Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Öğüt, “Konya ayakkabı sektöründe firmalar arası işbirliği kültürü geliştirilmeli, kümelenme modeli oluşturularak küçük ölçekli firmalar birleşerek büyümeli ve markalaşma yaratılmalı” dedi.  Üniversite-sanayi işbirliğinde gerçekleştirilen projenin paydaşları arasında Selçuk Üniversitesi’nin yanı sıra Padova Üniversitesi, Tsunami Araştırma Şirketi,  Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Konya Sanayi Odası, Konya Ayakkabıcılar Odası ve Lamcı Ayakkabı Malzeme Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. bulunuyor.
 “EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE TÜRKİYE”
Ayakkabı sektöründeki gelişmelerde firmalar arası işbirliğinin önemine değinilen Prof. Dr. Öğüt, “Küreselleşebilmek için firmaların öncelikle kümelenmeleri gerekiyor. Küreselleşmenin hızına ayak uyduramayan ülke, toplum ve şirketler bisiklet pedalını çeviremeyen insanlara benzer. Bisiklete bindiğinizde bisikletin pedalını çeviremezseniz düşersiniz ve yarışı kaybedersiniz. Bu yarış da tıpkı buna benziyor. Konya ayakkabı sektöründe firmalar arası işbirliği kültürü geliştirilmeli, kümelenme modeli oluşturularak küçük ölçekli firmalar birleşerek büyümeli ve markalaşma yaratılmalı.” dedi. İşbirliği kültürü zayıf olan ve kümelenmeyi başaramayan ekonomilerin 2010 sonrası dönemde bu pedalı çevirmekte daha da zorlanacağını ve dolayısıyla küreselleşmenin fırsatları ile değil tehditleri ile yüz yüze geleceğini ifade eden Prof. Dr. Öğüt, Türkiye’nin bu noktada yerinin oldukça iyi olduğunu ifade etti. Öğüt, “Dünyanın 16’ncı ve Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisine sahip olan Türkiye, 2010’un ilk 6 ayında yüzde 11’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye bu rakamlarla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülke oldu.” Dedi. Çağın gereğine uygun olarak Türkiye’nin de yükselen ekonomiler sırasında yerini alması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Öğüt, “Başarılı performans grafiği sayesinde yükselen ekonomiler arasında ele alınan Türkiye’nin, küresel kriz karşısında rüştünü ispatlayan güçlü ekonomisini ileri taşımak için kümelenme konusunu bir memleket meselesi olarak ele alması gerekiyor.” dedi.
ULUSLAR ARASI HEYET SEKTÖRÜ YERİNDE İNCELEDİ
İtalya Padova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fiorenza Belussi ve İrlanda Tsunami Araştırma Şirketi’nden William Kahill ve Denis Kearney ile projenin yol haritasını çıkardıklarını ve iş paketleri üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Prof. Dr. Öğüt, toplantı ile uluslararası heyetin sektörün güçlü ve zayıf yönlerini yerinde inceleme fırsatı bulduklarını belirtti. Öğüt, ayrıca bu süreçte TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve DTM İhracat Genel Müdürü İbrahim Şenel’in de Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi Aykent’i ziyaret ettiklerini ve projeyi kurumsal anlamda desteklediklerini ifade ederken, üniversite-sanayi işbirliğinin çok güzel bir örneğine de imza attıklarını sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim