7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri gerçekleştirilen Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) programı ile sona erdi. Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 62., 63., 64. Hükümetlerin Başbakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı U. İbrahim Altay,  Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Oda ve sivil toplum kuruluşları başkanları, protokolün diğer üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘HZ. MEVLANA’NIN YAKTIĞI AŞK ATEŞİ HALA YÜREĞİMİZDE YANIYOR’

Şeb-i Arus töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konyalıları selamlayarak başladığı konuşmasında, yeni bir Şeb-i Arus töreninde Hz. Mevlana’nın huzurunda buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Büyük mütefekkir Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerini hürmetle, rahmetle yad ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cenab-ı HakkPeygamberEfendimiz’e komşu eylesin inşallah. Allah bizleri bu salondaki bütün Mevlana dostlarını, mürşidi kamilin şahitliğine mazhar eylesin inşallah. Dinimiz, vatanımız, bayrağımız ve bağımsızlığımız için bir gül gibi toprağa düşen bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Yüzyıllardır Anadolu topraklarını ilmi, irfanı hikmetiyle nakış nakış işleyenleri de saygıyla anıyorum. “Allah’a ulaşacak bir çok yol var. Ben aşkı seçtim” buyuran Hz. Mevlana’nın yaktığı aşk ateşi aradan geçen asırlara rağmen hala yüreklerimizde yanmaya devam ediyor. Dünya telaşı ile çoraklaşan gönüllerimiz 744 senedir olduğu gibi bugün de Hz Pir’in öğretilerinden tavsiyelerinden sızan hikmet damlalarıyla tekrar yeşeriyor. Her düğün gününde Hz. Mevlana’yı yad ederken aynı zamanda bu ülkeyi bize kazandıran temel değerleri de hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HZ. MEVLANA BİZE BİRLİK VE BERABERLİĞİ ANLATIR’

Hz. Mevlana’nın anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hz. Mevlana’yı anlamak için gönül kapılarının açık olması gerektiğini vurguladı. Hz. Mevlana’nın anlaşılmasının nasip işi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, “Ruhunu ve gönlünü Mevlana’ya açmayan, onun Mesnevisinden de, rubailerinden de nasiplenemez. Kimilerine göre Mesnevi bir masal, şiir kitabıdır. Bize göre ise Mesnevi uçsuz bucaksız bir deryadır. Halimizin tasviridir. Sırlar, tavsiyeler, hazinelerle dolu bir ummandır. Mesnevi herkesin idrak seviyesine göre hitap edebilen muhteşem bir eserdir. Onun her bir kıssası bize derstir. Hz. Mevlana kıssalarında tavşanı, kurdu, çakalı, karıncayı, fili hatta sineği bize halimize tasviri için vesile kılmıştır. Sabrı bize öğütler. Kimi zaman birbirlerinden ayrılmaları sebebiyle oltaya yakalanan balıklar aracılığıyla bize birlik ve beraberliğin önemini hatırlatır. Buna benzer binlerce kıssa ile Mevlana dünyaya tamah etmemek gerektiğini anlatır. Ruhumuzu ferahlatır. Bize böylesine kıymetli bir hazine bırakan Hz. Mevlana sözlerindeki eskimezliğin sırrını kendisi nasıl izah ediyor; “Biz bunları dilden söylemedik ki, dil gibi çürüyüp yok olsun. Biz bunları gönülden söyledik bu yüzden gönül gibi ebedidirler”. Gönül değirmeninde öğütülmeyen sevgiyle söylenmeyen her söz fanidir. Aşk ve şevkle yapılmayan her iş bir yaprağın üzerindeki toz mesafesindedir sam yeli ile kaybolur gider. Tarihe baktığımızda atalarımızın kalıcı eserler bırakmalarının en önemli sebebi aşk ve sevgidir. Bu toprakları bize yurt kılan gönül mimarlarımızın, erenlerin, dervişlerin muhabbet seferleridir. Sultan Alparslan’a Anadolu’nun Selahattin Eyyubi’ye Kudüs’ün, Fatih Sultan Mehmet’e İstanbul’un kapılarını açan aşktır, imandır.”

‘ASLA MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Törenlerinin bu yıl ‘Kardeşlik Teması’ ile yapıldığını hatırlatan ve dünyaya kardeşlik mesajı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın sancılı bir dönemden geçtiğini ve bu dönemde Hz. Mevlana’yı daha iyi idrak etmek gerektiğini söyledi. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasına önemli mesajlar vererek sözlerini şöyle sürdürdü, “Ülkemizde ve bölgemizde birileri hedeflerini şiddetle, kanla gerçekleştirmek istiyor olabilir. Varil bombalarıyla Müslümanlara kast edenler olabilir, Müslümanlara rağmen İslam’ın değerlerini hiçe saymak isteyenler olabilir. Mevlana hazretlerinin mesajları bize baskıyla ikbal peşinde koşanların şiddetle iktidar hayali kuranların ne kadar büyük gaflet içerisinde olduklarını anlatır. Asla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kararlı olacağız. Zalimin yaptığı yanına kar kalmaz. Katliamların, zulümlerin hesabı muhakkak sorulur, sorulacaktır. Sıkıntılar karşısında sabreden birbirine kenetlenen bir milleti ne içerde ne dışardan kimse yıkamaz.Kardeşliğimize halel getirmediğimiz, mazlum ve mağdura soframızı açtığımız müddetçe hiç kimse bize diz çöktüremez. Mezhep fitnesi, etnik tahrikler, kadim müştereklerimizi yok etme niyeti üzerinden yayılmaya çalışılan ayrılık rüzgarları, şayet biz kararlı durursak asla etkili olamayacaktır. Bir ve beraber olursak, coğrafyada ekilmeye çalışılan fitne tohumları boy vermeyecek.”

ONUN SESİ SİZLERİ AYDINLIĞA ULAŞTIRIR

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de yaptığı konuşmada Hz. Mevlana’nın insanlığı hakikate yönlendirdiğini belirterek onun sesinin aydınlığa ulaştırdığını vurguladı. Ayrıca kardeşlik ve birliğe de dikkat çeken Akyürek sözlerine şu şekilde devam etti; “744. Vuslat programlarımızı başarı ve büyük bir coşkuyla tamamlıyoruz. Programlar esnasında bin 300 den fazla etkinlik halkımızla ve misafirlerimizle buluştu. Konya’mızda kapılar ardına kadar açılıyor. Mevlana’nın çağrısına gönül verip gelenler dostça bağrına basıyor. Konya’mıza teşrif eden bütün misafirlerimizi muhabbetle selamlıyorum. Mevlana’nın ikliminde, kardeşlik vaktinde buluşanlara ne mutlu. İki cihanın sözünü bir ağızdan söyleyen Mevlana insanlığın hakikate yönlendiriyor. Onun sesi karanlıktan kurtulmak içindir. Onun sesi kurtuluşu arayanları aydınlığa ulaştırır. Bugün bütün insanlığın her zamankinden fazla birliğe ihtiyacı vardır. Mevlana, bizi ezeli kardeşliğe çağırıyor. Mesnevi de insanların ebedi kardeşliğine sık sık atıf yapan Mevlana, bütün insanların özlerini suya, dışlarını ise suyun içerisinde çeşitli renklerdeki kaplara benzetmektedir.  Terör şiddet bütün dünyayı tehdit etmektedir.  Sevgisizlikle beslenenler devlet eliyle, terör uygulayanlar Mekke'nin Medine'nin Kudüs'ün işgalini sürdürmektedirler.” Konuşmaların ardından cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun programı gerekçesiyle sema ayinine kalmayarak Konya’dan ayrıldı.

HÜSEYİN MENEKŞE-MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim