Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nde Antalya Rehberler Odası'na bağlı çalışan turist rehberleriyle düzenlenen bir söyleşiye katılmak üzere Antalya'ya gelen Mevlana'nın 22'inci kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru Mevlana ve Mevlevilik kültürünü anlattı.  Bayru, semanın anlamının iyi bilinerek hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Sema bir manevi harekettir, Allah'ı anmaktır. Semazen her dönüşünde Allah'ın ismini zikreder. Bu bilinirse bir otel lobisinde, bir yemek esnasında veya uygun olmayan hiçbir yerde sema yapılmasına izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar da bunu bilmiyorlar diye düşünüyorum. Bunu isteyenler de bunu bilmiyor diye düşünüyorum'' dedi.Vakıf olarak konuyla ilgili çalışmalar yaparak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduklarını, hazırladıkları projenin UNESCO'ya da gittiğini kaydeden Bayru, 2005 yılında UNESCO'yla Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bir anlaşma imzalandığını, sema ve Mevlevi müziğinin korunması gereken kültür mirası başyapıtı olduğunu aktardı. Çalışmaların sürdüğünü, Uluslararası Mevlana Vakfı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte hareket ettiklerini anlatan Bayru, ''İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde bu hepimizi rahatsız eden görüntülerden kurtulacağız'' diye konuştu.
''SEVGİNİN DE DOZU LAZIM''
''Mevlana pidesi'' gibi Mevlana'nın ticari olarak kullanıldığı birçok şeyin herkes gibi kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Bayru, herkesi duyarlılık göstermeye çağırdı. Konya Lokantalar Birliği'nin ''Mevlana Pidesi''nin adını ''Konya Pidesi'' olarak değiştirme kararı almasından ve esnafın da bu karara uymasından büyük memnuniyet duyduklarını aktaran Bayru şöyle konuştu: ''Mevlana'nın ismini her yerde kullanmaları çok büyük yanlış. Bazen görüyorum ki sevgiden kullanıyorlar bu ismi ve uyardığımızda da çok şaşırıyorlar. 'Mevlana'nın ismini daha çok insan bilsin, görsün diye bu ismi koydum' diyenler de oluyor. Sevginin de dozu lazım. Şekerin fazlasının hasta etmesi gibi sevginin fazlası da bazen edepsizlik haline gelebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da yaptığı çalışmalarla bunlar düzene girecektir. Ama herşeyin başında bilinçlenmek lazım.''
Bayru, yeni yıl mesajı olarak da Mevlana'nın ''Gül bahçesindeki dikenlere şaşma. Sen gülleri dermeye bak, dikenlerle uğraşma'' mısralarını aktardı.
Editör: TE Bilişim