıza çıkar. Bir yönetici kurumunda, bir kaptan gemisinde ilk önce güveni sağlamalı ve sürdürmelidir. Güvensiz hareketlerden kaçınmalı, müsaade etmemelidir. Güven, sevgiden bile önceliklidir; sevilmese bile güven duyulması saygı uyandırır.

Güven, şirketlerin isimlendirilmesinde ve konuşmalarda çok sık vurgu yapılmasına rağmen oluşturulması sanıldığı kadar kolay değildir. Güven ismiyle faaliyet gösteren şirketlerin müşterilerini aldattığı, ya da iki lafının biri “bana güven” diyen insanların en fazla hayal kırıklığına yol açtığı sıklıkla görülür. Hatta dolandırıcıların bile işe ilk önce güven kazanmakla başladıkları hep anlatılır.

Güven, korku ve kuşkudan uzak olmaktır. “İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.” diyen ünlü iş adamının sözünü, daha da ileri taşıyalım ve “güven hiçbir meta ile makam ile değiştirilemez” diyelim. Güven kaybı, kişiye özsaygısını bile kaybettirir.

Güven verilir, alınmaz;bu nedenle karşıdakine duyulan güven “güvenilirlik” olarak ifade edilir. Bakkal müşterisi, doktor hastası, idareci maiyeti, öğretmen öğrencisi, kaptan mürettabatı vb. tarafından güvenilir bulunmadığı müddetçe huzur ve randıman sağlanamaz. Benzer şekilde halk birbirine, güç ve iktidar sahiplerine, devletine güvenmedikçe birlik beraberlik, iktisadi, sosyal kalkınma meydana getirilemez.

Söz ya da isimden öte ciddi planlı, programlı ve sistematik çaba ile tesis edilmesi ve özenle korunması gereken görünmeyen bir değerdir güven/güvenilirlik.

Nasıl güvenilirlik sağlanır? Güvenilirlik için:

  1. Samimiyet,
  2. Dürüstlük,
  3. Açıklık,
  4. Hesap verebilirlik,
  5. Tutarlılık,
  6. Sorgulanabilirlik
  7. Taahhütlerini yerine getirmek,
  8. Doğru sözlü olmak,
  9. Şeffaflık,
  10. Öngörülebilirlik,
  11. Âdillik,

12. Ahlâkîlik,

  1. Kabiliyet,

Vs gereklidir.

Bu koşulların tekinin değil hepsi sağlanmalıdır. Sözgelimi, çok müspet karakterli ancak kabiliyeti kuşkulu bir cerraha ameliyat olur musunuz?

Güvenilirliğin:

  1. İtibar,
  2. Birlik ve beraberlik,
  3. Sadakat(Kuruma, ülkeye, birbirine bağlılık)
  4. Beka veya uzun ömürlülük
  5. Refah ve Mutluluk,
  6. Krizlere Dayanıklılık,
  7. Motivasyon,
  8. Muvaffakiyet
  9. Faaliyetlere, politikalara, kararlara gönüllü katılım ve katkı

Güven ağacının semereleridir(meyveleridir).

Güvenilirliğin oluşturulması zorlu testlerden geçer, zaman alır; ancak kaybedilmesi anlıktır ve büyük hasara/yıkıma yol açabilir. Bir cam vazo gibi kırılgandır, tekrar vücuda getirilmesi çok zordur.

Güvenilirliğin bir diğer boyutu da siyah beyaz olmamasıdır. İndekslerle ölçülebilmektedir. Sözgelimi Sanayi,Ekonomi, Tüketici, Kurum, Marka Güven Endeksleri vb. yayınlanmaktadır.Bu endekslerle gri alanlar tanımlanır, güvenilirliğin yüksekliği maliyetleri asgariye indirir. Yani, kontrol ve gözetim azalır. Hatta kredi maliyetlerini de azaltmaktadır. Ülkeler bazında, güven azlığında, kredi maliyetleri faiz ve sigorta ( CDS ) primi artar. Böylece güvenilirliğe önem vermemenin ekonomik bedeli ödenir.

Güvenilirlik, istatistikte ölçümlerin tutarlılığını, sistem mühendisliğinde ise sistem bileşenlerinin ve sistemin belirli koşullar, sürelerde arızasız çalışmasıdır.

Sonuç olarak: gerek bireyler arasında gerekse devlete itimatta, yüksek güven toplumu olmayı amaç edinmeli ve en kısa zamanda plan ve program dahilinde yapısal düzenlemeler ile güvenilirlik ölçüm ve yönetimine geçilmelidir.