Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarının yer aldığı bilgiler ışığında açıklama yapan Bedlek, toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamalarının oluşturduğunu söyledi. "Konya ve Karaman'ı kapsayan bölgemizde (TR52), Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almaktadır" diyen Bedlek, sözlerine şöyle devam etti, "Bu pay 2016 yılında yüzde 22,8 iken 2017 yılında yüzde 23,3 olarak tahmin edilmiştir. Ülkemizde, Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almaktadır. Bu pay 2016 yılında yüzde 25,2 iken 2017 yılında yüzde 24,7 olarak tahmin edilmiştir. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 30,7 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi iken en düşük payı ayıran bölge yüzde 21,8 ile TR9 Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.

KONUTTAN SONRA GIDA GELİYOR 

Hanehalkı tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grubun yüzde 20,8 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler grubunun oluşturduğunu dile getiren Bedlek. "Gıda ve alkolsüz içecekleri yüzde 20,0 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemektedir. Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde en düşük pay yüzde 1,4 ile eğitim hizmetleri grubuna aittir. Ülkemizde toplam tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup yüzde 19,7 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekleri yüzde 18,7 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemektedir. Toplam tüketim harcamalarında en düşük pay yüzde 2,2 ile sağlık grubuna ait iken, eğitim hizmetleri yüzde 2,3 oranıyla toplam harcama içindeki en düşük ikinci harcama grubudur" dedi. 

Bedlek sözlerine şöyle devam etti, "Konya ve Karaman'ı kapsayan bölgemizde kültür ve eğlence harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece yüzde 3,1 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise yüzde 6,1’dir. Ülkemizde eğlence ve kültür harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece yüzde 2,7 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise yüzde 6,2’dir. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 24,8'i TR1 İstanbul Bölgesi’nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 15,2 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı yüzde 11,4 oldu. Ankara, Konya ve Karaman illerinin kapsayan TR5 Batı Anadolu Bölgesinin payı yüzde 10,7 olarak gerçekleşti. En düşük payı yüzde 1,6 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi, yüzde 2,9 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi." 

EMİNE ÖZDEMİR 

Editör: TE Bilişim