Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), yeni şube binasının açılışını gerçekleştirdi. Oto Plaza Sitesi’ndeki yeni şube binasının açılışına Vali Aydın Nezih Doğan, Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, MÜSİAD Başkanı Arslan Korkmaz, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, HAS Parti Konya İl Başkanı Veli Tolu ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış öncesi ‘Türkiye Ekonomisi’nin 2010 Yılı Değerlendirmesi ve 2011 Beklentileri’yle ilgili basın toplantısı düzenleyen ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, büyük krize rağmen Türkiye’nin birçok ülkeye göre durumunun iyi olduğunu kaydetti. Krizin en belirgin sonucunun GSYH rakamlarında kendini gösterdiğini anlatan Koca, “Eğer kriz olmamış olsa idi, yapılan projeksiyonlara göre bu tarihte bir trilyon doların üzerinde bir seviyeye ulaşmış olacaktık. Oysa şimdi 2010 sonunda üççeyrek itibariyle 730 milyar dolar seviyelerindeyiz. 2010 yılının sonu itibariyle baktığımızda hala 2008 rakamlarını yakalayamadığımızı görüyoruz. İşsizlik oranları yüzde 9’lara inmişti. Şimdi yüzde 11,5 rakamları memnun ediyor.  
Evet büyüme oranları artıyor, hedefleri aşıyor. Belki yılı yüzde 7,5’larda kapatacağız. Enflasyon oranlarının yüzde 6,4’lere düşmesi, faiz oranlarının 6,5’larda durdurulması olumlu sayabileceğimiz gelişmelerdir” dedi. “Yatırım teşvik sistemi ve KOBİ’ler üzerinden yürütülen destek mekanizmaları rakamsal olarak çok yüksek olmasa da ciddi bir psikolojik motivasyon özelliği taşıdı” diyen Koca, kalkınma ajanslarının olumlu bir durum olduğunu kaydetti. Türkiye yakaladığı fırsatlar itibariyle liderlik yapmak gibi bir averajın içinde olduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti: “Bu fırsatı kaçırmamalıdır. Üreteceği eko-politik tercihlerle, endüstriyel liderliği yakalamalıdır. Çevre ekonomilerin bizim teknolojimize entegre olabilmelerinin yolunu çizmelidir. Buna gücümüz var. Yurt dışında çalışan çok ciddi bir entelektüel sermayemiz var. Uygun ortamlar onları yeniden ülkemize kazandıracaktır.”
“SANAYİCİNİN REKABET GÜCÜ ARTTIRILMALI”
Vali Aydın Nezih Doğan da, ekonomi tercihini iyi yapan ülkelerin lider ülke adayı olduğunu belirterek 24 Ocak kararlarıyla birlikte Türkiye’nin bu hedefi gerçekleştirme yolunda önemli adımlar attığını anlattı. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek için yoğun gayret gösterildiğini ifade eden Vali Doğan, “Bu noktada Konya’da çalışıyor. Bilim merkezi oluyor. 4. üniversitesini kurdu. 2010 yılında teşvik belgelerinden en fazla yararlanan iller arasında yer aldı. Sanayi ve tarımda önemli gelişme yaşanıyor” dedi. ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, Türkiye’nin gerçek gündeminin sürekli olarak sanal gündemlerle meşgul edildiğine dikkat çekti. Fakat bu sanal gündemlerle rağmen Türk sanayisinin gelişme göstermeye devam ettiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu noktada sanayi istihdamın arttırılması için desteklenmelidir. Rekabet gücü arttırılmalıdır. Tüm kurumlar bir araya gelip sivil havaalanı talebini bir kez daha ortaya koymalıdır. Mevcut askeri hava alanı ise şehrin dışına çıkarılmalıdır.” KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez de, sanayicilerin gelişmeleri için taleplerinin değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Üzülmez, sanayicilere her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da belirterek, sanayicinin gelişmesinin istihdamı arttıracağını bildirdi.
İbrahim Şahin
Editör: TE Bilişim