Başbakan Recep Tayip Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde yer alan ifadelerin birilerini çok rahatsız ettiğini belirterek, "Ne kadar rahatsız ederse etsin, biz inandığımızı söylemeye devam edeceğiz. Çünkü biz Afyonkarahisar'dan yola çıkarken bir şey söyledik. Bunlar bizim çıkışımızın temel kıstaslarıydı. Orada ne dedik? Biz etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yapmayacağız. Neydi bunun açılımı? Etnik milliyetçilik yapmayacağız" diye konuştu.  Türkiye'de birçok etnik unsur olduğunu ancak bunları her zaman zenginlik olarak gördüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Hep söyledik. Bazıları bununla kendisine göre dalgasını geçti, varsın geçsin. Akma biz bu ülkedeki tüm etnik unsurları -dedik ya Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcüsü'yle, Abaza'sıyla, Roman'ıyla- bunlar hep bir alt kimliktir. Ve bunlar kesrettir ve vahdette biz bunları topluyoruz" diye konuştu. 
"RAHATSIZ OLANLAR AYNAYA BAKSINLAR" 
Bölgesel milliyetçilik de yapmadıklarını belirten Erdoğan, "Batı neye sahipse, doğu, güneydoğu da aynı imkanlara sahip olacak. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bunu görmenin de bahtiyarlığı içerisindeyim. Şu anda doğu ile güneydoğu ile ilgili olarak eleştiri yapanlar çıksınlar da bunları konuşsunlar. Yapılan yatırımları konuşuyorlar mı? Takıldıkları birkaç konu var. Sadece bunu konuşuyorlar. Çıkın bir de bunları konuşun. Kültür diyorlar, kültürde yaptığımız değişimleri konuşuyorlar mı? Konuşmuyorlar.
Biz bunun yanında Afyon'da bir şey daha söyledik: Ne dedik? Tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet dedik. Bugün yine aynı şeyi söylüyoruz. Kimseyi rahatsız etmemesi lazım. Birileri rahatsız oluyorsa aynaya baksınlar, o kadar" dedi. 
Milletin çoğunluğunun da bu kavramlardan rahatsız olmadığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Özellikle 'tek millet' kavramı, millet kavramına yüklenen farklı anlamlar nedeniyle, bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamın tam tersine çekilmek isteniyor. Bizim AK Parti olarak millet kavramına yüklediğimiz anlam son derece açıktır, nettir, sarihtir. Hiçbir şerhe ihtiyaç duymayacak kadar da anlaşılırdır. Biz millet kavramına yüklediğimiz anlam itibariyle, partimizi kurduğumuz günden bu yana 9 yıl öncesinde neredeysek bugün de oradayız. Biz dün farklı bugün farklı düşünenlerden değiliz. Şarlara göre renk değiştirenlerden, şekil değiştirenlerden değiliz. Biz ilkeli, tutarlı siyasetten yanayız. Bunun mücadelesini veriyoruz. Biz milleti ortak hedefler, ortak idealler etrafında toplanmış ortak bir kaderi paylaşan üst bir kimlik olarak gördüğümüzü her bir fırsatta ifade ediyoruz." 
Tüm ırklar, kavimler, aidiyetler, dinler, diller ve inançların farklı olabileceğini ancak tümünün saygın olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Millet tüm bu farklılıkların, tüm bu aidiyetlerin üzerinde kapsayıcı bir kavramdır. Hep söylüyoruz ya, insanlar ne kadar farklı olursa olsun, değil mi ki hepsi Allah'ın kuludur; hepsinin bizim gönlümüzde yeri vardır ve hepsi bizim gönlümüzde birdir" diye konuştu. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin 2 yıldır tüm boyutlarıyla konuşulduğunu belirten Erdoğan, "Ama bizim söylediğimiz şudur: Bu projeyi ideolojilerden, gündelik politik çıkarlardan, oy hesabından bağımsız düşünmediğiniz sürece anlayamaz ve anlamlandıramazsınız" dedi. Başbakan Erdoğan, 8 yıl egüneydoğu ile ilgili olarak elönce 'AK Parti olağanüstü hali kaldırsın yeter' diyenler olduğunu belirterek, sadece OHAL'i kaldırmakla yetirmediklerini, doğu ve güneydoğu illerindeki olağan dışı her uygulamayı kademe kademe ortadan kaldırdıklarını dile getirdi. Erdoğan, anlamsız yasakları kaldırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Doğu, güneydoğu illerimizde 'arama yapılacak' haberi gelince genç kızlar ve erkekler ellerindeki müzik kasetlerini korkuyla tandırlara atıyor ve imha
ediyorlardı. Biz bu trajikomik sahnelerin hepsine son verdik. Bakın biz açık söylüyoruz: Ne şiş yansın ne kebap diyenlerden değiliz. Asla olmadık ve olmayacağız. Doğuya ayrı, batıya ayrı, kuzeye ayrı, güneye ayrı bir dille konuşanlardan değiliz, asla olmayacağız" dedi.
Editör: TE Bilişim