Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’ndan sonra kürsüye gelerek Kırım Müzik Şenliği’nin açılış konuşmasını yapan Kırım Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Fikret Seyfi Kaçar, “Türkiye’yi mukaddes bir vatan toprağı kabul eden. En az kendi vatanları Kırım kadar seven Kırım Türkleri’nin vatanı Kırım; 1774 yılında imzalanan Küçük Kaynarca antlaşmasından sonra Ruslar tarafından önce işgal sonra ilhak edilmiştir. Kırım Türkleri, daha sonra Rus idaresinin zulmüne dayanamayarak vatanları olan Kırım’ı terk ederek Balkanlar, Dobruca ve Anadolu gibi Osmanlı Devleti’nin yönetimindeki bölgelere göç etmişlerdir. Türkiye’de Kırım kökenli Türklerin sayısının 5 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir” diyerek sözlerini; “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır” mesajıyla tamamladı.
Milletvekili Mustafa Kabakçı ise, 21. yüzyılın Türk Asrı olacağını hatırlatarak “Rahmetli Gaspıralı’nın ‘Dilde, Fikirde ve İşde Birliğine’ adım adım gidiyoruz” şeklinde konuştu.
AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun da, Kırım’a sürgünün 50. yıldönümü dolayısıyla 1990’da gittiğini belirterek şunları söyledi. “Bir millet ne kadar baskı altına alınırsa alınsın hemen kendi kökleriyle buluşuyor. Onu Akmescit’te ve Bahçesaray’da gördük.”
MUHTEŞEM ŞENLİK COŞKUSU
Kırım’dan gelen Kırım Ansamblı Grubu birbirinden güzel oyunlarıyla, Rıza Yusuf ana kalbi ve Kırım’ı anlatan şiirleriyle, Kırım ve Ukrayna Devlet Sanatçısı Server Kakura yırlarıyla, Dilaver Osman, Asiye Sale ve Emine Mustafa ise birbirinden güzel Kırım Türküleri ve şarkılarıyla salonu dolduran dinleyicileri coşturarak hoş vakitler yaşattı.
Server Kakura’nın “Güzel Kırım” ve “Türk’üm Ne Mutlu Bana” adlı şarkıları büyük alkış alırken Kırım Ansamblı Ekibi’nin Bayrak, Kırımlı Yiğitler, Dım Dım, Bahçesaray ve Kına Yakma oyunları ise büyük ilgi gördü. Kırım Müzik Şöleni, kaytarma adlı oyunla son bulurken Konya Kırım Türkleri Dernek Başkanı Fikret Seyfi Kaçar, katkılarından dolayı Selçuklu Belediye Başkanı İbrahim Uğur Altay’a teşekkür plaketi ile Kırım kalpağı hediye etti.
Kırım’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan çiğbörek, Kırım yapımı kalpaklar, çantalar ve rozetler de katılımcılar tarafından ilgi gördü. Şenlikten sonra görüşlerini aldığımız Konya Kırım Türkleri Dernek Başkanı Fikret Kaçar, bu çeşit kültürel etkinliklerin devam edeceğini belirtti. Dinleyiciler ise, müzik şöleninin çok hoşlarına gittiğini ve devamını beklediklerini ifade ettiler.
Editör: TE Bilişim