Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere pek çok kanser ve değişik hastalığın en önemli nedeni olduğu belirtti. Sigaranın içen kişiye verdiği zarar dışında, hastalıkların tedavi maliyetlerini de artırarak devletlerin bütçesini zorladığını dile getiren Türk, sigara kaynaklı hastalıklar ve tedavi döneminde sigara içilmesiyle oluşan ek maliyetin ülkelerin sağlık harcamalarında en önemli kalemi oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Türk, örneğin şeker ve hipertansiyon hastalarının sigara kullanmaları durumunda kullandıkları ilaçların etkisinin azaldığını, fazladan ilaç sarfiyatının da doğrudan devlet bütçesine yük olduğunun kanıtlandığını vurguladı. 
İLACA DAHA FAZLA KATKI PAYI ÖDEMEK ZORUNDALAR
Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımının insan sağlığına verdiği zararın çok iyi anlaşıldığını, sigarayla da tıpkı diğer uyuşturucularda olduğu gibi mücadele edilmeye başlandığını vurgulayan Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti: ''Sigarayla mücadele için ağır vergiler yerine satışı karneye bağlanmalı, alınan sigara kişinin karnesine işlenmelidir. Daha fazla sağlık harcamasına neden olduğu için sigaraya bağlı hastalanan ya da hastalandığı halde sigara içmeye devam edenlerden ilaç katkı yapı 2-3 kat fazla alınmalı. Çünkü sigara içmeyen bir hastanın tedavisi 10 lira ise içenlerin devlet bütçesine maliyeti 50-100 lira aralığında olmaktadır. Sigara içip hastalanan kişilerin, bu bedeli içmeyenlerin üzerine yüklemeye hakları yok. Madem sigara içerek, bile bile hastalanmayı göze alıyorlar, o halde ilaca daha fazla katkı payı ödemek zorundalar. Bu uygulama, ucu paraya dayandığı için sigara tüketimini azaltacak, daha az insan sigara nedeniyle sağlığını kaybedecektir.'' 
Böylece sigaraya karşı negatif ayrımcılık yapılmış olacağını dile getiren Türk, sigaraya karne uygulamasının kaçakçılığı artırabileceğini, bu nedenle sigarayla mücadelenin uyuşturucuya karşı yürütülen mücadelenin seviyesine çıkartılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim