Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin yaşadığı enerji sorununa dikkat çekti. Türkiye’nin enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, “Enerji üzerinden alınan dünyadaki en yüksek vergiler ve hane halkı gelirinin gittikçe düşmesi nedeniyle enerji harcamalarımız; vatandaşlarımız ve dünya piyasalarında rekabet etmeye çalışan sanayici üzerindeki en ağır yük haline gelmiştir” dedi.
ALTERNATİF ENERJİ GÖZARDI EDİLMEMELİ
Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, “Yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi; birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilerek kaynakların esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi, kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır” çağrısında bulundu.
Türkiye’nin bir enerji politikası oluşturması gerektiğine dikkat çeken Kalyoncu, şunları söyledi: “Özel olarak enerji verimliliği alanında ülkemizin enerji politikasının temel hedeflerinden birisi, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması olmalıdır. Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla sanayide yüzde 35 civarında, ulaşımda yüzde 20, binalarda yüzde  30-35 arasında bulunan nihai enerji tüketiminin, verimlilik önlemleri ile sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30 ile 50‘lere varan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının mümkündür. Makina Mühendisleri Odası; Enerji Verimliliği Kongreleri düzenlemekte ve bu alanda önemli çalışmalar yürütmektedir. Binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesisleri; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır. Odamız enerji verimliliği konusunda hazırlanmakta olan tüm yönetmelik ve politika dokümanlarına bu alandaki deneyimleri ve üyelerinin bilgi birikimine dayanarak kamu ve vatandaşlarımızın yararını da göz önünde bulundurularak çok kapsamlı görüşler hazırlayarak sunmakta olup önerilerinin uygulanıp uygulanmadığını yasal süreçler de dahil olarak takip etmektedir. Bu yönü ile Odamız, enerji verimliliği sektörünün temel bir bileşeni olmuştur ve olmaya da devam edecektir.”
“Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘nın 2008 yılında yayımladığı yönetmelik uyarınca tüm yeni ve eski binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu kılınmıştır” diyen Kalyoncu, “ Bu belgenin, 2017 yılına kadar yaklaşık 9 milyon mevcut binaya (bağımsız bölümlerine de ayrı ayrı düzenlenmek kaydı ile) ve her yıl inşa edilen ortalama 100 bin binaya düzenlenecektir. Bu kadar büyük hacimli bir işin layıkıyla yerine getirilebilmesi için ülkemizde binlerce uzmanın çok kısa sürede yetiştirilmesi ve belgelendirilmesine ihtiyaç duyulacaktır. Bu kapsamda Odamız, 10.06.2010 tarihinde yayımlanan "Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ"in yayımlanmasının ardından eğitici kurum olarak faaliyet göstermek üzere Bayındırlık ve İskân Bakanlığı‘nca yetkilendirilmiştir. Böylelikle Odamız, Enerji Kimlik Belgesi düzenleyecek olan Serbest Müşavirlik ve Mühendislik hizmet büroları ve şirketler için bu konuda eğitimler düzenlemekte olup düzenlenmeye de devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim