Konya Ticaret Odası (KTO)’nun yüksek düzeyde gelir ve kurumlar vergisi ödeyen şirketlere yönelik geleneksel hale getirdiği ve Vergi Dairesi Başkanlığı’nca müştereken hazırlanan vergi ödül töreni Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Ödül törenine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yanı sıra Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de katıldı. Törende Vali Aydın Nezih Doğan, AKP Konya milletvekilleri Hasan Angı, Hüsnü Tuna, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda davetlide hazır bulundu.
“KONYA TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ”
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, sadece ticarete değil eğitime de önem verdikleri için KTO’ya teşekkür ederek, bunun Konya açısından önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ticarette ve ekonomide lokomotifi olan Konya’nın bugün üstün başarı gösteren şirketlerini ödüllendirmenin büyük bir gurur olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konya’nın sanayisi 17. yüzyıla dayanmaktadır. O yüzyılda burada barut fabrikası vardır. 1900’lü yıllarda bankalar vardır. Kurtuluş Savaşı yıllarında 15 tane sanayi tesisi vardır. Bu bakımdan geçmişten itibaren Konya’nın saygın bir yeri vardır. Bugün bu ödüllerle görüyoruz ki Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle kalkınacaktır. Bunu hür teşebbüsler desteklenerek özel sektör yapacaktır. Meclis olarak bizde tüm siyasi partilerle birlikte özel söktörün önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Bu ayın 11’inde borçlar kanunuyla ilgili maddeler görüşülüp 10 gün içinde yasalaşacaktır” dedi.
“KONYA ENERJİ MERKEZİ OLACAK”
Vali Aydın Nezih Doğan da Konya’nın sanayi, tarım, turizm şehrinin yanında yakında enerji şehri olarak anılacağını bildirdi. Enerji merkezi çalışmalarının bitirildiğinde Konya’nın daha başka bir yapıya sahip olacağını aktaran Vali Doğan, Konya’nın kalkınmasına destek alan sanayicilere teşekkür etti. Yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi ödeyen, en fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine döviz kazandıran ve KTO üyeliğinde 40 yılını dolduranları ödüllendirmekten büyük gurur duyduklarını ifade eden KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, ödül törenin girişimciliğinin özendirilmesi açısından önemli olduğunu anlattı. Üzülmez, “2009 yılındaki ekonomik kriz reel sektörü etkilemiştir. Fakat Konya olarak krizi avantaja çevirmek için çalışmalar yaptık. İhracat hedefimizi global ekonomiden etkilenmeyen kapalı ekonomilere yönlendirdik. Afrika ve Asya pazarlarına girdik. İşsizliğin önüne geçmek için piyasada üretime ve yatırıma devam dedik. Gelinen süreçte yüzyıllar boyunca ticaretin merkezi olmuş Konya, kriz döneminde önemli başarı göstermiştir. Bugünde bu başarıları ödüllendiriyoruz” dedi.
“ANADOLU’NUN KOBİ BAŞKENTİ OLDUK”
Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz de, Konya’nın tarımın yanında sanayiyle birlikte ihracatını arttırarak Anadolu’nun KOBİ başkenti olduğunu söyledi. “Konya Anadolu’nun parlayan yıldızıdır” diyen Aksöz, şunları kaydetti: “Konya’da 2010 yılında yüzde 18 tahakkuk artışı, yüzde 21 tahsilât artışı yaşanmıştır. Reel artışlar gerçekleşmiştir.” Tarım, sanayi, turizm ve ticarette Konya’nın önemli bir merkez olduğunu anlatan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bir taraftan da hızlı trenle birlikte mesafeleri kısalttığını aktardı. Konya ekonomisinin büyüme kaydettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Açılan iş yeri sayısında yüzde 35, ihracatta yüzde 33’lük bir artış yakalamıştır. Türkiye ortalamasının üstünde bir rakamdır” diye konuştu.

2009 Dönemi Yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi Rekortmenleri: Konya Şeker, Tisan İnşaat, Komyapı Hazır Beton, Atiker Metal, Aydınlar Yedek Parça.
2009 Yılı Döviz Kazandıran Faaliyet Yapan Üyeler: Altınapa Değirmencilik, Unormak Değirmen, Selva Gıda, Alanya Özkaymak, Beşel Endüstriyel.
2009 Vergilendirme Dönemi Yıllık Kurumlar Vergisi Rekortmenleri: Konya Şeker, Eti Alüminyum, Konya Çimento, Tisan İnşaat, Komyapı Hazırbeton, Atiker Metal, Ova Un, Aydınlar Yedek Parça, Molino Makine, Tek baş Ambalaj.
2009 Vergilendirme Dönemi Yıllık Gelir Vergisi Rekortmenleri: Ali Akkanat, Neçip Akkurt, Kamil Akkanat, Ahmet Atilla Duruk, Muammer Küçükbacak, Hüseyin Erkan, Ramazan Babalık, Bekir Tamer.
KTO’da 40 Yılını Dolduran Üyeler: Akbank, Galeri Faruk, ING Bank, Mahmut Yüksel, Mehmet Aydeniz, Kıymet Terzihanesi, Emel Matbaası, Roba Toptan Kumaş, S.S. Avşar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Yiba Gıda Maddeleri, Kardeşler Günlük Döküm, İsmet Bekdik, T.H.S.S. Yonga Yapı Kooperatifi, Ateş Elektrik.
İbrahim Şahin
Editör: TE Bilişim