İslamiyet'ten etkilenenler ise çevrelerinde Müslüman olmadığı halde araştırarak İslamiyet'i seçiyor. Onlar bazı sıkıntılar yaşasalar da dini öğrenmeye ve yaşamaya çalışıyor. Peki, ihtida edenler (sonradan Müslüman olanlar) en çok hangi soruları soruyor?
Kaynak Kültür Yayın Grubu Yabancı Yayınlar Yönetmeni Fikret Yaşar, sonradan Müslüman olanların en çok giyim, yeme içme, aile ilişkileri gibi sosyal hayatla ilgili sorulara cevap aradığını söylüyor. Yabancılara dini konularda danışmanlık da yapan Yaşar, "Kişi Müslüman olduğu anda her şeye İslami bir bakış açısıyla bakması gerekiyor. Bu sebeple, insan hakları, vicdan, adalet gibi evrensel değerlerin dinimizdeki yeri onları etkiliyor." diyor. İslamiyet'i tanımak için Kur'an-ı Kerim'i okumanın çok önemli olduğunu vurgularken, Kur'an-ı Kerim'in farklı dillere çevrilmesinin İslam'a bakış açısını değiştirdiğini belirtiyor.
Fikret Yaşar, "Yabancıların yüzde 25'i sadece meal okuyarak İslamiyet'le şerefleniyor. Kimseden yardım almadan Müslüman oluyorlar. Böylece kafalarındaki soru işaretleri kalkıyor. Bunun yanı sıra ilmihallerin de farklı dillerde basılması oldukça önemli çünkü her bilgiye internetten ulaşmaları mümkün olmuyor." diyerek farklı dillere çevrilmiş eserlerin önemine değiniyor. Yaşar, hidayete eren bir gençle ilgili anısını ise şöyle aktarıyor: "Yurtdışında olduğum süre içerinde Müslüman bir arkadaşı vasıtasıyla İslam'ı araştıran öğrenci bir hanımla karşılaştık. Sonra Müslüman oldu fakat ailesiyle görüşmüyordu. Müslüman olduğunu ailesine söyleyemiyordu. Söyleyemediği için ağır bir depresyon yaşadı. 4 sene boyunca ailesinin yanına gidemedi. Dolaylı olarak aileyle irtibat kuruldu ve annesi Müslüman olduğunu öğrendi. Çevresinin tepkisine rağmen kendi ayakları üzerinde duran kardeşimiz iş sahibi de oldu. İlk büyük tepkinin ardından ailesinin Müslüman olduğunu öğrendik. Bu tecrübe bizim için unutulmaz bir anıdır."
İslamiyet'i seçenlerin en çok merak ettiği konular:
Günahlarımdan kurtulmak için dini bir lidere bağlı olmam gerekir mi?
Eski çevremle ilişkilerimi nasıl düzenlemeliyim? Örneğin, yılbaşında, doğum günlerinde nasıl hareket edeceğim?
Müslüman olduğumu çevreme duyurmak zorunda mıyım?
Yiyecek konusunda nelere dikkat etmeliyim? Haram ve helal yiyecekler nelerdir?
Dualarımı kendi dilimde yapabilir miyim?
Müslüman biriyle evlenmesem olur mu? 
Editör: TE Bilişim