İstanbul'un üçüncü havalimanının ilk fazının uçuşlara açılması dolayısıyla düzenlenen tören, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "CAN" uçağından eşi Emine Erdoğan ile indikten sonra makam aracıyla terminal binasına geçti. Erdoğan, burada Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkililerinden bilgi aldı. Beraberindekilerle terminal binasında bir süre yürüyen Erdoğan, konuk liderlerle aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan Dağıstanlı boksör Khabib Nurmagomedov ile selamlaştı. Erdoğan, kullandığı elektrikli araçla bilet işlemlerinin yapıldığı THY kontuvarına giderek görevlilerle sohbet etti. Görevliler de Erdoğan'a, günün anısına biniş kartı verdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile tören alanına geçtikten sonra davetlileri selamladı.  Törende, Okay Temiz ve Roman Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Orkestrası konser verdi, havalimanının tanıtım filmi gösterildi. 

SADECE TÜRKİYE’YE DEĞİL, DÜNYAYA YAPILMIŞ BİR HİZMET

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün burada iki büyük mutluluğu yaşıyoruz. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul’un en büyük havalimanının açılışını yapıyoruz. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bunun yanında Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümünü de hep beraber yaşıyoruz. 

İstanbul sadece en büyük şehir değil aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bir değere sahip olan bu güzel şehre yaptığımız bu eserin adını da İstanbul koyduk, ismi de hayırlı olsun. İstanbul Havalimanını yapmak için 2013 yılında ihalesini gerçekleştirdiğimizde pekçok çevre bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ediyordu. Maden ocaklarının bulunduğu bir alandı burası. Devasa çukurlar vardı. Yeşilin ve göllerin içerisinden geçilerek İstanbul Havalimanı’na ulaşılacak. 2015 Mayıs ayında inşaat başladığında dahi tedirginlik sürüyordu. Rabbimize hamd olsun, bu dev tesisin temelinin ilk etabını açtık ve hizmete sunuyoruz. İlk etap yılda 90 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip. 4 etapta tamamlanacak. Tüm etaplar tamamlandığında 200 milyon yolcuyu taşıma kapasitesine sahip olacak. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca havalimanımız büyümeye devam edecek. Burada 120 bin kişi görev yapacak. Şehir merkezine karayolu, demiryolu ve denizyoluyla ulaşım sağlanacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro. Devlete kira bedeli olarak ise 22 milyar 152 milyon avro ödenecek. Bu projede herhangi bir hazine garantisi söz konusu değildir. İstanbul Havalimanı bu manada gerçekten ülkemizin yüz akı ve dünyada örnek olacak bir projedir. Bu dev projenin her aşamasında emeği geçen ve katkısı bulunan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Türkiye kuzey, güney ve doğu, batı aksları arasında en önemli geçiş üssü haline gelmiştir. Ülke olarak küresel ekonomilerin entegrasyonuyla sahip olduğumuz kilit yolu da daha ileri seviyeye taşıdık. Dolayısıyla bu havalimanını sadece ülkemize değil, bölgemize ve tüm dünyaya yapılmış önemli bir hizmet olarak görüyoruz. Burası geleceğin dünyasına hizmet eden bir akıllı havalimanı olarak hizmet verecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların yönü de İstanbul’a çevrilecektir” diye konuştu. 

HABER MERKEZİ - AA

Editör: TE Bilişim