“CNC Freze Operatörlüğü, CNC Torna Operatörlüğü, Gaz altı (MİG-MAG-TİG-TOZALTI) Kaynakçılığı, Elektrik Ark Kaynakçılığı, Tornacılık, Tesviyecilik, Pres Operatörlüğü, Bilgisayar Destekli Tasarım (Teknik Ressam), Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, Hacim Kalıpçılık”
Başkan Büyükhelvacıgil, kurslara katılmak isteyenlerin İŞKUR (www.iskur.gov.tr)  ve www.beceri10.org.tr adresinden kurs kaydı yaptırmaları gerektiğini söyledi.
Kamuoyuna BECERİ’10 adıyla tanıtılan UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Projesi’nin Konya’nın da aralarında bulunduğu 19 İl’de Pilot olarak uygulanacağını hatırlatan Başkan Büyükhelvacıgil, “Bu proje işsizlerimize balık tutmayı öğretecek. Dolayısıyla, bir meslek edindikten sonra, kendi hayatlarını idame ettirmenin yanı sıra, ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş olacaklar” dedi. Büyükhelvacıgil, Konya’da 10 branşta açılacak kursların gelişi güzel seçilmediğini, ‘Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi’ araştırmasında Konya sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiğini vurguladı.
KURSİYERLERE ÜCRET ÖDENECEK
Projenin, hem işsizlere hem de istediği beceriye uygun işgücü bulamayan işverenlere önemli avantajlar sağladığının altını çizen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, proje hakkında şu bilgileri verdi: “BECERİ’10 Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmektedir. BECERİ’10 Projesi kapsamında Konya’da açılacak kurslara katılan kursiyerler 3 ay boyunca teorik ve pratik eğitim alacaklar. Kurs süresi boyunca kursiyerlere 15 TL ücret ödenecek. 3 aylık teorik ve 3 aylık pratik eğitimin ardından kurslarını başarıyla tamamlayan kişilerin önemli bir kısmı firmalarda istihdam edilecek.  Kurslarını başarıyla bitiren stajyerleri istihdam eden işverenler, 4,5 yıla varan süre boyunca Sigorta Primi İşveren Payı’ndan muaf tutulacak. Türkiye genelinde her yıl 200 bin kişiyi meslek sahibi yapmayı hedefleyen proje 5 yıl sürecek.”
ÇIĞIR AÇACAK PROJE
Başkan Büyükhelvacıgil, dünyanın üretim odaklı bir anlayıştan bilgi odaklı bir anlayışa doğru hızla ilerlediğini, dolayısıyla insan kaynağının artık önemli bir rekabet unsuru olduğunu vurgulayarak, BECERİ’10 Projesinin Türkiye’nin rekabet gücüne de katkıda bulunacağını ifade etti.   Sanayide yaşanan beceri uyumsuzluğu sorunlarının çok ciddi kayıplara neden olduğunu anlatan Başkan Büyükhelvacıgil, BECERİ’10 Projesi’nin hem işsizlikte hem de sanayide yaşanan beceri uyumsuzluğu sorununda çığır açacak önemli bir proje olduğunun altını çizdi.  Büyükhelvacıgil, 5 yıl sürecek BECERİ’10 Projesi ile her yıl yaklaşık 200 bin kişiye, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi ve her insanın kolunda bir altın bileziğin olduğu, yatırımcıların kalifiye eleman kaygısının olmadığı, sanayi toplumundan bilgi ve teknoloji toplumuna geçmiş bir Türkiye diledi. 
Editör: TE Bilişim