Ekmeklerin poşetlenerek vatandaşa verilmesinin yeniden gündeme getirilmesi, fırıncıları ikiye böldü. Odalar birbirinden farklı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Avrupa Birliği uyum süreci ve vatandaşın daha sağlıklı ekmek tüketmesi için gündeme getirilen poşette ekmek konusu vatandaş ile birlikte fırıncıların da kafasını karıştırdı. Bazı fırıncılar uygulamayı savunurken, bazı fırıncılar hem maliyetlerin artacağını hem de sıcak ekmeğin poşetlenmesinin sağlık açısından uygun olmayacağı fikrini savunuyor.
Poşet uygulamasına sıcak bakmayan odalardan biri de Konya Fırıncılar Odası. Oda Başkanı Vedat Honca, uygulamaya iki nedenle karşı çıktıklarını dile getiriyor. Başkan, hem maliyetlerin artacağını hem de sıcak ekmeğin hemen poşetlenemeyeceğini kaydediyor. Vedat Honca, "Ekmeğin poşete girmesiyle maliyetler yükselir. Bazı odalar, maliyetlerin poşetlere reklam alınarak düşürüleceğini açıklıyor. Ancak her fırıncı reklam alacak durumda değil. Poşetlemenin amacı bazı müşterilerin tüm ekmekleri eliyle kontrol etmesi. Bu da sağlık açısından sakıncalı bulunuyor. Bunun önüne geçmek için tezgahların arkasında satılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Ekmeklere, temas edilmesinin önüne geçilmiş olur." Oda başkanı, ekmeğin, poşetlenmesi için en az 6 saat beklemesi gerektiği uyarısında bulundu. Ekmek satışı yapacak olan tezgahtarların hijyen konusunda eğitilmesi gerektiğini dile getiren Honca, vatandaşların da bilinçlendirilmesi konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Fırınların fiziki şartlarının ekmek poşetleme sistemine uygun olmadığını sözlerine ekleyen Honca, "Ekmeklerin poşetlenmesi için en az 6 saat bekletilmesi gerekiyor. Bu süre, fırıncılar için uygun değildir. Ekmeği poşetlemek yerine, tezgah arkasında satmak da hijyen ve sağlık açısından uygundur. Çünkü tezgah arkasındaki ekmeğe sadece eğitimli tezgahtar temas edebilecek. Tezgahtar ekmeği paketleyip müşteriye verirken, vatandaşın da ekmeklere dokunması engellenmiş olacak.” dedi.
Ekmek poşetlemenin maliyetli bir iş olduğunu aktaran Başkan Vedat Honca, paketlere reklam alınmasının ise her fırıncı için uygun olmadığını aktardı. Bazı fırıncıların reklam alamayacak durumda olduğunu belirten Honca, şunları kaydetti:  "Ekmek ambalajlarının üzerine reklam alınarak maliyetinin düşürüleceğine katılmıyorum. Çünkü her fırıncı reklam alamayacaktır. Tezgahtarlar ve halk, bu konuda bilinçlendirilmelidir. Okullarda öğrencilere bu konuda bilgi verilip, camilerimizde de cemaat bilinçlendirilmelidir. Konya’da fırınların içinde yaklaşık 4-5 fırın türü olduğundan, ortalama 400 fırın faaliyet göstermektedir. Bu fırınlarda günlük 650 bin ekmek üretiliyor ve bunların poşetlenmesi oldukça maliyetli olacaktır. Onun için ekmeğin tezgahların arkasında satılması uygun olacaktır.”
Editör: TE Bilişim