Yıllarca kişisel olarak yetimler için yaptığı çalışmalar ve ürettiği projelerle tanınan Konya'da yaşayan inşaat mühendisi Tamer Kalender, 2008 yılında gittiği Sudan'ın Güney Darfur Eyaleti'nin başkenti Nyala'da adeta binlerce küçük yetimin yaşam kaynağı oldu.
Burada yetkililerle yaptığı görüşmeler sonunda bir kız okulunda eğitim gören öğrencilerin okullarına aç geldiğini, hatta açlıktan bayıldığını öğrenen Kalender, bunun üzerine hayata geçirdiği proje ile yetim öğrencilere her gün bir öğün yemek verilmesini sağladı.
Bu projenin daha sonra Ribat İnsani Yardım Derneği (RİDA) tarafından sahiplenildiğini, kendisinin de derneğin yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini anlatan Kalender, projenin 1 yıllık giderlerini de kendisi tarafından karşılandığını bildirdi.
Kalender, bir yıl sonra yeniden Sudan'a döndüğünde yaptıkları yardımların sonuçlarını gözlemleme imkanı bulduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Sadece yemek yardımının okullarda 8 ana başlıkta faydası olduğunu belirledik. Bunlardan biri yetim çocukların Türkiye'den böyle bir yardımın yapıldığı bilmesi ve Türkiye'ye karşı sevgi duyması. Çocuklarda İslam kardeşliği uyandı, ders başarıları arttı. Çekingen duran çocuklar, birbirleriyle oynamaya başladı, öz güvenleri gelişti. Burası çatışma bölgesi, farklı kabilelerden insanlar yaşıyor. Bunların bir arada yemek yemesi aralarındaki küslükleri giderdi ve kardeş oldular. Kız çocukları dilenmek zorunda kaldıkları için istismar ediliyordu. Çocukların iffet duyguları gelişti.''
Bu olumlu yansımaların ardından projeyi geliştirme kararı aldıklarını anlatan Kalender, ''Burada bir yetimin aylık yemek maliyeti 15 lira. Aklımıza Türkiye'deki çocuklarla buradaki yetimleri kardeş yapma fikri geldi. Çünkü 15 lirayı bizim çocuklarımızın hepsi verebilir. Sudanlı ve Türk çocuklar arasında kardeşlik köprüsü oluşturmak istiyoruz. Bu köprüye bizim Türk çocuklarının daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde binlerce çocuğa ulaşma imkanı doğacak'' diye konuştu.
Kalender, bin 100'e yakın çocuğa yemek vermeye başladıklarını dile getirerek, ''Projemiz Nyala'da büyük ses getirdi. Halk Türklerin geldiğini ve yetimlere sahip çıktığını söylüyor. Böyle bir kamuoyu oluşmuş. İnşallah Allah yüzümüzü kara çıkarmaz'' dedi.
Nyala'da, bazı değişik projeler üzerine de çalışmalar yaptıklarını anlatan Kalender, şunları kaydetti:
Editör: TE Bilişim