Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, ihracatın desteklenmesiyle sektörde rahatlama olacağını söyledi. Birçok faydası olan ve halk arasında protein deposu olarak adlandırılan yumurta, havaların soğumasıyla birlikte yaz aylarına oranla daha fazla tüketiliyor. Ancak yumurta fiyatlarındaki düşüşten dolayı tüketiciler memnun olurken, üreticiler ise olumsuz etkileniyor. Maliyetin altında satış yaptıklarını söyleyen yumurta üreticileri, daha fazla zarar etmemek için ihracatın geliştirilmesini istiyor.
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, yumurtanın protein, vitamin ve mineral açısından oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurtanın, her zaman tüketilmesi gerektiğini ifade eden Aydoğan, mevsimselliğe bağlı olarak tüketimde artış olduğunu dile getirdi.
İç piyasa tüketimindeki artışa rağmen yumurta fiyatlarının üreticileri memnun etmediğini belirten Başkan Ali Aydoğan, “Yumurta 13 kuruşa mal edilip, 10-11 kuruşa tüketiciye satılıyor. Tüketimdeki artışa rağmen yumurtacıların yüzü gülmüyor. Daha fazla zarar edilmemesi için ihracatın desteklenmesi gerekiyor. Zaten Irak ağırlıklı olmak üzere Dubai ve Körfez ülkelerine ihracat yapıyoruz. Ancak, ihracat yapılan ülke sayısının arttırılması gerekiyor” dedi.
Gelişen ülkelerde kişi başına düşen yıllık tüketimin 250 ile 300 yumurta olduğunu anlatan Aydoğan, Türkiye’de ise bu oranın 160’larda olduğunu bildirdi. Yumurtanın, anne sütünden sonra en önemli besin olduğunu sözlerine ekleyen Ali Aydoğan, şöyle dedi: 
“Okul ve yurtlarda yumurta tüketimi teşvik edilmelidir. Yaz aylarında, tatil bölgeleri dışındaki yerlerde yumurta tüketimi azalıyor. Buna önlem alınmasını istiyoruz. Yumurtanın her yaşta ve her zaman tüketilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
 
Editör: TE Bilişim