Büyükşehir Belediyesi'nin, Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, 2010 yılının ilk 10 ayında il merkezindeki okullarda önemli oranda su tasarrufu sağlandı. Dünya'da her geçen gün azalan su kaynakları nedeniyle su tasarrufu için birçok proje hayata geçiriliyor. Suyun daha verimli kullanılması için Konya'da üç yıl önce Konya Büyükşehir Belediyesi'nin su timi projesinde önemli sonuçlar alınıyor. 
Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) ve Milli Eğitim Müdürlüğü, il merkezindeki 250 okuldaki 5 bin öğrenciden oluşan su timi kuruldu. Su timlerinin etkin görev yapabilmesi için öğretmenler görevlendirildi. Ardından KOSKİ tarafından öğrenci ve öğretmenlere, suyun önemi ve su tasarrufu konusunda eğitim verildi. Ayrıca, her öğrenci ve öğretmene su timi yaka kartı, suyla ilgili hikâyeler, eğitim CD'leri, çizgi film gibi yazılı ve görsel materyaller dağıtıldı. Belediye, bu sayede sadece 2010 yılının ilk 10 ayında Konya merkezindeki tüm okulların su tüketim değerlendirmelerine göre, yüzde 19,95 ile yüzde 26,89 oranında tasarruf sağladı. 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, projenin amacını, her geçen gün azalan su kaynaklarının kıt ve sınırlı olduğu bilincinin öğrencilerde oluşturulması olarak açıkladı. Başkan Akyürek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen çalışmanın 2007 yılında başlatıldığını aktardı. Projenin hayata geçmesinin ardından önemli oranda tasarruf sağlandığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, "Çeşitli sebeplerle dünyada su kaynakların her geçen gün azaldığı bir gerçek. İnsanoğlunun yaşam kaynağı olan suyun daha tasarruflu kullanılması için su timi uygulamasını yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Konya'nın yıllık su tüketimi 130 milyon metreküp. Okullarımızda tüketilen su miktarı ise 621 bin metreküp. 2010 yılında su timleri sayesinde okullarda yüzde 19,95 ile yüzde 26,89 oranında tasarruf sağlandı. Bu, çok ciddi bir rakam" dedi.
SU TASARRUFU SAĞLAYAN OKULLARA MAVİ BAYRAK 
Öte yandan, su timlerinin çalışmalarıyla bir önceki yıla oranla su tasarrufu sağlayan okullara Mavi Bayrak verildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, projenin uygulamaya başlandığı 2007 yılında şehir merkezindeki okullarda 621 bin metreküp olan su kullanımının bugün 495 bin metreküp olduğunu, bunun, Konya'nın bir başarısı olduğunu vurguladı. Akyürek, "2010 yılında 15 okula mavi bayrak verdik. Mavi Bayrak, su tasarrufu sağlayan okullara 2 yıl süre ile veriliyor. Mavi Bayrak kriterlerinin uygunluğu bayrak verildikten sonra da denetleniyor. Kriterleri yitiren okullardan bayrak geri alınıyor" ifadelerini kullandı. 
ASKERLERDEN İMAMLARA KADAR BİRÇOK KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Başkan Tahir Akyürek, proje kapsamında, su tüketiminin fazla olduğu birçok kurum ve kuruluşa tasarruf eğitimi verildiğini açıkladı. Akyürek, "Yine il merkezinde su kullanımının yoğun olduğu askeri kışlalara, otellere, üniversitelere, ticaret borsası üyelerine, öğrenci yurtlarına, din görevlilerine ve birçok sivil toplum kuruluşuna suyun önemi ve tasarrufu ile ilgili eğitim seminerleri verildi. Seminerlere katılanlara tasarrufun gerçekleştirilebilmesi için sensörlü musluklar, vanalar ve tasarruf yapılabilen diğer aparatlar ile normal sistemlerin değiştirilmesi önerildi" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim