CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi için gala yemeği organize etti. 10 Eylül'de düzenlenen organizasyonda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut ve 65 ülkenin delegasyon üyelerinin yanı sıra CHP'nin önemli isimleri yer aldı. Törende yarı çıplak bir dançı, semazen olarak sahneye çıktı. Dansçı ney eşliğinde dans etti. Sözde sema yaptı. Yaşanılan rezaleti Konya protokolü kınadı.

YENİ KÜLTÜRE İHTİYAÇ VARMIŞ!

Galada misafirlerini selamlamak üzere kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, insanlığın yeni bir dönemeçte olduğunu ve yeni bir kültürel temele ihtiyaç olduğunu iddia etti. Soyer "Bu nedenle, cesur adımlar atarak yerelde ve evrensel ölçekte uygulanabilecek yepyeni bir kültür yaklaşımını oluşturmak zorundayız. Bu zirvede tarifini yaptığımız ve resmi deklarasyonda da yer verdiğimiz bu yeni yaklaşımın adı: 'Döngüsel Kültür'. Döngüsel kültür, kültürün dört ana bileşenini birbirine bağlıyor. Doğamızla uyum. Geçmişimizle uyum. Birbirimizle uyum. Ve son olarak, değişimle uyum" dedi.

‘MEVLANA’NIN RUHUNA UYGUN OLMAYAN GÖSTERİ HADSİZLİKTİR’

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi” için düzenlediği gala gecesinde yarı çıplak bir semazen ’in , ney ve oyun havası eşliğinde dans etmesine Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'dan sert tepki geldi. Başkan Altay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi: “Haberlerde yer alan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir programda Mevlevi geleneklerine ve Hz. Mevlana’nın ruhuna uygun olmayan gösteri apaçık hadsizliktir. UCLG Eş Başkanı ve Konya B. Belediye Başkanı olarak bu gösteriyi düzenleyen ve onay verenleri kınıyorum” ifadelerine yer verdi.

TOPLUMDAN VE DEĞERLERİNDEN NE KADAR UZAK OLDUKLARINI BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞ OLDULAR

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da sosyal medyadan yaptığı açıklama ile skandal gösteriye tepki gösterdi. Başkan Pekyatırmacı “Her fırsatta milli ve manevi değerlerimizi aşağılayan zihniyet, bu kez de Hz. Mevlana ve Tasavvuf geleneğine savaş açarak toplumdan ve değerlerinden ne kadar uzak olduklarını bir kez daha göstermiş oldular. Yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

SAYGISIZCA TUTUMU NEFRETLE KINIYORUM

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’da Hz. Mevlânâ ve Mevleviliği aşağılayan sözde gösteri(!) apaçık seviyesizlik olduğuna dikkat çeken açıklamasında, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda, Hz. Mevlânâ ve Mevleviliği aşağılayan sözde gösteri(!) apaçık seviyesizliktir. İnancımıza, değerlerimize, ilim sahibi şahsiyetlerimize karşı sergilenen saygısızca tutumu nefretle kınıyorum” dedi.

HASAN KILCA’DAN İZMİR’DEKİ SKANDAL GÖSTERİYE TEPKİ

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Belediyeler Birliği Kültürü Zirvesi” için düzenlediği gala gecesindeki skandal gösteriye tepki gösterdi. Yaptığı açıklamayla gösteriyi sert bir dille eleştiren Başkan Hasan Kılca, “Değerlerimize ve değerlilerimize alenen saldıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerine tavsiyemdir; akıl karışıklığınızı, kaybetmiş olduğunuz bu topraklara ait olma duygunuzu veya bir plan çerçevesindeki oyunlarınızı bizim mirasımıza bulaştırmayın” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dünya Belediyeler Birliği Kültürü Zirvesi” için düzenlediği gala gecesindeki skandal gösteriye bir tepki de Karatay Belediyesi’nden geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın saygı duyduğu değerlere saldıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerini yaptığı açıklamayla kınadı. Etkinliğin Mevlevi gelenekleri ile Hz. Mevlana’nın ruhuna uygun olmadığına vurgu yapan ve söz konusu tepkisini sosyal medya hesaplarından da gösteren Başkan Kılca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Değerlerimize ve değerlilerimize alenen saldıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerine tavsiyemdir; akıl karışıklığınızı, kaybetmiş olduğunuz bu topraklara ait olma duygunuzu veya bir plan çerçevesindeki oyunlarınızı bizim mirasımıza bulaştırmayın. Öğretileri dünyaya bir ışık gibi yayılmış Hz. Mevlânâ’yı ve Mevleviliği kendi loş dünyalarına alet eden bu zihniyeti kınıyorum. Son günlerde değerlerimize karşı yapılan saldırılar belli ki sistematiktir. Tüm hemşehrilerimden tepkilerini ortaya koymalarını istiyorum. Bizler ilim ve irfan abidesi şahsiyetlerimize, kadim medeniyetimizin mirasına, inanç ve istikametimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

‘SEMA BİR ZİKİRDİR’

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, sema ayinlerinin belirli bir usul ve adabının olduğunu söyleyerek, “CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu utanç gecesi asla kabul edilemez. Organizasyonu düzenleyenleri kınıyorum” dedi.AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Dünya Belediyeler Birliği Kültürü Zirvesi" için düzenlediği skandal gala gecesinde Semazen etkinliği adı altına gerçekleştirilen yarı çıplak sema törenini sert bir dille eleştirdi. Gösteriyi Mevlevilik kültürüne karşı yapılan büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Başkan Angı, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut ve 65 ülkenin delegasyon üyelerinin katıldığı törende bir dansçının başında sarık ve üstte siyah, altta kırmızı 2 kat kıyafet ile sahneye çıktığı görülüyor. Oyun havası eşliğinde önce sarığını sonra kıyafetinin üstünü çıkaran dansçının gösterisini yarı çıplak kırmızı kıyafet ile tamamladığını utanç içerisinde izledik. Bu gösteri Mevlevilerin 700 yıllık ‘Sema’ zikrine karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır” dedi. Hz. Mevlana’nın Mevleviliğin ve tüm dünyanın önemli bir değeri olduğuna değinen Angı, “Sema ayinlerinin belirli bir usul ve adabı vardır. Semazen sema yaparken Allah lafzını dilinden düşürmez. Sema bir zikirdir. Sema kıyafetinin manasını bilerek giymek gerekir. Sema ayinlerinde giyilen sikke, hırka, Destegül, tennure ve elifi nemed, başlı başına ölümü ve nefis terbiyesini simgeler. Dolayısıyla şov amaçlı gerçekleştirilen bu törenin gerçek bir sema töreni ile uzaktan yakından alakası yoktur. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu utanç gecesi asla kabul edilemez. Bu organizasyonu düzenleyenleri kınıyor, Hz. Mevlana’ya ve onun değerlerine karşı yaptıkları saygısızlıktan dolayı özür dilemeye davet ediyorum” diye konuştu.

SEMA ADI ALTINDAKİ DANSA KGC’DEN SERT TEPKİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde yarı çıplak bir dansçıyı semazen adı altında ney ve oyun havası eşliğinde dans ettirdiği görüntüler pes dedirtti. Semanın bir dini ritüel; semazenin ise bu dini ritüeli yapan kişi olduğu gerçeği ortadayken, yarı çıplak bir dansözün ‘semazen’ adıyla ortaya çıkması ve ‘Sema’ adı altında ney eşliğinde dans etmesi büyük tepkilere yol açtı.Konuyla ilgili Konya Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, semanın bir dans, semazenin de bir dansöz olmadığına vurgu yapılarak, “Konya’dan dünyaya hoşgörü mesajları verirken tüm insanlığı İslam’a davet eden Hz. Mevlana, ‘Ben yaşadıkça Kuran'ın bendesiyim, Ben Hz Muhammed’in (sav) ayağının tozuyum. Biri benden bundan başkasını naklederse; Ondan da bizarım, o sözden de bizarım (şikayetciyim)’ demiştir. Mevlevilik kültüründe de ne böylesi bir dans ne de yarı çıplak dansözler vardır. Adına semazen denilen ve sema töreni gibi sunulan bu saçma olay herhangi bir mantığa sığmamaktadır. Yarı çıplak bir semazenin ney ve oyun havası eşliğinde dans etmesi ve bu acayip törenin Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde gerçekleştirilmesi ise kültürümüzün nasıl yozlaştırılmaya çalışıldığının en bariz göstergesidir” ifadelerine yer verildi. Açıklamanın devamında ise, “Milli ve manevi değerlerimizle alay edercesine ortaya konulan tablo vicdanları sızlatmaktadır. Bunun yanında kültürümüzde yeri olmayan birtakım ritüellerin de bizden bir parçaymış gibi sunulması, kültür yozlaşmasının en bariz örneğidir. Buna müsaade edilmemesi için ise ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçmesi, böylesi garabet olayların önüne geçmek için gerekli tedbirleri alması elzemdir” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim