Konya ve çevresine son iki yıldır aralık ayında Türkiye ortalamasına yakın yağış düşmesine rağmen, kar yağışının olmaması, yeraltı suyunu olumsuz etkiliyor. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fethullah Arık, uzun yıl ortalamasına bakıldığında 1970'ten bu yana geçen sürede 2008 yılından sonra Konya ve çevresindeki yağışlarda artış yaşandığını söyledi. 2010 Aralık ayında Konya havzası genelinde 52 kilogram yağış düşmesi beklenirken bu oranın 102 kilogram olduğunu belirten Arık, ''2009 yılında da önceki yıla göre yüzde 49 artış var'' dedi. Son birkaç yıldır artan yağışların, yeraltı suları için çok faydalı olmadığını belirten Arık, ''Konya'nın yeraltı sularında son 30 yıllık dönem içinde yıllık ortalama 1 metre düşüş var. Yani 30 yılda 30 metre düşüş yaşandı. Bu ortalama bazı yerlerde yıllık 5-6 metre olurken bazı yerlerde ise 50 santimetre civarında'' diye konuştu. 
Arık, Türkiye'nin tarım politikaları neticesinde yeraltı suyuna ciddi bir yönelme olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''Kurak tarımdan sulu tarıma geçişle birlikte kuyu sayısı artmakta, daha fazla su kullanılmaktadır. Konya'nın geneline bakıldığında 100 bine yakın kuyu var. Yüzey sularının değerlendirilmesi için ciddi çalışmalar yapılıyor ancak şunu görmek lazım ki havza kenarına yapılan göletlerde havzaya gelebilecek suyun toplanması yeraltı sularını olumsuz etkiliyor.'' 
KONYA HAVZASININ KARA İHTİYACI VAR
Havza için yağmurdan fazla kara ihtiyaç duyulduğunu belirten Arık, yüzeyden havza dışına taşınan yağmur suları yerine, toprağın üzerinden buharlaşarak yeraltı sularına ulaşan karın daha avantajlı olduğunu, bu nedenle kar yağışının dört gözle beklendiğini bildirdi. Konya havzasında toprağın su ihtiyacının 12 milyar metreküp olduğunu dile getiren Arık, mevcut yeraltı sularının 4 milyar metreküp su bulundurduğunu, 3 milyar metreküp civarında da su açığı olduğunu söyledi. Konya Ovası için büyük önem taşıyan Mavi Tünel Projesi'nin havzaya, 410 milyon metreküp su getireceğini anlatan Arık, bu miktarın ihtiyaç duyulan su miktarının sadece 8'de birini karşılayacağını belirtti. Tarımın ciddi bir revüzyondan geçmesi gerektiğini bildiren Arık, ''Çok su ihtiyacı olan bitkileri ekmememiz lazım. Aynı zamanda vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Sadece tasarruf yapılarak birim arazideki su yarı yarıya inebilir. Çiftçimizin bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor. Konya'da yeraltı suyu sınırsız değil. Bu şekilde devam ederse birkaç 10 yıl içinde su sıkıntısı çekebiliriz. Türkiye su zengini bir ülke değil'' dedi. 
Editör: TE Bilişim