Oyunun, her yaştan insanın ihtiyacı olan; hayali bir ortamın yaşanıldığı, farklı bir evren olduğunu söyleyen Mence Nur Mutlu, çocuklarda oyun oynamanın ruhsal ve zihinsel gelişime birçok katkısı olduğunu söyledi. Mutlu şöyle devam etti, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki oyun oynayan çocuklar ile oynayamayanlar arasında birçok gelişimsel farklılık oluşuyor. Hayal dünyasını dışa aktarmada oyunların bir araç olduğunu unutmamak gereklidir. Oyun, çocuk ruhunun besinidir. Hiçbir mazeret, çocuğu bu besinden uzaklaştıramaz” dedi.Çocuklarda düşünce biçiminin farklı çalıştığını aktaran Mence Nur Mutlu “Daha hayata yeni adım atmış ve deneyimleyerek öğrenen çocuklarda düşünce tarzını, yetişkin bireylerden ayırmalıyız. Hiçbir çocuktan yaşadığı sorunu ‘anlayıp, çözüm yolu üretip ve çözümlemesini’ bekleyemeyiz. Yetişkin bireyler dahi bazı sorunlarını kelimelere dökmekte zorlanırken 5 yaşındaki bir insandan bunu beklemek yanlış olur. Bu yüzden de çocuklar için ‘oyun’ gerçek bir kurtarıcıdır” dedi.

‘OYUN TERAPİSİ ÇOCUKLARIN DÜNYASINA UZANAN BİR YOL’

3 ve 11 yaş aralığında oyun terapisinin hızlı ve etkili sonuçlar alma adına kullanıldığını aktaran Mutlu, “Bir bebek için hayatı yaşamak yetişkin bireye göre daha zor olabilir. İlk kez nefes almış, ilk kez ağlamış ve daha daha nice eylemi ilk kez yaşayan birisi için hayat nasıl kolay olabilir ki? O yüzden “Çocuklar da problem yaşayabiliyor” demekte fayda vardır. Gözden kaçan ve önemsenmeyen sorunlar ileride öfke, ağlama krizleri, obsesyon veya kaygıya dönüşebilir” şeklinde konuştu. Uzman Klinik Psikolog Mutlu şöyle devam etti “Oyun terapisi sürecinde o kadar ilginç olaylar ile karşılaşabiliyoruz ki aileler dahi şaşkınlık içerisinde kalabiliyor. Birçok ebeveyn “biz bunu hiç fark etmedik” diyebiliyor” dedi.

‘AİLE, OYUN TERAPİSİNİN EN ÖNEMLİ AYAĞIDIR’

Oyun Terapisinde ailenin ilgisi ve sürece katılımı çok önemli olduğuna dikkat çeken Mutlu, Kaka tutma, alt ıslatma, öfke, obsesyon, ayrılma kaygısı ve sosyal iletişim problemlerini ailelerinde katıldığı bir süreçle tek tek çözümlemeye çalışıyoruz. Bu süreçte bazı aileler katılım konusunda çekingenlik yaşayabiliyor fakat biz neden önemli olduğunu detaylıca açıklıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebilir ki hiçbir psikolog iyi bir ebeveynden daha etkili olamaz” dedi. Ruhsal gelişim için destek almaktan çekinilmemesi gerektiğini aktaran Mutlu, “ruh sağlığı, hayat kalitesi için çok çok önemlidir. Mutlu bir yaşam ve hayatı anlamlandırmak adına ruhumuzdan kaçınmayalım. İçimize, derinlerimize dönelim” dedi.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim